Αρχική Νέα Τοπικά Διαψεύδει τις απεντάξεις έργων ο Περιφερειάρχης

Διαψεύδει τις απεντάξεις έργων ο Περιφερειάρχης

6


Με αφορμή το Δελτίο Τύπου της βουλευτού Χίου, κας Ελπίδας Τσουρή, σε σχέση με 3 βασικά έργα του Νομού Χίου, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κ. Γιάννης Λέκκας προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ ««χτίζει» σε γερά θεμέλια την αναπτυξιακή πορεία του Νομού»:
 
«Ιδιαίτερη έκπληξη προκαλεί η ανακοίνωση της κας Ελπίδας Τσουρή, για την πορεία τριών σημαντικών έργων για το Νομό Χίου. Και απαντώ επί της ουσίας. Από το καλοκαίρι του 2006 με πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, και τη συνεργασία των Περιφερειών όλης της Χώρας, ξεκίνησε η προσπάθεια για να εντοπιστούν τα έργα εκείνα για τα οποία υπάρχει η πιθανότητα, για διάφορους λόγους, η υλοποίηση τους να μην ολοκληρωθεί μέχρι τις 31-12-2008, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία για το Γ΄ΚΠΣ.
Η διαδικασία αυτή κρίθηκε αναγκαία για την περίπτωση εκείνη που ένα έργο ενταγμένο στο Γ΄Κ.Π.Σ. δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία και όπως είναι φυσικό θα υπήρχε πρόβλημα ως προς την πληρωμή του.
Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2006 και τα έργα που εντοπίστηκαν από τις Υπηρεσίες μας ότι ενδέχεται να διατρέξουν τέτοιο κίνδυνο προτάθηκαν στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για να προωθηθούν ως «γέφυρες» για την Δ’ Προγραμματική Περίοδο.
Με τον τρόπο αυτό διασφαλίσαμε την ολοκλήρωση αυτών των σημαντικών, για τη Χίο έργων, με κοινοτικούς πόρους και την απόδοση τους προς χρήση στους πολίτες.
Πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό, ότι εάν το έργο ολοκληρωθεί μέχρι τις 31-12-2008 τότε δεν τίθεται ζήτημα. Και μπορεί να επιτευχθεί αυτό, με τη συνεχή, όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως, ενεργοποίηση και προσπάθεια των φορέων υλοποίησης.
Τίθεται όμως ένα ερώτημα: Αν για αντικειμενικούς λόγους καθυστερήσει η υλοποίηση κάποιου έργου (π.χ. θεομηνία) και ολοκληρωθεί μετά το πέρας του Γ’ Κ.Π.Σ. πως διασφαλίζεται η ολοκλήρωση του; Από ποιους πόρους; (εθνικούς); Άρα η ενέργεια αυτή να οριστούν ως « γέφυρες» τα έργα αυτά είναι πολιτικά και διαχειριστικά ορθή. Σε ότι αφορά τα συγκεκριμένα έργα, πρέπει να θυμίσουμε στην κ. Τσουρή ότι πρόκειται για έργα που χρηματοδοτήθηκαν ή ξεκίνησαν επί των ημερών της κυβέρνησης της ΝΔ. Ο ΧΥΤΑ της Νότιας Χίου εντάχθηκε στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου στις 14-9-2006, με προϋπολογισμό 7.900.000 ευρώ και στις 28-11-2006 προεγκρίναμε την δημοπράτηση του. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2008.

Για το έργο της Ανέγερσης της Νέας Πτέρυγας στο Νοσοκομείο της Χίου, συνολικού προϋπολογισμού 20,6 εκατ. ευρώ:
** Εξασφαλίσαμε από το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου πιστώσεις 450.000 ευρώ στις 27-7-2004 προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν κατά τις αρχαιολογικές εργασίες
** Εξασφαλίσαμε συμπληρωματικούς πόρους 3,4 εκατ. ευρώ (ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου) για την αλλαγή του τρόπου θεμελίωσης προκειμένου να αναδειχθούν τα ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνας. Και μάλιστα αυτό το κάναμε με συμπληρωματική σύμβαση που υπεγράφη στις 3-11-2005. Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να δημοπρατηθεί νέο Υποέργο, διαδικασία που θα πήγαινε το έργο πολλούς μήνες πίσω. Σας ενημερώνουμε ότι το έργο υλοποιείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και η προβλεπόμενη συμβατική ημερομηνία ολοκλήρωσης του είναι η 19η Δεκεμβρίου 2008.


Για το Λιμάνι των Μεστών: Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργου Σουφλιά, εγκρίθηκε στις 16 Μαρτίου του 2006 η διάθεση πίστωσης 15 εκατ. ευρώ, από το Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου, για τα έργα της βελτίωσης του. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ποια είναι η Κυβέρνηση εκείνη που «χτίζει» σε γερά θεμέλια την αναπτυξιακή πορεία του Νομού Χίου. Και δεν είναι άλλη από την Κυβέρνηση της ΝΔ. Ευτυχώς οι πολίτες του Νομού Χίου το έχουν αντιληφθεί αυτό».