Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Φόρεϊν Οφις: Αποδέσμευση αρχείων του 1976

Φόρεϊν Οφις: Αποδέσμευση αρχείων του 1976

17

ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ τα εμπιστευτικά αρχεία του Φόρεϊν Οφις για την περίοδο του έτους 1976, όπως συμβαίνει με τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων.


Στους φακέλους που αφορούν στην Ελλάδα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι εκθέσεις του τότε Βρετανού πρεσβευτή στην Αθήνα, σερ Μπρουκς Ρίτσαρντς, για την εσωτερική κατάσταση και τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή να εντάξει την Ελλάδα στην ΕΟΚ και να βελτιώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.


«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αναφέρει σε ένα σημείο της έκθεσής του ο Βρετανός πρεσβευτής, μετά τις επόμενες εκλογές ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα μετακινηθεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας και η κίνησή του αυτή είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει σχίσμα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας».


«Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αδύνατο και ο σχηματισμός ενός μεγάλου πολιτικού μετώπου πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές φαίνεται απίθανος», έγραφε επίσης ο Βρετανός πρεσβευτής.


Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε αλληλογραφήσει με το Βρετανό ομόλογό του, Χάρολντ Ουίλσον, υπογραμμίζοντας την πρόθεση της Ελλάδας να παραπεμφθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.


Εξάλλου, από τον Αύγουστο του 1976 είχε τεθεί για συζήτηση στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τα εμπιστευτικά έγγραφα, η πιθανότητα διχοτομικής λύσης στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 30 Δεκεμβρίου 2006