Αρχική Νέα Τοπικά Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο του Δημάρχου Χίου Μ. Μεννή

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο του Δημάρχου Χίου Μ. Μεννή

7

 Με την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, συναντήθηκε χθές το πρωί ο Δήμαρχος Χίου κ. Μάρκος  Μεννής. Η συνάντηση, κατά την οποία διάχυτο ήταν το εγκάρδιο κλίμα,  πραγματοποιήθηκε  στο Πατριαρχείο στο Φανάρι , στο ιδιαίτερο γραφείο του κ. Βαρθολομαίου. Ο κ. Μεννής ενημέρωσε τον Πατριάρχη και έλαβε την ευλογία και την υποστήριξή του, για την προώθηση τριών κυρίως θεμάτων. 


Πιο συγκεκριμένα :  
α) Την διεύρυνση του  «Ελληνοτουρκικού Συνδέσμου» και στο Βόρειο Αιγαίο, με τη συμμετοχή περισσοτέρων μελών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Χίου, Μυτιλήνης Σάμου αλλά και του Τσεσμέ και άλλων Τουρκικών πόλεων.


β) Τη δημιουργία «Συνδέσμου Ελληνοκουβανικής φιλίας», με σκοπό την προώθηση του Ορθόδοξου Ελληνισμού και των Ελληνικών αξιών στη μακρινή αυτή χώρα.


γ) Τη δυνατότητα επιμόρφωσης και φιλοξενίας παιδιών της Κούβας, της Λατινικής Αμερικής αλλά και από άλλες επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο «ΔΙΟΝΥΣΙΟ» Εκκλησιαστικό Λύκειο Βορείου Αιγαίου, που εδρεύει στη Χίο.    


Ειδικότερα:
Ο «Ελληνοτουρκικός Σύνδεσμος», σύμφωνα με τον κ. Μεννή, μετά από τη διεύρυνση του στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, θα έχει αποκτήσει πρωταρχικό ρόλο για την προαγωγή της ειλικρινούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών. Ειλικρινούς φιλίας η οποία θα προαχθεί μέσα από πολιτιστικές ανταλλαγές, διημερίδες κ.α.  αλλά κυρίως μέσα από την εδραίωση της φιλίας στις καρδίες των λαών, ώστε με γνώμονα όλα εκείνα τα κοινά που τους συνδέουν, να προχωρήσουν στη θεμελίωση του πολύτιμου αγαθού της ειρήνης και για τις επόμενες γενιές.


Ουσιαστικά η ρίζα αυτού του σχεδίου του Δημάρχου Χίου, βρίσκεται στις πολιτιστικές ανταλλαγές και στο καλό κλίμα φιλίας και συνεργασίας που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο λαών και ειδικότερα μέσα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Χίου  «Θεοδωράκεια», οι οποίες γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και άνοιξαν το δρόμο για περαιτέρω συνεργασίες και πολιτιστικές ανταλλαγές. Μάλιστα ο Δήμαρχος Χίου κ. Μεννής πρότεινε στην Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, να επισκεφτεί τη Χίο το προσεχές καλοκαίρι, όπου στα πλαίσια ειδικών εκδηλώσεων να λάβει το βραβείο φιλίας των λαών Ελλάδας – Τουρκίας «Μίκης Θεοδωράκης», ως αναγνώριση των μεγάλων προσπαθειών του κ.κ. Βαρθολομαίου για την καλλιέργεια της ειρήνης, της συνεργασίας, της φιλίας και της αγάπης μεταξύ των δύο λαών. Ο κ Βαρθολομαίος με χαρά δέχτηκε την πρόταση, δεδομένου όμως του ήδη καταρτισμένου «βαρύ» προγράμματος των επισκέψεών του, δεν μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα, μια και τη Χίο, την είχε επισκεφτεί το 1997, ενώ υπάρχουν  περιοχές και επαρχίες του Πατριαρχείου  τις οποίες ακόμη δεν έχει επισκεφτεί. 


Σχετικά με τη δημιουργία του «Συνδέσμου Ελληνοκουβανικής φιλίας», ο κ. Μεννής συζήτησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη τις εντυπώσεις του από το πρόσφατο ταξίδι του στην Κούβα, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους της ενορίας του Αγ. Νικολάου, της μια και μοναδικής Ορθόδοξης εκκλησίας σε αυτή τη χώρα.. Να σημειωθεί ότι ο Ιερός Ναός του Αγ. Νικολάου στην Κούβα είναι δώρο του λαού της Κούβας στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Ο Ιερός Ναός εγκαινιάσθηκε το Νοέμβριο του 2003,  κατά τη διάρκεια μεγαλόπρεπων τελετών από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος της Κούβας Φιντέλ Κάστρο επέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη μας, το κλειδί του ναού. Η ίδρυση   ενός «Συνδέσμου Ελληνοκουβανικής φιλίας», έχει την ευλογία καθώς και την παρότρυνση του Οικουμενικού Πατριάρχη μια και θασυμβάλει στην προώθηση του Ορθόδοξου Ελληνισμού και των Ελληνικών αξιών στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή της Κούβας.


Αναφορικά με το τρίτο θέμα που αφορά την  επιμόρφωση και τη φιλοξενία παιδιών από την Κούβα, χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά και από άλλες επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο «ΔΙΟΝΥΣΙΟ» Εκκλησιαστικό Λύκειο Βορείου Αιγαίου, που εδρεύει στη Χίο, ο κ. Βαρθολομαίος, έκρινε θετικά το όλο εγχείρημα. Ο κ. Μεννής για το ίδιο θέμα δήλωσε, ότι χρειάζεται, να δοθεί και η συγκατάθεση της Ελληνικής Πολιτείας (μια και η τοπική εκκλησία και ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Διονύσιος, θα είναι αρωγός δεδομένου του καλού κλίματος, και σχέσεων «συναλληλίας» που υπάρχουν μεταξύ Ι.Μ. Χίου Ψαρών και Οινουσσών και της Χιακής Τοπικής Αυτοδιοίκησης).


Ο κ. Μεννής δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει τις παραπάνω δραστηριότητες μέσα από τη θέση του στην ΤΕΔΚ, στην οποία θα συμμετέχει ενεργά όμως δήλωσε με έμφαση ενώ ευελπιστεί ότι στις προσεχείς αρχαιρεσίες θα εκλεγεί και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ


Τον Δήμαρχο Χίου κ. Μ. Μεννή συνοδέουν στην αποστολή ο Αντιδήμαρχος κ. Κ. Στούπος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κ. Μ. Φυτούσης, ο πρόεδρος του ΔΟΝΑ κ. Γ. Κουκούλης, οι εκπρόσωποι της ΤΕΔΚ , τ. Αντιδήμαρχος Ομηρούπολης κ. Β. Λεοντάρας και π. Δήμαρχος Αγ. Μηνά κ. Δ. Σκουλούδης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Μ. Γιαννάρας, ο π. Διευθυντής Β΄βάθμιας εκπαίδευσης και Ιμβριος στην καταγωγή κ. Α. Φούτσος,  η γραμματέας του Δημάρχου Χίου κ. Α. Παπαμιχαλάκη και εκπρόσωποι των Χιακών Μ.Μ.Ε.


Η Α.Θ.Π. ο κ. Βαρθολομαίος προσέφερε στον Δήμαρχο Χίου κ. Μ. Μεννή αναμνηστικό μετάλλιο, όμοιο με αυτό που προσεφέρθει στον Πάπα κ. Βενέδικτο Χ VI, ενώ από την πλευρά της Χιακής αντιπροσωπείας προσφέρθηκαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη και στους συνεργάτες του, αναμνηστικά του Δήμου Χίου, Μαστίχα Χίου και Χιώτικα παραδοσιακά προϊόντα.


Εν κατακλείδι η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, ο Ελέω Θεού Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στέλνει στους «αδελφούς ηγαπημένους και τα τέκνα εν Κυρίω περιπόθητα» της ακριτικής Χίου πλουσία την ευλογία του και προσεύχεται όπως             
«…του Κυρίου μας Ιησού Χριστού η Θεία Χάρις και το Άπειρον Έλεος ταις πρεσβείες πάντων των εν Χίω Αγίων, είησαν μετά πάντων υμών…» 


Κωνσταντινούπολη, Κωνσταντίνος Δ. Γεόμελος 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ “ΧΙΑΚΗΣ ΦΩΝΗΣ”, 27/12/2006