Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Βιολογικά καύσιμα από το ταπεινό γρασίδι, του Τάσου Σαραντή

Βιολογικά καύσιμα από το ταπεινό γρασίδι, του Τάσου Σαραντή

15

H ταπεινή χλόη μπορεί να καταστεί η καλύτερη πηγή βιολογικών καυσίμων, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι υπολογίζουν ότι θα μπορούσε να παρέχει το 19% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και ταυτόχρονα να συγκρατεί το διοξείδιο του άνθρακα που θα διοχετευόταν στην ατμόσφαιρα.


Όπως ανακοίνωσαν ο Ντέιβιντ Τίλμαν  και συνάδελφοί του στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα στις  ΗΠΑ, καλλιέργειες με κοινό γρασίδι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή  βιολογικών καύσιμων παράγοντας περισσότερη ενέργεια ανά εκτάριο σε σχέση με τις παραδοσιακές καλλιέργειες βιολογικών καυσίμων, όπως του καλαμποκιού και της σόγιας.


Όμως πιο σημαντικό για τους ερευνητές αποτελεί το γεγονός ότι η καλλιέργεια του γρασιδιού  η διαδικασία είναι «αρνητική στον άνθρακα», κάτοι που σημαίνει ότι συλλαμβάνει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτό που απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα.


Αντιθέτως, τα βασισμένα στο καλαμπόκι βιολογικά καύσιμα έχουν κατηγορηθεί ότι απαιτοούν μεγάλη ποσότητα απολιθωμένων καυσίμων που καταναλώνονται στη χρήση τρακτέρ και στη λίπανση των καλλιεργειών, καθώς και στη μετατροπή σε  καύσιμα


Ο Τίλμαν και οι συνεργάτες του  καλλιεργούν μέχρι και 16 διαφορετικά είδη γρασιδιού σε εκτάσεις που έχουν περιέλθει σε αγρανάπαυση έπειτα από εξαντλητική εκμετάλλευση για γεωργικές καλλιέργειες. Όπως διαπίστωσαν οι καλλιέργειες με τα περισσότερα είδη γρασιδιού παρήγαγαν περισσότερη ενέργεια. Οι καλλιέργειες με τα 16 είδη παρήγαγαν κατά μέσον όρο 2,4 φορές περισσότερη ενέργεια από εκείνες που είχαν μόνο ένα είδος των φυτών.


Όταν συνέκριναν  την παραγωγή των καυσίμων από καλλιέργειες γρασιδιού σε σχέση με τις λκαλλκιέργειες καλαμποκιού,  διαπίστωσαν ότι  μπορούσαν να λάβουν πάνω από 50% περισσότερη ενέργεια από τις πρώτες. Αλλά το βασικό πλεονέκτημα αποκαλύφθηκε όταν υπολόγισαν το πόσο του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώθηκε από την όλη διαδικασία.


Σε αυτήν περιέλαβαν  την καλλιέργεια του γρασιδιού, τη συγκομιδή και τη μεταφορά του και την παραγωγή βιολογικών καυσίμων, και να ενεργοποιήσει εκείνη την δυνατότητα. Η χρήση απολιθωμένων καυσίμων για όλη αυτή τη διαδικασία απελευθερώνει 0,3 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά εκτάριο ετησίως, αλλά οι καλλιέργειες του γρασιδιού αποθηκεύουν 4,4 τόνους του διοξειδίου του άνθρακα στις ρίζες και το χώμα, κατι που συνεπάγεται ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας αφαιρούνται από την ατμόσφαιρα 4,1 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.


Στις ΗΠΑ, υπάρχουν ήδη μεγάλες περιοχές γεωργικού εδάφους που αφήνονται για αγρανάπαυση και που φυτεύονται με γρασίδι στις Μεγάλες Πεδιάδες. Ο Τίλμαν υπολογίζει ότι η μετατροπή αυτών το καλλιεργειών σε βιολογικά καύσιμα, θα ικανοποιούσε το 6% των αναγκών σε καύσιμα για τις μεταφορές και το 10% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργειά.


Σήμερα τα βιολογικά καύσιμα μπορούν να παραχθούν από καλαμπόκι, σόγια, σιτάρι, ελαιοκράμβη, ζαχαρότευτλα και ηλιοτρόπια, ακόμη και από φύκια. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Κίνα και η Ινδία ενισχύουν τις προσπάθειες για παραγωγή βιοκαυσίμων.

του Τάσου Σαραντή, Ημερησία 12/12/2006