Αρχική Νέα Τοπικά Εργαζόμενοι στο υπ. Αιγαίου-Απεργούν γιατί βαρέθηκαν να κάααθονται

Εργαζόμενοι στο υπ. Αιγαίου-Απεργούν γιατί βαρέθηκαν να κάααθονται

6

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ


Στάσεις εργασίας λόγω… αεργίας.Φοβούμενη το πολιτικό κόστος η κυβέρνηση δεν κατάργησε, όπως όλα έδειχναν στον τελευταίο ανασχηματισμό, το υπουργείο Αιγαίου. Στην πράξη όμως, έχοντας στο τιμόνι του τον Αριστοτέλη Παυλίδη, πέτυχε να το απαξιώσει. Κυρίως στην ίδια τη συνείδηση των εργαζομένων σε αυτό, που αναζητούν εναγωνίως ρόλο κι αντικείμενο δουλειάς. Σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα έκκληση, οι δημόσιοι υπάλληλοι του υπουργείου Αιγαίου κηρύττουν στάσεις εργασίας με αίτημα να κάνουν επιτέλους αυτό για το οποίο πληρώνονται!


Αδιάθετα τα κονδύλια

Ο σύλλογος σημειώνει πως ελλείψει προγραμματισμού και δράσης έχει μείνει σχεδόν ανέπαφος ο προϋπολογισμός του υπουργείου για το 2006. Δέκα μέρες πριν ο χρόνος τελειώσει, όταν όλοι οι φορείς του Δημοσίου έχουν στραγγίξει το ταμείο τους, το υπουργείο του Αρχιπελάγους, της ελληνικής περιοχής με τα μεγαλύτερα προβλήματα, καταγγέλλεται ότι διατηρεί αδιάθετα τα κονδύλιά του, με ό,τι αυτό μαρτυρά για την παραγωγή έργου τη χρονιά που πέρασε.


«Αναγκαζόμαστε», τονίζουν η πρόεδρος Ακριβή Τσιαπλέ και ο γενικός γραμματέας Κώστας Κελαϊδίτης «να επικοινωνήσουμε μ’ αυτόν τον τρόπο» (σ.σ. την επιστολή), αλλά η άμεση επαφή με τον υπουργό «είναι αδύνατη, παρά τα αιτήματα που υποβάλλουμε. Βεβαίως και στις όποιες συναντήσεις μας μέχρι σήμερα διακρίναμε έντονα τη διάθεσή σας “να τρέχει ο χρόνος” χωρίς να υλοποιείται τίποτα απ’ αυτά που σας ζητούσαμε». Το τι ζητούν οι υπάλληλοι είναι εκείνο που πραγματικά ξεφεύγει από κάθε επικρατούσα νοοτροπία: «Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός, με αποτέλεσμα οι πιστώσεις του προϋπολογισμού μας στη λήξη των οικονομικών ετών να παραμένουν σχεδόν ανέπαφες. Με την πρακτική αυτή ούτε οι βασικές ανάγκες λειτουργίας της υπηρεσίας καλύπτονται ούτε το σημαντικότερο, υλοποιούνται δράσεις με βάση τις αρμοδιότητές μας λόγω έλλειψης προγράμματος και στόχων. Για την επεξεργασία βέβαια πολιτικών και δράσεων προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες του χώρου ευθύνης του υπουργείου ούτε λόγος». Ο σύλλογος αναφέρεται και στις επιπτώσεις που έχουν «η αναβλητικότητα, ο συγκεντρωτισμός, η απαξίωση της ιεραρχίας και των θεσμικών οργάνων», οι οποίες «εκθέτουν και απαξιώνουν το ρόλο του υπουργείου Αιγαίου και θέτουν σε αμφισβήτηση την υπόστασή του από τους φορείς και τους πολίτες του Αιγαίου».

 

Ζητούν και αυξήσεις

Εκτός αυτών παραμένουν σε εκκρεμότητα οι υποσχέσεις που είχε δώσει ο κ. Παυλίδης τον Απρίλιο του 2004 για αυξήσεις των αποδοχών των υπαλλήλων, υποσχέσεις που επανέλαβε στα τρία χρόνια περίπου της θητείας του, δίχως όμως και να υλοποιηθούν. Με χθεσινή του απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου προκήρυξε για όλα τα παραπάνω τρίωρες στάσεις εργασίας, για σήμερα Τετάρτη, αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή, με την προοπτική κήρυξης 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων την ερχόμενη βδομάδα.


Πηγή: Ελευθεροτυπία, 20/12/2006