Αρχική Νέα Τοπικά Ντόμινο αντιδράσεων από τις ναυτιλιακές εταιρείες

Ντόμινο αντιδράσεων από τις ναυτιλιακές εταιρείες

22

Στη «μαύρη λίστα» ο Πειραιάς, στο «μικροσκόπιο» η Θεσσαλονίκη


«ΝΤΟΜΙΝΟ» αντιδράσεων από τις ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών, που αλλάζουν διαρκώς τα «πλάνα» τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν το «παράδοξο» των εμπορικών λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα τα πλήγματα για την αγορά συνεχίζονται, αφού κάθε μέρα που περνάει κάνουν την εμφάνισή τους και νέα προβλήματα.


Οι εργαζόμενοι στα δύο λιμάνια μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος απέχουν από τις υπερωρίες και την εργασία Σαββατοκύριακου τις τελευταίες 40 ημέρες, με αφορμή τη διάσταση απόψεων που έχουν με την κυβέρνηση, για την απόφαση παραχώρησης των δύο ΣΕΜΠΟ σε ιδιώτες. Κινητοποιήσεις που η Διεθνής Ναυτική Ένωση έχει χαρακτηρίσει ως «λευκή απεργία».


Μετά το «κλείσιμο» του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά, οι περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες στέλνουν τα πλοία τους στη Θεσσαλονίκη αλλά και στο λιμάνι του Βόλου.


Τις τελευταίες ημέρες όμως, σύμφωνα με στελέχη των ναυτιλιακών εταιρειών, το «κλίμα» έχει χαλάσει, με αποτέλεσμα τα κεντρικά γραφεία των εταιρειών σε όλο τον κόσμο να εξετάζουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν να στέλνουν πλοία τους, με τοπικό φορτίο, και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το οποίο μέχρι τώρα παρά τις κινητοποιήσεις είχε καλύτερες επιδόσεις.


Σημειώνεται ότι το λιμάνι του Πειραιά έχει χάσει το διαμετακομιστικό φορτίο, ενώ σταδιακά χάνει και τα πλοία με το τοπικό φορτίο. Μάλιστα μετά την Maersk την Cosco, την ΖΙΜ, και άλλες ναυτιλιακές εταιρείες, και η CMA – CGM αποφάσισε χθες να «αλλάξει» ρότα στα πλοία της και να εξυπηρετείται από το λιμάνι του Βόλου, και από την Θεσσαλονίκη για όσο διάστημα είναι θα εφικτό.


Επίσης και η Mediterranean Shipping Company αποφάσισε να αναπροσαρμόσει τους ναύλους της κατά 300 δολάρια ανά container, για φορτία από Άπω Ανατολή προς Πειραιά.


«Ανάσες» στις ναυτιλιακές εταιρείες που φέρνουν φορτία στην Ελλάδα, όμως αναμένεται να δώσει και η απόφαση της συνδιάσκεψης των εταιρειών στην Άπω Ανατολή (Far East Conference), η οποία προβλέπει αυξήσεις 200 δολαρίων ανά container για όλη την Ανατολική Μεσόγειο από τις αρχές του 2007.


Η αγορά


Το συνεχιζόμενο «έμφραγμα» στα δύο μεγάλα εμπορικά λιμάνια της χώρας έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, και στους εισαγωγείς και εξαγωγείς, και στο εμπόριο γενικότερα, αφού σε άλλες περιπτώσεις το κόστος μεταφοράς ανεβαίνει υπέρογκα, ενώ άλλες εμπορικές εταιρείες δεν παράγουν έργο με αποτέλεσμα να μην έχουν έσοδα.


Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς τα προβλήματα, είναι πολύ σημαντικά, ενώ κάθε ημέρα που περνάει κάνουν την εμφάνισή τους και νέα. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την αγορά είναι:


– Επιχειρήσεις οι οποίες εκδίδουν επιταγές για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αυτή την περίοδο δεν πραγματοποιούν εισπράξεις.


– Διαμεταφορικές εταιρείες είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με το πλαφόν τους αφού έχουν απολέσει ένα μεγάλο μέρος του έργου τους.


– Εποχικά φορτία μικρής αξίας παραμένουν «εγκλωβισμένα» για πολύ μεγάλο διάστημα στα λιμάνια. Οι έμποροι, είναι πολύ πιθανό όταν θα παραλάβουν το φορτίο, το οποίο θα το έχουν πληρώσει «χρυσό», αφού με τα αποθηκευτικά δικαιώματα μπορεί η τιμή του να είναι μεγαλύτερη από την αξία του εμπορεύματος, να μην μπορούν να το πουλήσουν, αφού θα έχει περάσει η περίοδός του.


– Έλληνες εξαγωγείς αναγκάζονται να στείλουν φορτία τους οδικώς στην Κωνσταντινούπολη. Με τον τρόπο αυτό το κόστος επιβαρύνεται μέχρι και 300% ειδικά σε περιπτώσεις που η αξία του προϊόντος είναι μικρή.


– Στο υπερπόντιο εισαγωγικό φορτίο, σε περίπτωση που έχει τελικό προορισμό τον Πειραιά ο εισαγωγέας είναι υποχρεωμένος για να το εκτελωνίσει, ακόμα και σε άλλο λιμάνι μέσα στην Ελλάδα, να καταθέσει εγγυήσεις που ανέρχονται στο 25% της αξίας του φορτίου, ενώ επιβαρύνεται και με την επιπλέον οδική μεταφορά.


– Τα ψυγεία με τα κατεψυγμένα αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα αφού μόνο τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αυτά δηλαδή που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα έχουν χημείο και υγειονομική υπηρεσία για να μπορέσουν να κάνουν έλεγχο.


– Προβλήματα υπάρχουν και στο υπερπόντιο εξαγωγικό εμπόριο, με αποτέλεσμα οι αγορές της Αμερικής και της Αυστραλίας να αντιμετωπίζουν έλλειψη από ελληνικά προϊόντα.


Το ΕΒΕΑ


Σε δραματική κατάσταση περιέρχονται, σταδιακά, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας με τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια και αν συνεχιστεί η κατάσταση σε λίγο καιρό θα χαθούν οι ξένες αγορές που έχουν κατακτηθεί με μεγάλες προσπάθειες των εξαγωγικών επιχειρήσεων.


Την επισήμανση αυτή έκανε, χθες, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Κ. Μίχαλος και πρόσθεσε πως αύριο (Τετάρτη) θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα λιμάνια σε μια ύστατη προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα.


Τα περισσότερα αιτήματα των εργαζομένων έχουν γίνει αποδεκτά, σημείωσε ο κ. Μίχαλος ο οποίος πρόσθεσε πως δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του αρμόδιου υπουργού κ. Κεφαλογιάννη, αλλά συναινετικών διαδικασιών προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης.


Ανέφερε πως μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα αφοδιασμού με πρώτες ύλες, ενώ πάνω από 2.000 κοντεΐνερς αναζητούν διέξοδο προς τις ξένες αγορές με κίνδυνο είτε να χάσουν τις αγορές αυτές, είτε να επιβαρύνουν το κόστος εξαγωγής. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με εισαγωγές από τρίτες χώρες (εμπορεύματα που έρχονται με πλοία), όπως η Κίνα, το Πακιστάν κ.ά.


Ο κ. Μίχαλος επανέλαβε την πρόταση προς την διοίκηση του ΟΛΠ [OLPr.AT]  να μην επιβαρύνει τα προϊόντα που υπάρχουν αποθηκευμένα στις αποθήκες του λιμανιού, δεδομένου ότι οι επιβαρύνσεις αυτές είναι οι μεγαλύτερες από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά λιμάνια και επιδρούν στην «φήμη» των ελληνικών λιμανιών.


Στασιμότητα


Με το βλέμμα στην προσεχή Πέμπτη βρίσκονται οι διοικήσεις των ΟΛΠ και ΟΛΘ και οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές αναμένεται να ξανασυναντηθούν, σε μια τελευταία προσπάθεια να «ανοίξουν» τα δύο λιμάνια πριν τις γιορτές, αφού σε άλλη περίπτωση εξελίξεις αναμένονται με το νέο χρόνο.


Τη δικαστική οδό εξετάζει ο ΕΣΠ


«Προ των πυλών» της δικαιοσύνης βρίσκεται ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά Ο ΕΣΠ εξετάζει τη δικαστική οδό, ως τελευταία λύση για να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά.


Σε χθεσινή του ανακοίνωση, απευθυνόμενος τόσο στη διοίκηση όσο και στους εργαζόμενους του ΟΛΠ επισημαίνει: «Επιτέλους βάλτε τέλος στο διασυρμό του λιμανιού του Πειραιά. Βάλτε τέλος στην καταστροφική για τις επιχειρήσεις διαμάχη, που έχει ως συνέπεια την καθημερινή απώλεια φορτίων, εσόδων και κυρίως, αξιοπιστίας της Ελλάδος σε ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο. Δεν είναι ντροπή να κάνετε βήματα προς τα πίσω, μια και από τη μεταξύ σας διαμάχη των τελευταίων έξι εβδομάδων δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αλλά σίγουρα υπάρχουν ζημιωμένοι και αυτοί είναι οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι καταναλωτές».


Το παράδειγμα


Όλοι οι φορείς έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο το αυξημένο κόστος μεταφοράς των προϊόντων να μετακυλίσει στον καταναλωτή. Κύκλοι της αγοράς ανέφεραν στη «Ν» ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποτελεί έναν μόνο κρίκο στην αλυσίδα του προβλήματος.


«Ένα container με τρόφιμα το οποίο θα ξεφορτωθεί στη Θεσσαλονίκη ή στον Βόλο αντί του λιμανιού Πειραιά θα πληρώσει στη συνέχεια από 600 μέχρι 1.000 ευρώ οδική μεταφορά. Αυτό σημαίνει ότι επιβαρύνεται το κάθε χαρτοκιβώτιο με τρόφιμα περίπου ένα ευρώ».


Πηγή: Ναυτεμπορική, 19/12/2006