Αρχική Πολιτισμός Αγιοβασιλιάτικα βαποράκια, την τελευταία ημέρα του χρόνου!

Αγιοβασιλιάτικα βαποράκια, την τελευταία ημέρα του χρόνου!

14

 

Αγιοβασιλιάτικα βαποράκια!
Πρόκειται για παλαιό τοπικό έθιμο που για μια ακόμα χρονιά αναβιώνει η Περιηγητική Λέσχη Χίου σε συνδιοργάνωση με το ΟΜΗΡΕΙΟ Πνευματικό Κέντρο του Δ. Χίου.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ομάδες παιδιών κρατώντας ένα αυτοσχέδιο πολεμικό βαποράκι, που το ετοίμαζαν από πολύ καιρό με μεράκι και φρόντιζαν να το εξοπλίσουν με όλα τα εξαρτήματά του, γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας κάλαντα και τοπικά παινέματα στους νοικοκυραίους, που τα συνόδευαν με τους ήχους των μικρών κανονιών των βαπορακιών τους.
Μικροί και μεγάλοι συγκινούνται κι ενθουσιάζονται με τα όμορφα παινέματα και τα καλοφτιαγμένα βαποράκια, που σε πολλά καπνίζουν οι τσιμινιέρες τους και ηχούν τα κανονάκια τους.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένας έντονος ανταγωνισμός μεταξύ ορισμένων συνοικιών για το ποιανής το καραβάκι θα βραβευτεί, χωρίς πάντα να τηρούνται οι κανόνες ευπρέπειας και ήθους.
Ελπίζουμε φέτος οι διοργανωτές να καταφέρουν να πείσουν τους συμμετέχοντες ότι προέχει η συμμετοχή και όχι το πρώτο βραβείο…
Εφόσον ο καιρός είναι καλός η εκδήλωση θα γίνει στις 6.00 μ.μ. της Κυριακής 31 Δεκεμβρίου, στην πλατεία Βουνακίου διαφορετικά αυτή θα μεταφερθεί εντός του κτηρίου του ΟΜΗΡΕΙΟΥ.