Αρχική Ομογένεια Ομογένεια: Ομογενειακή αγορά: Προβλήματα ανεφοδιασμού με ελληνικά προϊόντα

Ομογένεια: Ομογενειακή αγορά: Προβλήματα ανεφοδιασμού με ελληνικά προϊόντα

8

Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να δημιουργήσει και στην ομογενειακή αγορά της Νέας Υόρκης ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η συνεχιζόμενη –από τις 2 Νοεμβρίου- απεργία των εργαζομένων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης.


Χιλιάδες τόνοι εμπορευμάτων που προορίζονται για την αμερικανική αγορά εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας και έντονη είναι η ανησυχία των καταστηματαρχών ότι οι ελλείψεις θα αρχίσουν δειλά δειλά να γίνονται ασθητές και εδώ ακόμα και πριν τα Χριστούγεννα, ενώ πολύ μεγαλύτερα αναμένεται να είναι τα προβλήματα για τον ανεφοδιασμό με ελληνικά προϊόντα της αγοράς εκτός Νέας Υόρκης. Υπολογίζεται ότι ακόμα και αν η απεργία έληγε μέσα στα επόμενα 24ωρα θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση.Την ίδια στιγμή εμφανής είναι ο κίνδυνος ανατιμήσεων στα εισαγόμενα από την Ελλάδα προϊόντα που θα έχουν αντίκτυπο στον ομογενή καταναλωτή.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Υπεραγοράς Τροφίμων, Titan Foods, Κώστας Μάστορας, παραδοσιακά η κίνηση στη χριστουγεννιάτικη αγορά είναι πάντοτε, ειδικά στα καταστήματα ελληνικών τροφίμων, αυξημένη, διότι όλοι οι ομογενείς θέλουν να προμηθευτούν εγκαίρως τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα. Οι ομογενείς, σύμφωνα με τον κ. Μάστορα, επιμένουν παραδοσιακά σʼό,τι αφορά στο γιορτινό τραπέζι.


«Φέτος όμως είναι για μας τους λιανοπώλες τροφίμων η χειρότερη χρονιά τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια, από την άποψη ότι δεν έχουμε προϊόντα για να πουλήσουμε. Και αυτό συμβαίνει λόγω της απεργίας στα λιμάνια της Ελλάδας», σημειώνει ο κ. Μάστορας, αναφερόμενος στην κατάσταση που παρατηρείται στην ομογενειακή αγορά, μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα. Οπως εξηγεί ο κ. Μάστορας στη GreekNews «τα εμπορεύματα που προορίζαμε να φέρουμε για να δουλέψουμε τα Χριστούγεννα είναι σήμερα απλώς στοιβαγμένα στο λιμάνι του Πειραιά. Αυτά τα αγαθά δεν έφτασαν ποτέ στα δικά μας τα χέρια. Επρεπε ήδη να τα έχουμε εδώ. Είναι ακόμα στον Πειραιά και υπάρχουν τρομερές ελλείψεις προϊόντων». Αρκετές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και το ΤΙΤΑΝ, στράφηκαν προσωρινά στη λύση της αερομεταφοράς ορισμένων προϊόντων, η οποία ωστόσο απαιτεί σαφώς πολύ πιο επιβαρυμένα κοστολόγια, που δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και τις τιμές των προϊόντων.


«Η κατάσταση είναι τραγική, είναι έκρυθμη», τονίζει ο κ. Μάστορας. «Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι όλες αυτές οι προσπάθειες που κάναμε εδώ και 10 -15 χρόνια, να χτίσουμε κάτι με την αμερικανική αγορά, αυτές τις μέρες χάνονται. Τα ελληνικά προϊόντα εξαφανίζονται από τα ράφια των αμερικανικών σούπερμαρκετ και των ομογενειακών επιχειρήσεων φυσικά».


«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι κάναμε μια προσπάθεια τόσων ετών για να μπορεί κάποιος να μπαίνει σε ένα αμερικάνικο σούπερμαρκετ και να βλέπει και το λάδι το ελληνικό και το γιαούρτι το ελληνικό και τις ελιές τις ελληνικές και αυτή τη στιγμή πλέον φαίνεται ότι αυτή η προσπάθεια και αυτό το όνειρο της κατάκτησης της αμερικανικής αγοράς να ξεφεύγει», επισημαίνει ο κ. Μάστορας.


«Μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων οι οποίοι εργάζονται στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης κρατούν όμηρο τη χώρα ολόκληρη. Δε γίνονται ούτε εισαγωγές στην Ελλάδα, ούτε εξαγωγές. Αυτό είναι θέμα κυβέρνησης καθαρά», προσθέτει.


Και όντως στην αγορά της Ελλάδας επικρατεί αδιέξοδο από τη συνεχιζόμενη εδώ και περίπου 45 μέρες απεργία των λιμενεργατών, ενώ σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η οικονομική ζημιά από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας.


«Εδώ στη Νέα Υόρκη οι ομογενείς θα αισθανθούν τον αντίκτυπο της απεργίας τις ημέρες των Χριστουγέννων, τις επόμενες μέρες που αρχίζει η δουλειά, την άλλη εβδομάδα, όταν θα πάνε στα ομογενειακά καταστήματα που πουλάνε είτε κρασιά, είτε τρόφιμα, είτε πάσης φύσεως ελληνικά προϊόντα και θα δουν ότι τα προϊόντα αυτά δεν υπάρχουν», σημειώνει ο κ. Μάστορας. «Και αν τα βρουν», συμπληρώνει, «θα τα βρουν σε κάποιες πολύ αυξημένες τιμές», διότι και τα λίγα προϊόντα που ήρθαν από την Ελλάδα ήρθαν μέσω Ιταλίας με έξτρα κοστολόγιο.


Στους παράγοντες που συντελούν στην αρνητική εικόνα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τον κ. Μάστορα και η αναλογία ευρω-δολαρίου που έχει φτάσει από το 1,20 στο 1,35, αλλά και η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. «Εδώ η οικονομία πλέον εμφανίζει σημάδια κόπωσης, τα μαγαζιά δεν πάνε καλά, η χώρα είναι σε πόλεμο, έχουν ξοδευτεί πάρα πολλά χρήματα σε πολέμους, ο κόσμος δεν έχει τα οικονομικά αποθέματα να ψωνίσει αυτά που ψώνιζε πριν. Ο κόσμος δεν ξοδεύει χρήματα και όλο αυτό έχει έναν αντίκτυπο αρνητικό σε μας».


Το ΤΙΤΑΝ φέρνει στο τραπέζι του ομογενή καταναλωτή μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων από την Ελλάδα, ενώ διαθέτει επίσης και ζαχαροπλαστείο, το οποίο παρασκευάζει όλα τα ελληνικά παραδοσιακά γλυκά και δέχεται μεγάλες παραγγελίες για συλλόγους, κοινότητες και οργανισμούς.


Ο κ. Μάστορας στέλνει μέσω της GreekNews τις ευχές του προς όλη την ομογένεια για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους ομογενείς καταναλωτές για την κατανόηση που θα θέλαμε να επιδείξουν γι΄αυτό το πρόβλημα, για το οποίο δεν ευθυνόμαστε εμείς αλλά θα πρέπει να το περάσουμε. Να ευχηθώ σε όλους χρόνια πολλά. Είναι μια δύσκολη περίοδος την οποία θα αναγκαστούμε να την περάσουμε όλοι μαζί λίγο πιο περιορισμένα μέχρι να λυθεί αυτό το πρόβλημα».

 

Πηγή: Greeknewsonline.gr, 18/12/2006