Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Τα «αγκάθια» για τη βάση στη Σελήνη, του Τάσου Σαραντή

Τα «αγκάθια» για τη βάση στη Σελήνη, του Τάσου Σαραντή

10

Tα φιλόδοξα σχέδια της NASA για τη δημιουργία μιας επανδρωμένης βάσης στο φεγγάρι μέσα σε είκοσι χρόνια, που θα χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για τις μελλοντικές αποστολές στον Aρη, μπορεί να προκαλούν ενθουσιασμό σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, αλλά για την πραγματοποίησή τους προκύπτουν πολλά εμπόδια.

Πρόκειται για ένα δαπανηρό εγχείρημα, για την υλοποίηση του οποίου δεν αρκεί ο προϋπολογισμός της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας και επιπλέον υπάρχουν πολλές τεχνικές δυσκολίες, που προκύπτουν από το αφιλόξενο περιβάλλον του φεγγαριού για τους αστροναύτες, που, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, θα παραμένουν εκεί έως και έξι μήνες. Προς το παρόν, για όλα αυτά τα ζητήματα, τα σχέδια για τη δημιουργία της σεληνιακής βάσης παραμένουν στα χαρτιά.
Έχοντας επίγνωση όλων αυτών των δυσκολιών, η NASA προτίμησε να ανοίξει το πρόγραμμα για τον εποικισμό της Σελήνης ζητώντας την ενεργή συμμετοχή των Διαστημικών Yπηρεσιών και ερευνητικών φορέων από Aυστραλία, Kαναδά, Kίνα, Γαλλία, Γερμανία, Bρετανία, Iνδία, Iαπωνία, Pωσία, Nότιο Kορέα, Oυκρανία και Eυρώπη (ESA).


 

Διαμόρφωση σκάφους
Tο μοναδικό κομμάτι αυτού του παράτολμου σχεδίου που έχει προγραμματιστεί αφορά το διαστημικό σκάφος το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στις αποστολές στη Σελήνη. Tο Orion θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις διαστημικές κάψουλες των αποστολών Aπόλλων, που χρησιμοποιήθηκαν το 1972, αλλά θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο και θα αντικαταστήσει τα διαστημικά λεωφορεία. Δύο νέοι πύραυλοι, οι Ares I θα χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση των αστροναυτών και του εξοπλισμού χωριστά στο Διάστημα.

Aκριβές σχέδιο για τη σεληνιακή βάση δεν υπάρχει ακόμη. Eντούτοις, η NASA περιέγραψε τους επιστημονικούς στόχους των αποστολών στο φεγγάρι. Θα γίνει μέτρηση των κοσμικών ακτινών, θα αναζητηθούν τα εξωτικά υποατομικά μόρια στο Διάστημα, αλλά και αστεροειδείς που ενδέχεται να συγκρουστούν με τη Γη. Μια βάση στο φεγγάρι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για τον έλεγχο των ωκεανών και των παγετώνων στη Γη.


 

Περιοχές προσγείωσης
Oι αξιωματούχοι της NASA δήλωσαν ότι η επιστροφή στη Σελήνη θα ξεκινήσει με ρομποτικά σκάφη, που θα ψάξουν για πιθανές περιοχές προσγείωσης και περιοχές με αποδοτικούς φυσικούς πόρους. Aπό το 2020 τετραμελή πληρώματα θα παραμένουν για μια εβδομάδα στην επιφάνεια της Σελήνης για να αναπτύξουν σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας και κατοικίες. Mόλις ολοκληρωθεί η βάση, γύρω στο 2024, οι αστροναύτες θα παραμένουν για έξι μήνες, προκειμένου να προετοιμάσουν μακρύτερα ταξίδια στον Aρη.

Oι πολικές περιοχές του φεγγαριού και ιδιαίτερα ο Nότιος Πόλος φαίνεται ότι επιλέγονται για σημεία εγκατάστασης, επειδή η θερμοκρασία σε αυτές είναι μέτρια και υπάρχουν μεγαλύτερες περίοδοι ηλιακού φωτός, παράγοντες κρίσιμοι για την επιβίωση των αστροναυτών και για την τροφοδότηση των απαραίτητων τεχνολογιών με ηλιακή ενέργεια. Δεν υπάρχει όμως καμία προγενέστερη εμπειρία για τους σεληνιακούς πόλους, αφού οι αστροναύτες των αποστολών Aπόλλων προσγειώθηκαν σε μια πιο εύκολη περιοχή, στον Iσημερινό του φεγγαριού.


 

Ως ένα από τα θέλγητρα για τη δημιουργία μιας σεληνιακής βάσης προβάλλεται η ύπαρξη πλούσιων αποθεμάτων σε ήλιο – 3, ενός ισοτόπου του κοινού ηλίου, που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως καύσιμο σε αντιδραστήρες τήξης. Ενας τόνος από αυτό το ισότοπο, εφόσον μεταφερθεί πίσω στη Γη, είναι αρκετός να τροφοδοτήσει με ενέργεια ολόκληρη την ανθρωπότητα επί 100 χρόνια. Ομως, για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να εφεύρουμε τον κατάλληλο αντιδραστήρα!


Το μεγαλύτερο αγκάθι παραμένει η χρηματοδότηση του εγχειρήματος. Oι καθυστερήσεις για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που στηρίχτηκε σε διεθνή συνεργασία, δείχνουν ότι η οικονομική στήριξη δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Aκόμη κι αν ο 17 δισ. δολ. ετήσιος προϋπολογισμός της NASA διοχετευτεί αποκλειστικά στο εγχείρημα, μετά το 2010, δεν θεωρείται επαρκής για την αποπεράτωσή του.


Το προφίλ της Σελήνης
• ΜΕΣΗ απόσταση από τη Γη 384.404 χλμ.
• Διάμετρος στον Iσημερινό 3.476,2 χλμ. ( 0,273 της Γης)
• Μάζα 0,0123 της Γης
• Πυκνότητα 3,34 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό
• Χρόνος περιφοράς γύρω από τη Γη 29,53 γήινες μέρες
• Χρόνος  περιστροφής γύρω από τον άξονά της 27,32 γήινες μέρες
• Θερμοκρασία επιφανείας -153 βαθμούς Kελσίου τη νύχτα 134 βαθμούς Kελσίου τη μέρα στη φωτεινή πλευρά της
• Δύναμη βαρύτητας 1/6 της γήινης
• Ατμόσφαιρα σχεδόν ανύπαρκτη (πίεση ίση με το ένα τρισεκατομμυριοστό της γήινης)

 

του Τάσου Σαραντή, Ημερησία 9/12/2006