Αρχική Νέα Τοπικά Η Σλοβενία στην Ευρωζώνη

Η Σλοβενία στην Ευρωζώνη

27

Η Σλοβενία από την 1η Ιανουαρίου του 2007 ανήκει επισήμως στην ευρωζώνη (πρώτη πρώην κομμουνιστική χώρα που χρησιμοποιεί το ευρώ). Άλλες δύο, Βουλγαρία και Ρουμανία, εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μισό δισεκατομμύριο πολίτες για την ΕΕ
Από την 1η Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση αριθμεί 27 μέλη, έναντι 15 μόλις πριν από τρία χρόνια, και ο πληθυσμός της ανέρχεται σε μισό δισεκατομμύριο.
Σε Σόφια και Βουκουρέστι οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για την ένταξη στην ΕΕ χαρακτήρισαν τον εορτασμό της έλευσης του 2007, ενώ τη Δευτέρα υπάρχουν εκδηλώσεις για την ενσωμάτωση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας παρουσία πολλών Ευρωπαίων ηγετών, αξιωματούχων, κοινοτικών επιτρόπων και των προέδρων της Ευρωβουλής και της Κομισιόν, Χοσέπ Μπορέλ και Ζοζέ Μπαρόζο. Στη Σόφια θα βρίσκεται και η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Με ευρώ και στη Σλοβενία
Η Σλοβενία από την 1η Ιανουαρίου του 2007 εντάσσεται επισήμως στην νομισματική ζώνη του ευρώ και γίνεται η πρώτη πρώην κομμουνιστική χώρα, η οποία θα χρησιμοποιεί τα ενιαία ευρωπαϊκά χαρτονομίσματα και κέρματα.
«Ναι, σύμφωνα με το ρολόϊ μου, βρισκόμαστε στην ζώνη του ευρώ», τόνισε τα μεσάνυκτα, τοπική ώρα, (01.00, ώρα Ελλάδος) ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Μίτια Γκάσπαρι, αποσύροντας χαμογελώντας τα πρώτα χαρτονομίσματα των 10, 20, και 50 ευρώ από ταμείο της τράπεζας στη Λιουμπλιάνα.
Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια έδειξε επίσης στους δημοσιογράφους τα πρώτα σλοβενικά κέρματα, με βουκολικές παραστάσεις. Μπορείτε να δείτε τα σλοβενικά νομίσματα του ευρώ στη σχετική ιστοσελίδα της ΕΚΤ.
Μόλις τρία χρόνια μετά την ένταξή της στην ΕΕ, η μικρή Σλοβενία των 2 εκατ. κατοίκων έγινε η 13η χώρα που εισέρχεται στην Ευροζώνη. «Κατά το 2006 η Σλοβενία έκανε ένα μεγάλο βήμα μπροστά για να εμπεδώσει τη θέση της στην οικογένεια των πιο ανεπτυγμένων χωρών της Ευρώπης», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα, στο μήνυμά του προς του συμπολίτες του για την ιστορική τούτη ημέρα.

ΠΗΓΗ: e- ΕΘΝΟΣ