Αρχική Green Life Διαδρομές Γιάννης Μισετζής: «ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟ»

Γιάννης Μισετζής: «ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟ»

16

Συνήθως εκείνο που κάνει την διαφορετικότητα στην ποιότητα της ζωής μας, καθορίζεται από τις λεπτομέρειες οι οποίες  διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα.
Μια από αυτές τις λεπτομέρειες, στο φλέγον θέμα της περαιτέρω ανάπτυξης του τουρισμού,  είναι και το πρόγραμμα  «Γαλάζια Σημαία» της Ευρωπαικής Ενωσης  το όποιο στην Ελλάδα διαχειρίζεται η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης(ΕΕΠΦ)και αφορά την οργανωμένη λειτουργία τόσο των ακτών, όσο και των μαρίνων μας.

Η ΕΕΠΦ είναι η παλαιότερη περιβαλλοντική μη Κυβερνητική Οργάνωση στην Ελλάδα αφού ιδρύθηκε το 1951 και έχει ως αποστολή της να ενημερώνει, να ευαισθητοποιεί και να δραστηριοποιεί, τους πολίτες και αυτούς που επισκέπτονται την Ελλάδα, για την ανάγκη προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ΕΕΠΦ συντέλεσε στη δημιουργία των περισσότερων Εθνικών Δρυμών και πολλών άλλων προστατευμένων φυσικών περιοχών, καθώς και στην υπογραφή από τη χωρά μας της Συνθήκης του Ramsar για την προστασία των υγροτόπων.

Οι «Γαλάζιες Σημαίες» είναι ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και προστασίας που προκηρύσσεται κάθε χρόνο ,σε μεγάλη κλίμακα ,σε περισσότερες από 40 χώρες, από το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE)που παγκοσμίως διαχειρίζεται συνολικά 3200 ακτές με Γαλάζια Σημαία.

Στόχος του είναι να καταστήσει τις οργανωμένες ακτές καλύτερες και ασφαλέστερες για κολύμπι, να κατοχυρώσει μέσα από τη διαδικασία τα δικαιώματα των λουομένων και των Ανθρώπων με Κινητικά Προβλήματα και να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον τους.

 

Στην Ελλάδα βραβεύθηκαν το 2006 με τη Γαλάζια Σημαία 411 ακτές. Ανάμεσα τους στό νομό Πιερίας 15, Θεσσαλίας 7, στην Κρήτη  92, στην Κέρκυρα 32, στη Ρόδο 31, στη Λέσβο 12 και στη Χίο μόνο 2!!!

Είναι λοιπόν σαφές ότι τα νησιά που έχουν τουριστικό προσανατολισμό έχουν βάλει την Γαλάζια Σημαία για τα καλά στην ζωή τους, ίσως, επειδή γνωρίζουν ότι ένας βασικός λόγος που πολλοί Τουριστικοί Πράκτορες τα προτιμούν, είναι επειδή θεωρούν την καλή οργάνωση των ακτών αποδεικτικό στοιχείο της ευαισθησίας για το περιβάλλον και τους λουόμενους.

 

Το κόστος για την οργάνωση και τις υποδομές μιας υποψήφιας για «Γαλάζια Σημαία» ακτής, κυμαίνεται από 12-15.000 Ευρώ και το ετήσιο κόστος συντήρησης περί τα 6.000 Ευρώ, ποσά δηλαδή υποπολλαπλάσια από αυτά που εισπράττουν μελλοντικά οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από την ακτή, οι Δήμοι, η ΔΟΥ,  κ.α., λόγω της αύξησης των επισκεπτών .
Στην περίπτωση μάλιστα που σε έναν Δήμο λειτουργούν παραπάνω από μια βραβευμένη ακτή, το κόστος υποδομών μειώνεται δραματικά.

Όπως λοιπόν αντιλαμβανόμαστε, αυτό που μας λείπει στη Χίο για τη σωστή οργάνωση των ακτών και υπηρεσιών δεν είναι ούτε τα καθαρά νερά ούτε τα κονδύλια!! Δεν υπάρχουν οι άνθρωποι που θα ασχοληθούν με πάθος για να αλλάξει η εικόνα του νησιού μας!!!! 
Η Χίος διαθέτει τουλάχιστον 15 παραλίες που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την Γαλάζια Σημαία,  αλλά οι Δήμοι όμως που κατά κύριο λόγο πρέπει να διαχειριστούν αυτό το πρόγραμμα έχουν, εκτός ελάχιστων  εξαιρέσεων, ολιγωρήσει μέχρι σήμερα.

Προτείνω λοιπόν να αναλάβει η Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής μαζί με την ΤΕΔΚ να συστήσει μια επιτροπή συμβουλευόμενη και γνώστες του αντικειμένου, η οποία θα διαχειριστεί συνολικά το ζήτημα, και θα εκπονήσει τις μελέτες που απαιτούνται, μειώνοντας έτσι το κόστος υποδομών και μεγιστοποιώντας τα οφέλη που θα προκύψουν. 
Αυτό πιστεύω πως είναι ένα από τα πολλά  βήματα που θα πρέπει να γίνουν για να βελτιώσουμε την παροχή των υπηρεσιών μας στους επισκέπτες μας.
 Περισσότερες λεπτομέρειες για τις «Γαλάζιες Σημαίες» στην ιστοσελίδα www.eepf.gr

Ο υπογράφων το άρθρο εκπόνησε, φέτος, εθελοντικά μελέτη για την υποψηφιότητα των ακτών Κώμης και Λιθίου.Για ανταλλαγή απόψεων επικοινωνήστε: www.misetzis.gr ή 6932218060.