Αρχική Νέα Τοπικά Ανοιχτή η πόρτα της πατρίδας…Και με τα παλιά διαβατήρια η επιστροφή από...

Ανοιχτή η πόρτα της πατρίδας…Και με τα παλιά διαβατήρια η επιστροφή από το εξωτερικό μετά την 1η Ιανουαρίου

20

Η ισχύς των παλαιών νομαρχιακών ή προξενικών διαβατηρίων λήγει στις 31 Δεκεμβρίου
Με τα παλαιού τύπου διαβατήρια που εκδόθηκαν από τις νομαρχιακές Αρχές θα μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα όσοι Έλληνες πολίτες θα βρεθούν στο εξωτερικό μετά την 1η Ιανουαρίου, όποτε λήγει η ισχύς των διαβατηρίων αυτών.


Τα διαβατήρια που έχουν εκδοθεί από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και τις προξενικές αρχές παύουν να ισχύουν, σύμφωνα με το νόμο, την 31η Δεκεμβρίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί Έλληνες πολίτες να «εγκλωβιστούν» στο εξωτερικό, επειδή είτε ταξίδεψαν με τα εν ισχύι διαβατήριά τους και προγραμμάτισαν την επιστροφή τους μετά τις 31 Δεκεμβρίου, είτε δεν προλαβαίνουν να βγάλουν νέου τύπου διαβατήριο μέσω των προξενικών αρχών, καθώς για την έκδοσή του από τις ελληνικές αρχές του εξωτερικού χρειάζονται περίπου δύο μήνες.


Απαντώντας σε σχετικό αίτημα, η Διεύθυνση Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας απέστειλε επιστολή στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού, με την οποία την ενημερώνει ότι έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε οι Έλληνες πολίτες να μπορούν να επιστρέψουν από το εξωτερικό με τα παλιά τους διαβατήρια.


Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Για να μην δημιουργηθούν προβλήματα κατά την επιστροφή, μετά την 01-01-2007, στη χώρα μας Ελλήνων πολιτών, που θα έχουν ήδη μεταβεί στο εξωτερικό μέχρι την 31-12-2006, κάνοντας χρήση των παλαιών σε ισχύ Νομαρχιακών διαβατηρίων, με εγκύκλιο του υπουργείου Εξωτερικών δόθηκαν οδηγίες σ’ όλες τις Πρεσβευτικές μας Αρχές, προκειμένου ενημερώσουν τις Αρχές των χωρών κύριας και παράλληλων διαπιστεύσεων τους, ότι οι Έλληνες υπήκοοι δύνανται να επιστρέψουν-εισέλθουν στην Ελλάδα, έστω και εάν το ελληνικό τους διαβατήριο δεν είναι εν ισχύι ή η ισχύς του έχει παύσει από 01-01-2007 (Ν.3243/2004). Μάλιστα επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή προς τις Αρχές των χωρών, μέσω των οποίων διέρχονται πολλοί Έλληνες υπήκοι, λόγω απουσίας απευθείας αεροπορικής σύνδεσης (π.χ. Έλληνες Αυστραλίας ταξιδεύοντες μέσω Σιγκαπούρης, Ταϋλάνδης κ.λ.π.).»


Υπενθυμίζεται ότι όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν σε ένα από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό μπορεί να γίνει με την επίδειξη του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητος, νέου τύπου (δηλ. με αναγραφή του ονόματος και στα Λατινικά) και όχι οπωσδήποτε με ισχύον διαβατήριο νέου τύπου. Για την Βουλγαρία και την Ρουμανία, η είσοδος με Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητος θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2007.


Πηγή: news.in.gr, 8/12/2006