Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Παρελθόν οι πάγοι στην Αρκτική τα καλοκαίρια από το 2040, του Τάσου...

Παρελθόν οι πάγοι στην Αρκτική τα καλοκαίρια από το 2040, του Τάσου Σαραντή

17

Ο παγετώνας που καλύπτει τον Αρκτικό Ωκεανό μπορεί μέχρι το έτος 2040 να εξαφανίζεται τελείως  κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, γεγονός που θα επιταχύνει περαιτέρω την παγκόσμια θέρμανση προκύπτει από τα συμπεράσματα μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στο αμερικανικό περιοδικό Geophysical Research Letters.


Εάν οι εκπομπές αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα, τα επιπλέοντα κομμάτια πάγου που καλύπτουν τον παγωμένο Αρκτικό Ωκεανό μπορεί να γνωρίσουν μία αλληλουχία από περιόδους σχετικής
σταθερότητας, διαδεχόμενες από απότομες τήξεις των παγετώνων.


Σύμφωνα με τις εργασίες των ερευνητών του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών (NCAR) των Πανεπιστημίων Ουάσιγκτον και Μακ Γκιλ, το 2040 μόλις ένα μικρό κλάσμα του αιώνιου αρκτικού παγετώνα θα συνεχίσει να καλύπτει τις βόρειες ακτές της Γροιλανδίας και του Καναδά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.


Οι ερευνητές μοντελοποίησαν τις διακυμάνσεις του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής από το 1870 έως σήμερα, χρησιμοποιώντας επτά διαφορετικά μοντέλα. Η προσομοίωσή τους αποδείχθηκε ακριβής αφού αναπαρήγαγε ότι έχει συμβεί ως σήμερα, και έδειξε ότι εντός μιας δεκαετίας το σημερινό κάλυμμα πάγου θα μειωθεί κατά 20% και θα υποχωρήσει από τα έξι εκατομμύρια στα δύο εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Από το 2040, το στρώμα επιπλέοντος πάγου θα εξαφανίζεται εντελώς τους καλοκαιρινούς μήνες και μόνο οι βόρειες ακτές της Γροιλανδίας και του Καναδά θα καλύπτονται από πάγο.


«Ήδη έχουμε γίνει μάρτυρες σημαντικών απωλειών του παγετώνα στην Αρκτική, όμως η μελέτη μας αναδεικνύει ότι η τήξη που θα υπάρξει κατά τις προσεχείς δεκαετίες θα είναι ακόμη πιο καταστροφική απ’ όσες έχουμε γνωρίσει έως σήμερα», τόνισε η συντονίστρια των ερευνητών του NCAR Μαρίκα Χόλαντ.


Αυτή η απότομη τήξη αναμένεται να έχει βαθύτατες επιπτώσεις στην υπερθέρμανση του πλανήτη μας, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Ο πάγος ανακλά περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία απ’ ό,τι το θαλασσινό νερό και έτσι, χωρίς το κάλυμμα πάγου, η θερμοκρασία της Αρκτικής θα αυξηθεί απότομα.


Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο του 2005 ο πάγος στη θάλασσα της Αρκτικής έπεσε στα ελάχιστα καταγεγραμμένα επίπεδα, 20% χαμηλότερα από το μέσο όρο για την περίοδο 1979 – 2000.

του Τάσου Σαραντή, Ημερησία 14/12/2006