Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Οι υψηλές θερμοκρασίες απειλούν τα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης, του Τάσου Σαραντή

Οι υψηλές θερμοκρασίες απειλούν τα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης, του Τάσου Σαραντή

5

Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης μέσα σε μερικές δεκαετίες, ιδιαίτερα στις περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, προειδοποιεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).Την ίδια στιγμή ο χειμώνας εξακολουθεί να αρνείται να μπει στις περισσότερες χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Σε ότι αφορά τα χιονοδρομικά κέντρα, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι  «από τις χώρες που εξετάστηκαν, εκείνη που κινδυνεύει περισσότερο είναι η
Γερμανία και ακολουθούν η Αυστρία και η Ιταλία και στη συνέχεια η Γαλλία και η Ελβετία.


Οι ελβετικές τράπεζες αρνούνται ήδη να χορηγήσουν δάνεια σε χιονοδρομικά κέντρα που βρίσκονται σε υψόμετρο κάτω των 1.500 μέτρων, δήλωσε ο Σάρντουλ Αγκραουάλα, αξιωματούχος του ΟΟΣΑ που διεξάγει διετή έρευνα για την απειλή από την αύξηση των θερμοκρασιών.
«Ορισμένες από τις μικρότερες επιχειρήσεις κλείνουν ήδη», πρόσθεσε.


Σύμφωνα με τους κλιματολόγους, τα χιονοδρομικά κέντρα στις Αλπεις
αντιμετωπίζουν σήμερα τον πιο ζεστό καιρό των τελευταίων 1.300 ετών. Οι ειδικοί δηλώνουν ότι ο ήπιος καιρός μπορεί να οφείλεται σε κάποια παραξενιά της φύσης, όμως πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι συνδέεται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.


Η προειδοποίηση αυτή του ΟΟΣΑ συμπίπτει με τη ματαίωση του αγώνα σλάλομ γυναικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο που είχε προγραμματιστεί για τις 20 Δεκεμβρίου στο γαλλικό χιονοδρομικό κέντρο της Μεγκέβ λόγω της έλλειψης χιονιού.


Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι η έρευνά του είναι η πρώτη συστηματική μελέτη που έγινε στις χώρες των Αλπεων και ότι καλύπτει 666 βουνοπλαγιές.
Περίπου το 90% από τις 666 βουνοπλαγιές που εξετάστηκαν είχε επαρκή επικάλυψη χιονιού για μια λογική περίοδο κάθε έτος, δηλαδή για 100 ημέρες ή περισσότερο, διευκρινίζει ο Οργανισμός.


Όμως, μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό Κελσίου θα μείωνε τον αριθμό των βουνοπλαγιών που θα είχαν επαρκή επικάλυψη χιονιού σε 500, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.  Αυτή είναι μια αλλαγή που στην καλύτερη περίπτωση είναι πιθανόν να συμβεί ως το 2020 – 2025, σημείωσε ο Αγκραουάλα. Μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς θα μείωνε τον αριθμό των βουνοπλαγιών με επαρκή επικάλυψη χιονιού σε 400. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ως το 2050.


Στην υπόλοιπη Ευρώπη, που περιμένει τα Χριστούγεννα, ο υδράργυρος δεν λέει να πέσει. Στην Ελβετία και στην Αυστρία οι πίστες για σκι  τροφοδοτούνται με τεχνητό χιόνι. Στη συνήθως καλυμμένη από πάγο Μόσχα η  θερμοκρασία χτύπησε νέο ρεκόρ αγγίζοντας τους 7,7 βαθμούς Κελσίου στις 7 Δεκεμβρίου. Στα περίχωρα ανθίζουν μαργαρίτες και πορφυρές βιολέτες. Στη Γερμανία οι πάσχοντες από άσθμα υποφέρουν από τη γύρη που αιωρείται στην ατμόσφαιρα, ενώ στην Ουγγαρία οι καλλιέργειες έχουν αναπτυχθεί υπερβολικά με κίνδυνο να καταστραφούν από ξαφνικό παγετό.


 του Τάσου Σαραντή, Ημερησία 14/12/2006