Αρχική Νέα Τοπικά Υπόμνημα στο υπ. Ναυτιλίας -Σημαντικά προβλήματα με την ακτοπλοΐα στο Αιγαίο

Υπόμνημα στο υπ. Ναυτιλίας -Σημαντικά προβλήματα με την ακτοπλοΐα στο Αιγαίο

8

ΜΕ ΚΥΡΙΟ θέμα συζήτησης το σοβαρό πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη και αντιπροσωπείας του προεδρείου του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, με επικεφαλής τον κ. Νικήτα Δολαψάκη.Στόχος της συνάντησης αποτέλεσε η ουσιαστική παρέμβαση στα προβλήματα που σχετίζονται με τις μεταφορές και την ακτοπλοϊκή επικοινωνία των νησιωτικών περιοχών με την υπόλοιπη Ελλάδα.


Ο κ. Δολαψάκης κατέθεσε στον υπουργό ένα αναλυτικό υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων, θεωρώντας μονόδρομο την άσκηση πίεσης προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.


Στο υπόμνημα αναφέρεται η ανάγκη για άμεση παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατάθεση συγκεκριμένου τεκμηριωμένου σχεδίου για την τροποποίηση της κοινοτικής νομοθεσίας.


«Στην προσπάθεια αυτής της παρέμβασης θα συνεργαστούμε και θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του ευρωπαϊκού δικτύου των νησιωτικών επιμελητηρίων – Ιnsuleur, από το οποίο θα ζητήσουμε να αναδείξει το παρόν πρόβλημα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» επισήμανε ο κ. Δολαψάκης.


Αναφέρεται ακόμη η καθιέρωση σταθερών πολιτικών για την ισότιμη αντιμετώπιση των επιχειρήσεων της ακτοπλοΐας και δημιουργία ενός ξεκάθαρου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για δίκαια και ορθά κατανεμημένες επιδοτήσεις των ακτοπλοϊκών γραμμών, ώστε να μην δαπανώνται χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα κρατικοί πόροι, η δημιουργία ενός συνολικού σχεδίου δράσης, η επιδότηση κατασκευής πλοίων για ενδονομαρχιακά δρομολόγια αλλά και επιδότηση της λειτουργίας των γραμμών και των δρομολογίων αυτών, η άμεση υλοποίηση των εξαγγελιών για βελτίωση των υποδομών των λιμανιών στα νησιά, ώστε καταρχήν να εξασφαλίζουν την ασφαλή και άνετη μετακίνηση πλοίων και επιβατών από και προς του προορισμούς τους και, τέλος η δημιουργία ισχυρών οργάνων που θα διαχειρίζονται τα ακτοπλοϊκά θέματα.


Επίσης εκφράστηκε η ανησυχία των νησιωτικών επιμελητηρίων σχετικά με τη συνεχιζόμενη απεργία των ναυτεργατών τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στον εφοδιασμό της αγοράς την περίοδο των εορτών.


Από την μεριά του, ο υπουργός Ναυτιλίας δεσμεύτηκε να αποδεχτεί μελέτη-πρόταση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για τα δρομολόγια του έτους 2007 με σχετική προσαύξηση τιμών σε σχέση με το 2006 όχι μεγαλύτερη από 15%.


Εν τω μεταξύ και εκπροσωπώντας τα ελληνικά νησιωτικά επιμελητήρια και έπειτα από πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Νησιωτικών Επιμελητηρίων -INSULEUR, θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του δ.σ. του δικτύου που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες την 15η Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Νικήτας Δολαψάκης.


Πηγή: Ναυτεμπορική, 18/12/2006