Αρχική Πολιτισμός Στράτος Βογιατζής: οι φωτογραφίες μου δείχνουν τι είναι η Χίος

Στράτος Βογιατζής: οι φωτογραφίες μου δείχνουν τι είναι η Χίος

41

 

«Όταν τέλειωσα τις φωτογραφίσεις και άρχισε να γίνεται το μοντάζ, κατάλαβα ότι ήθελα να μιλήσω για μια Χίο που κρύβεται στις γωνιές της, έναν τόπο, που μόνο αν τον πλησιάσεις αρκετά κοντά θα ακούσεις κάποιες από τις αλήθειες του. Επιθυμία μου και ευχή μου είναι οι φωτογραφίες αυτές να μεταδώσουν μια αίσθηση του τι είναι Χίος».
Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων στο εισαγωγικό σημείωμα του στο λεύκωμα «Χίος-Φωτογραφικό λεύκωμα» ο δημιουργός Στράτος Βογιατζής.
Η παρουσίαση έγινε την Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου, στο ΟΜΗΡΕΙΟ.
Στο λεύκωμα με τις πολλές φωτογραφίες και τα… λίγα λόγια ο Στράτος Βογιατζής σημειώνει επίσης:

 «…Πολλές φορές αναρωτιόμουν τι είναι τελικά για μένα η Χίος, αλλά απαντήσεις δεν είχα, οπότε συνέχιζα να σπρώχνω τη φωτογραφική μου αναζήτηση όσο το δυνατόν πιο πέρα. Επισκέφτηκα παραλίες ασύλητες και παραλίες τουριστικές, απομακρυσμένα χωριά και χωριά φρούρια, βουνά και ρεματιές, μπήκα μέσα σε καΐκια και καρνάγια, σε στάνες και μαστιχοκαλλιέργειες, σε καφενέδες και σε μοναστήρια, ακολούθησα διαδρομές γνωστές και άγνωστες. Η κάθε διαδρομή κατά ένα περίεργο τρόπο συνδεόταν με την προηγούμενη, χωρίς να το ξέρω ακολουθούσα τους δρόμους που γνώριζα. Και βέβαια, σε όλες αυτές τις διαδρομές, οι συναντήσεις με τους συμπατριώτες μου, τους Χιώτες. «Όλοι οι Χιώτες είναι λωλοί, ποιος ολίγο ποιος πολύ», μας λέει ο Στυλιανός Βίος και για να παραφράσω αυτά που έχει πει ο Αριστοτέλης, από καμία υπέροχη ψυχή δεν είναι απόν ένα μίγμα λωλάδας. Με ταμπεραμέντο, τσαγανό, κέφι, καλοσύνη, χιούμορ, ειλικρίνεια και απλότητα, οι Χιώτες μού έδωσαν κάτι πολύτιμο, μού έδωσαν τον εαυτό τους και ειλικρινά τους ευγνωμονώ για αυτό…».