Αρχική Νέα Τοπικά Παρά την πίεση της αγοράς κλειστά παραμένουν τα λιμάνια

Παρά την πίεση της αγοράς κλειστά παραμένουν τα λιμάνια

16

Κυβέρνηση και εργαζόμενοι δεν τα βρήκαν στο χρονοδιάγραμμα διαλόγου.


ΣTO «KENO» έπεσαν, για μια ακόμη φορά, οι εκκλήσεις της αγοράς προς όλες τις κατευθύνσεις να λειτουργήσουν πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων τα εμπορικά λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Χθες έγινε μια ανεπίσημη συνάντηση ανάμεσα στις διοικήσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά και Θεσσαλονίκης με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, με στόχο να βρεθεί να κοινή γραμμή και να λειτουργήσουν τα λιμάνια στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου.


Να απεγκλωβιστούν, τουλάχιστον, τα περίπου 2.200 containers που βρίσκονται στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ [OLPr.AT]  . «Το χριστουγεννιάτικο δώρο», που ζήτησαν χθες οι φορείς της αγοράς σε κοινή συνέντευξη Τύπου, δεν παραδόθηκε τελικά.


Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές και εμπορικές τάξεις είναι πολλά και αφορούν τόσο τις ναυτιλιακές δραστηριότητες, το εμπόριο, τις εισαγωγές και εξαγωγές εμπορευμάτων, αλλά και το μέλλον των δύο λιμανιών συνολικά.


Μετά τη συμπλήρωση έξι εβδομάδων κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα δύο λιμάνια για την απόφαση των διοικητικών συμβουλίων των δύο εταιρειών για έγκριση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού (πρόσκληση ενδιαφέροντος) για την παραχώρηση των δύο ΣΕΜΠΟ σε ιδιώτες, οι δύο πλευρές φαίνεται ότι δεν τα βρήκαν για πολλοστή φορά στο χρονοδιάγραμμα.


Οι διαπραγματεύσεις


Η κυβέρνηση έχει προτείνει στους εργαζόμενους διάλογο που θα κρατήσει τρεις μήνες, ενώ οι εργαζόμενοι ζητούν έξι μήνες. Χθες το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», φάνηκε ότι υπήρχε μια μείωση απαιτήσεων και στο θέμα του χρόνου, μετά και την πίεση που άσκησε η αγορά τις τελευταίες ημέρες.


Κατά την πρωινή συνάντηση των διευθυνόντων συμβούλων του ΟΛΠ, Νίκου Αναστασόπουλου, και ΟΛΘ, Γιάννη Τσάρα, με την ΟΜΥΛΕ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή μέχρι τις τρεις το μεσημέρι. Ακολούθησε νωρίς το μεσημέρι συνάντηση των δύο διοικήσεων με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη. Οι ώρες πέρασαν αλλά η ΟΜΥΛΕ δεν προσκλήθηκε τελικά σε νέα συνάντηση.


Σε δηλώσεις του στη «Ν», ο πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ενωσης, Νίκος Αρβανίτης, επισήμανε ότι «πλέον υπάρχει πλήρης απογοήτευση από την αρνητική σημερινή εξέλιξη», και προσέθεσε:


«Οι παράγοντες τις αγοράς έχουν μείνει άναυδοι. Κυρίως για τον κλάδο των ναυτιλιακών εταιρειών, που από τη μια πλευρά στο φάσμα της οικονομικής καταστροφής, αφού επί δίμηνο δεν δύνανται τα πλοία τους να εξυπηρετηθούν στα λιμάνι και κατ’ επέκταση να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Είναι περιττό να υπογραμμίσουμε ότι οι κάποιες αγορές των εξαγωγών ίσως έχουν χαθεί οριστικά».


Επιμελητήριο Μεσσηνίας


Εν τω μεταξύ, χθες, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ζητεί να δοθεί παράταση τριών μηνών για όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Ασφαλιστικά Ταμεία, ΔΟΥ και οικονομικές υποχρεώσεις στον ΕΛΓΑ/Δακοκτονία, λόγω των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις από τις κινητοποιήσεις στα δύο λιμάνια.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική, 23/12/2006