Αρχική Ομογένεια Ομογένεια: Μηνύματα προς τους Απόδημους Έλληνες

Ομογένεια: Μηνύματα προς τους Απόδημους Έλληνες

21


«Οι Έλληνες ομογενείς ως ενεργοί πολίτες των χωρών τους, με άρρηκτους δεσμούς με την Ελλάδα, αλλά και με οικουμενικούς ορίζοντες ενδιαφερόντων, συμβάλλουν πολλαπλά ώστε ο Ελληνισμός να κατέχει τη θέση που του πρέπει στο νέο διεθνές περιβάλλον του 21ου αιώνα».

Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, σε μήνυμά του προς τους απόδημες έλληνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.


Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος επισημαίνει:
«Αυτές τις γιορτινές μέρες η σκέψη όλων των Ελλήνων είναι – πιστεύω – κοντά σας. Κοντά στον Απόδημο Ελληνισμό που προβάλλει την πατρίδα μας σε ολόκληρο τον κόσμο, που τιμά τον ελληνικό πολιτισμό και νοσταλγεί. Η παρουσία του Ελληνισμού όπου γης, αποτελεί ιστορικό και πολιτισμικό τεκμήριο του δυναμισμού του, της αντοχής και της δημιουργικότητάς του. Πίσω από κάθε οικογένεια της ελληνικής ομογένειας υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ανθρώπινη ιστορία. Στη νέα παγκόσμια πραγματικότητα, καλούμαστε εμείς οι Έλληνες του μητροπολιτικού κέντρου να διδαχθούμε από τη δική σας πορεία, καθώς μέσα σε αντίξοες συνθήκες καταφέρατε να ενσωματωθείτε υποδειγματικά, χωρίς να λησμονήσετε την ταυτότητά σας, και να προσφέρετε στις χώρες εγκατάστασης και διαβίωσής σας, στηρίζοντας τη μητέρα πατρίδα, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως γέφυρα συνεργασίας των διαφορετικών λαών και κοινωνιών. Με τις σκέψεις αυτές εύχομαι σε όλους σας και τον καθένα ξεχωριστά, Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2007 με υγεία, χαρά και προκοπή».

Στο μεταξύ, τα Κάλαντα των Χριστουγέννων έψαλλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων και η Προεδρική Φρουρά, το Β΄ Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Ψυχικού, το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, η Ένωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου «ΤΟ ΚΟΥΓΚΙ», το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Χορευτικός Σύλλογος «ΤΕΓΕΑ», το Χαμόγελο του παιδιού, ο Δήμος Σερίφου, η Ένωση Ποντίων Νίκαιας και το Βορειοηπειρωτικό φόρουμ.


Θ. ΚΑΣΣΙΜΗΣ
Στο μήνυμά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Οι εορτές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους φέρνουν στην ανθρωπότητα το χαρμόσυνο μήνυμα της ενανθρώπισης του Θείου Λόγου και σηματοδοτούν τη νέα αρχή, το καινούργιο ξεκίνημα. Εορτές ελπιδοφόρες που στρέφουν τη σκέψη στο μέλλον και γεννούν προσδοκίες για ένα καλύτερο αύριο, τόσο για ολόκληρη την ανθρωπότητα, όσο και για τον καθένα ξεχωριστά. Ένα αύριο στο οποίο θα κυριαρχούν τα μηνύματα που έφερε μαζί Του ο ενσαρκωθείς Χριστός : την αγάπη, την ταπεινοφροσύνη, τη συμφιλίωση, τη συγγνώμη και προπαντός την ελπίδα. Έναν κόσμο, που θα προχωρήσει απαλλαγμένος από τις φυλετικές, εθνικές και θρησκευτικές συγκρούσεις, τη μάστιγα της τρομοκρατίας, το φάσμα της πείνας και της υπανάπτυξης, τις οικολογικές καταστροφές».


ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ


Μήνυμα αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου για τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα είναι ευκαιρία για υπέρβαση της πεζής καθημερινότητας και βίωση του μυστηρίου της αγάπης, καθώς και για την πνευματική μας ανάταξη και τη συνοχή της οικογένειας, σημειώνει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του.


Ο κ. Χριστόδουλος αναφέρει επίσης ότι δεν θα πρέπει να αφήσουμε να εκκοσμικευθούν τα Χριστούγεννα και η γιορτή δεν πρέπει να γίνει αφορμή αποκλειστικά για ανάπαυση και σχόλη.


“Ο κόσμος γύρω μας σπαράζεται. Και πολλοί θα επιθυμούσαν να γίνει και ο λαός μας “το ζαλισμένο κοπάδι“. Να μην αντιδρά στην ισοπέδωση. Να αποδεχθεί το ρόλο του ως καταναλωτικής μονάδας χωρίς πνευματικότητα, χωρίς ορθόδοξη προοπτική, χωρίς ιστορική συνέπεια, χωρίς τη δυνατότητα του αυτοπροσδιορισμού. Και οι γιορτές να εκφυλισθούν σε εποχιακές ευκαιρίες για ανταλλαγή κοινωνικών ευχών και δώρων”, επισημαίνει ο κ. Χριστόδουλος.


“Η ειρήνη και η ομόνοια δεν επιτυγχάνονται με συμφωνίες, συνθήκες και υπογραφές, αλλά με την εδραίωσή τους βαθιά στην ψυχή του καθενός μας, μέσω της αγάπης που μας προσφέρει η γέννηση του Θεανθρώπου”, τονίζει ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα του.


Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στηλιτεύει την κάθε είδους βία, την εξαθλίωση και την πείνα και ιδιαίτερα τους πολέμους, που “όχι μόνο δεν καταδικάζονται εμπράκτως αλλά δικαιολογούνται στο όνομα της ελευθερίας και μάλιστα πολλάκις επικαλείται το όνομα του Θεού, ως προστάτου των πολέμων και της βίας”.


Ο κ. Θεόδωρος αναφέρεται στην αποξένωση του 21ου αιώνα, την ψυχική κενότητα, τον ατομικισμό στον εργασιακό χώρο που οδηγούν στην απομάκρυνση του ανθρώπου από την αγάπη του Θεού και παροτρύνει: “Ας δώσουμε την αγάπη και την στοργή στους πάσχοντες αδελφούς μας” στην Αφρική και τον υπόλοιπο κόσμο.


«Σήμερα Χριστούγεννα, ο Χριστός Σωτήρας, θείο βρέφος απλός, ταπεινός, αληθινός, είναι μαζί μας. Αιτία και πρόσκληση να είμαστε και εμείς όλοι το ίδιο μαζί Του, απλοί, ταπεινοί και αληθινοί. Να γίνει, όπως η πόλη Βηθλεέμ, όπου έγινε η αγία Γέννησή Του, η Χώρα μας η Ελλάδα, η Κρήτη, ο Τόπος εις τον οποίον ζούμε, το Hράκλειον, το σπίτι μας, οι χώροι της εργασίας και της απασχολήσεώς μας. Καλούμαστε εις την ιερότητα και την αγνότητα της καθημερινής ζωής μας. Μέσα μας, γύρω μας, παντού. Να φωτισθεί η νύκτα της Εποχής και της ζωής μας. Να ανοίξουν νέοι δρόμοι και νέοι προσανατολισμοί για εμάς».


Τα παραπάνω τονίζει στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος.


Την ιερότητα της οικογένειας υπογραμμίζει στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος, επισημαίνοντας ότι όταν διαταράσσεται ο βασικός αυτός κοινωνικός πυρήνας, που θωρακίζει τον άνθρωπο και εξασφαλίζει την ανάπτυξή του, τότε πληγώνεται βαθιά ο ίδιος ο άνθρωπος ως προσωπικότητα και ακολουθεί μία ευρύτερη κοινωνική παρακμή.


Ο κ. Αναστάσιος επισημαίνει ακόμα ότι η Εκκλησία οφείλει να τονίζει την αξία του ανθρώπινου προσώπου και να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τους φτωχούς και τους αδικημένους.

Πηγή: greeknews.gr, 25/12/2006