Αρχική Νέα Τοπικά ΟΗΕ: Προστατέψτε τους δημοσιογράφους

ΟΗΕ: Προστατέψτε τους δημοσιογράφους

5

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

 

Την «ιστορική απόφαση» του ΟΗΕ να τερματιστεί το καθεστώς ατιμωρησίας που καλύπτει τους υπεύθυνους για τις δολοφονίες δημοσιογράφων χαιρετίζει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

Το 2006 καταγράφεται ως η χρονιά με τους περισσότερους θανάτους εργαζομένων στα ΜΜΕ (146) και στις 23 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε ομόφωνα να υιοθετήσει ψήφισμα για την προστασία τους σε εμπόλεμες ζώνες. Με αυτή την απόφαση δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε όσα προβλέπονται για τα εγκλήματα πολέμου από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και αφορούν επιθέσεις, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων.


Το Συμβούλιο Ασφαλείας, μάλιστα, καλεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να περιλαμβάνει το ζήτημα ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων στα ΜΜΕ στις τακτικές του εκθέσεις σχετικά με το θέμα των αμάχων πολιτών κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων. Η ΔΟΔ επισημαίνει ότι για πρώτη φορά ο ΟΗΕ ασχολείται με το θέμα αυτό σε τόσο υψηλό επίπεδο και δεσμεύεται να το παρακολουθεί, ενώ εξέφρασε τα συγχαρητήριά της σε Ελλάδα και Γαλλία, καθώς με κοινές τους ενέργειες προώθησαν το σχετικό σχέδιο.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 29/12/2006