Αρχική Πολιτισμός Eκδηλώσεις στη μνήμη του Νίκου Καζαντζάκη

Eκδηλώσεις στη μνήμη του Νίκου Καζαντζάκη

5

 Για τον Ελληνα και τον παγκόσμιο


Πρόγευση από τις εκδηλώσεις στη μνήμη του Νίκου Καζαντζάκη (1883-1957), με αφορμή την επέτειο των πενήντα χρόνων από το θάνατο του Κρητικού, του Ελληνα και του Παγκόσμιου. Τις ανακοινώνει η συντονιστική επιτροπή της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, διά του προέδρου της Γεωργίου Στασινάκη.
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ η Χίος είναι μεταξύ των 41 πόλεων που είναι έτοιμες να υποδεχθούν σχετικές εκδηλώσεις.


Οι πρώτες εκδηλώσεις θα έχουν έδρα τους την Αθήνα. Ειδικότερα:


* «Νίκος Καζαντζάκης, μεταφραστής και μεταφραζόμενος», στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (13, 14 και 15 Μαρτίου).


* «Νίκος Καζαντζάκης και Μελίνα Μερκούρη», στο Μουσείο Μπενάκη (12-18 Μαρτίου). Θα πλαισιωθεί με έκθεση, προβολή βίντεο και παρεμβάσεις.


* «Εβδομάδα αφιερωμένη στον Νίκο Καζαντζάκη», στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (22-26 Οκτωβρίου). Θα υποστηριχθεί από έκθεση βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη μεταφρασμένων σε πολλές γλώσσες.


Δεν θα μπορούσε να λείψει η ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα, οι Βάρβαροι-Μυρτιά Ηρακλείου Κρήτης: «Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο κρητικός πολιτισμός». Με προβολή ντοκιμαντέρ του Γιώργου Λογοθέτη, «Συνάντηση στο Τολέδο με τον Ελ Γκρέκο, τον Νίκο Καζαντζάκη και τον Μίκη Θεοδωράκη» (28-29 και 30 Σεπτεμβρίου).


Σε 41 πόλεις


Η Εταιρεία θα συμμετάσχει στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, δεν θα λείψει η γνωριμία με το έργο του συγγραφέα τού «Αλέξη Ζορμπά» σε πολλά σχολεία ανά την Ελλάδα, ενώ θα πραγματοποιηθούν λογοτεχνικοί διαγωνισμοί στο 3ο Ενιαίο Λύκειο Ηρακλείου, στο Κολέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ της Θεσσαλονίκης, στη Σχολή Καλογραιών «Αγιος Ιωσήφ» (Αθήνα) και σε σχολεία της Δωδεκανήσου.


Ωστόσο, σαράντα μία πόλεις είναι έτοιμες να υποδεχθούν ημερίδες, διαλέξεις, προβολή φιλμ, οπτικοακουστικό υλικό, απαγγελίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις: Ρέθυμνο, Κρυονέρι, Χανιά, Ηράκλειο, Αγ. Νικόλαος, Ιεράπετρα, Σητεία (Κρήτη), Κόρινθος, Αργος, Καλαμάτα, Πάτρα (Πελοπόννησος), Ιωάννινα, Πρέβεζα (Ηπειρος), Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λευκάδα (Ιόνιοι Νήσοι), Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Φλώρινα, Γιαννιτσά, Εδεσσα (Μακεδονία), Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Κομοτηνή (Θράκη), Βόλος, Τρίκαλα, Λάρισα, Καρδίτσα (Θεσσαλία), Λιβαδειά, Λαμία (Στερεά Ελλάδα), Λήμνος, Λέσβος, Χίος (Βόρειο Αιγαίο), Ρόδος, Κάλυμνος, Κως (Δωδεκάνησα), Νάξος, Σύρος (Κυκλάδες), Αίγινα, Σαλαμίνα (Σαρωνικός).


Συν τοις άλλοις, θα οργανωθεί πολιτιστικό ταξίδι (1-10 Απριλίου) σε πόλεις όπου έζησε ο Νίκος Καζαντζάκης: Κρήτη, Νάξος (όπου σπούδασε στο Ρωμαιοκαθολικό Γαλλικό Σχολείο), Στούπα (όπου είχε εκμεταλλευτεί το περίφημο λιγνιτωρυχείο με τον Ζορμπά) και Αίγινα.


Εκτός Ελλάδας


Εντεκα συνέδρια έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν σε Αμερική, Αφρική, Ασία, Ευρώπη και τέσσερα πολιτιστικά ταξίδια. Ειδικότερα:


* «Γιατί πρέπει να διαβάζεται ο Καζαντζάκης στον 21ο αιώνα» (Νέα Υόρκη, 3 Μαρτίου).


* «Γνωριμία με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη» (Μοντεβιδέο, Ουρουγουάη, 30 Ιουνίου).


* «Η κοσμοθεωρία του Νίκου Καζαντζάκη» (Γιοχάνεσμπουργκ, Νότιος Αφρική, 28-29 Σεπτεμβρίου).


* «Ο Καζαντζάκης στην Κεντρική Ασία» (Αλμάτι, Καζακστάν, 18-19 Σεπτεμβρίου).


* «Ο Καζαντζάκης, ένας φίλος της Κίνας» (Πεκίνο, Κίνα, 12-13 Δεκεμβρίου).


* «Ο Καζαντζάκης και η Ρωσία» (Μόσχα, Ρωσία, 14 Μαΐου).


* «Ο Καζαντζάκης και οι ελληνολατινικές χώρες» (Αιάκειο, Γαλλία, 13 Οκτωβρίου).


* «Ο Καζαντζάκης και οι Νέοι» (Λευκωσία, Κύπρος, 28 Νοεμβρίου).


* «Στα ίχνη του Καζαντζάκη» (Τσεχία, 9-10 Ιουνίου).


* «Στον τάφο του Ζορμπά» (Σκόπια, 26-27 Μαΐου).


* «Στα ίχνη του Καζαντζάκη» (Αντίπολις, Γαλλία, 21-22 Αυγούστου).


* «Στα ίχνη του Καζαντζάκη» (Καζακστάν & Ουζμπεκιστάν, 6-16 Σεπτεμβρίου).


Κι ακόμη, σε ελληνικά σχολεία του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Σουηδίας θα τιμηθεί η μνήμη του με διαλέξεις, προβολές βίντεο και λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Τέλος, με ημερίδες, διαλέξεις, προβολή φιλμ, οπτικοακουστικό υλικό, απαγγελίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις θα τιμήσουν την επέτειο εβδομήντα μία χώρες σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Ωκεανία και Αμερική.


* Εν τω μεταξύ, στις 27 του μήνα (ώρα 17.00) θα λάβει χώρα η δέκατη γενική συνέλευση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη στην Αλεξάνδρεια, στα γραφεία της ελληνικής κοινότητας (Alexandre le Grand αρ. 63 – Chatby).


ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 03/01/2007