Αρχική Νέα Τοπικά Γιατροί στα πλοία 8 μήνες μετά

Γιατροί στα πλοία 8 μήνες μετά

6

Έπρεπε να περάσουν πάνω από οχτώ μήνες για να εφαρμοστεί η κοινή απόφαση του ΥΕΝ Μ. Κεφαλογιάννη και του υφυπουργού Θ. Γιαννόπουλου για την ύπαρξη (είκοσι) γιατρών στα ακτοπλοϊκά πλοία.Ακόμα και χθες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες αντιδρούσαν στην περίεργη, όπως υποστήριζαν, «ναυτολόγηση» των εκπαιδευόμενων γιατρών, οι οποίοι θα επιβαίνουν στο πλοίο όχι ως πλήρωμα αλλά ως απλοί επιβάτες που, όμως, θα ελέγχονται από τον πλοίαρχο και τους αξιωματικούς της «γέφυρας».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν αποκλείεται και μετά την επιβίβαση των 20 γιατρών στα ισάριθμα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως υποστηρίζουν, πρώτον η ύπαρξη γιατρών στα ακτοπλοϊκά πλοία δεν προβλέπεται από κανέναν ευρωπαϊκό νόμο ή οδηγία, ενώ προβληματική καθίσταται και η παραμονή τους στα πλοία, αφού δεν θα είναι επίσημα ναυτολογημένοι και δεν θα διαθέτουν ούτε ναυτικό φυλλάδιο αλλά ούτε και πιστοποιητικό ναυτικής ικανότητας.


Πάντως η ύπαρξη γιατρών στα πλοία «Εξπρές Σαντορίνη», «Κνωσός Παλλάς», «Blue Star Paros», «Παναγία Σουμελά», «Πρέβελης», «Blue Star 2», «Θεόφιλος», «Μυρτιδιώτισσα», «Λατώ», «Φαιστός Παλλάς», «Ανθή Μαρίνα», «Blue Star Naxos», «Μαρίνα», «Πηνελόπη», «Μυτιλήνη», «Κρήτη 2», «Σοφοκλής Βενιζέλος», «Νήσος Μύκονος», «Ιεράπετρα» και «Λισσός» είναι πλέον γεγονός. Οι 20 γιατροί θα «πληρώνονται» από τους προϋπολογισμούς των δύο υπουργείων και θα διαμένουν επί των πλοίων στις διασκευασμένες σε ιατρεία καμπίνες των 20 συμβατικών πλοίων της ακτοπλοΐας.


Τα επανδρωμένα πλοία με γιατρούς, οι οποίοι θα προσφέρουν μόνο υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους επιβάτες και το «πλήρωμα», θα «ταξιδεύουν» για τα Δωδεκάνησα, Κρήτη, Χίο, Λέσβο, Κυκλάδες, Σάμο, Ικαρία, Λήμνο, Αγιο Ευστράτιο και Κύθηρα – Αντικύθηρα.


Πηγή: Ελευθεροτυπία, 15/12/2006