Αρχική Νέα Τοπικά Αποχή εργολάβων από δημοπρατήσεις – 24ωρη μηχανικών σήμερα

Αποχή εργολάβων από δημοπρατήσεις – 24ωρη μηχανικών σήμερα

19

Σε αφανισμό οδηγούνται οι μεσαίες κατασκευαστικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το ψήφισμα της συνόδου των προεδρείων των 32 συνδέσμων-μελών της Πανελλήνιας Ενωσης Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, της ΠΕΣΕΔΕ, που συγκλήθηκε το περασμένο Σάββατο.


Αιτία γι’ αυτή την κατάσταση, όπως επισημαίνεται, είναι τα «παγωμένα» από τα τέλη του 2004 τιμολόγια των έργων, η μη αναπροσαρμογή των προϋπολογισμών των υπό δημοπράτηση προγραμμάτων, αλλά και οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στις πληρωμές κατασκευών που έχουν παραδοθεί.


Ο φορέας των περίπου 8.000 μικρών και μεσαίων κατασκευαστών της χώρας ανακοίνωσε ότι προχωρά σε συνεννοήσεις με τις άλλες οργανώσεις των εργοληπτών και των μελετητών δημοσίων έργων, με στόχο να κατέβουν σε αποχή από τις δημοπρασίες από τις 6 έως 14 Φεβρουαρίου 2007.


* Κίνδυνος να χαθούν κοινοτικές χρηματοδοτήσεις υπάρχει πλέον από τις κινητοποιήσεις των μηχανικών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που διεκδικούν την επίλυση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων. Οι απεργίες έχουν ξεκινήσει από τις 3 Οκτωβρίου και έως τώρα έχουν ματαιωθεί διαγωνισμοί έργων συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ. Αν δεν υπογραφούν οι συμβάσεις των συγκεκριμένων έργων έως το τέλος του χρόνου, θα χαθούν για τη χώρα μας τα κονδύλια που έχουν διασφαλιστεί από το Γ’ ΚΠΣ. Ο φορέας των μηχανικών του Δημοσίου, η ΕΜΔΥΔΑΣ, έχει εξαγγείλει για αύριο 24ωρη πανελλαδική απεργία. Στην Αθήνα προγραμματίζεται συγκέντρωση, στις 12 το μεσημέρι, στο Σύνταγμα, έξω από το υπουργείο Οικονομίας.

Πηγή: Ναυτεμπορική, 18/19/2006