Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Λεωνίδας Ζ. Κωστάλας: Δήμαρχοι, Τουρκία και Ευρώπη

Λεωνίδας Ζ. Κωστάλας: Δήμαρχοι, Τουρκία και Ευρώπη

9

 ΔΗΜΑΡΧΟΙ  ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ


Είναι άραγε αφελές να ρωτήσω τους νέους μας Δημάρχους (10 τον αριθμό σε ένα νησί 45.000 Ελλήνων και 5.000 αλλοδαπών!!!) ποια είναι η γνώμη τους για την προοπτική εντάξεως της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ);
Η… πιθανή αφέλεια πηγάζει από το γεγονός, ότι  δεν μας απάντησαν προεκλογικώς για το μέλλον των Δήμων μας, σε σχέση με σχέδιο πόλεως, υδρευτικό, λιμάνι αεροδρόμιο, ευνομία, αξιοκρατία κλπ.  Και εννοώ απαντήσεις ξεκάθαρες, ειλικρινείς και τεκμηριωμένες απόψεις. Βεβαίως αν μιλούσαν με την αναφερθείσα ειλικρίνεια ή γνώση, είναι βέβαιον ότι θα έχαναν τις εκλογές!!!
Επανέρχομαι όμως και ερωτώ:  Ποια είναι η άποψη σας αγαπητοί Δήμαρχοι για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ;
Θεωρώ την απάντηση σας σημαντική, διότι θεσμικώς είστε ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα αυτών που διαμορφώνουν πολιτική, άρα και εξωτερική πολιτική. Πέραν του ότι είστε υποχρεωμένοι να ηγείσθε και να… διδάσκετε.
Η δική μου άποψη αγαπητοί Δήμαρχοι συμφωνεί με την άποψη του Ζισκάρ Ντ Εστέν, ο οποίος εναντιώθηκε σθεναρώς εις την ένταξη της ανταγωνιστικής (και όχι φίλης, άκου φίλης!!) γείτονος χώρας για λόγους δημογραφικούς και πολιτιστικούς. Συμφωνεί με αυτήν του Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος σε βιβλίο του επισημαίνει τον μουσουλμανικό κίνδυνο που θα μεγαλώσει για την Ευρώπη με την Τουρκία εντός των τειχών. Συμφωνεί με τις σοβαρές επιφυλάξεις της Αγγέλας Μέρκελ και με αυτήν την σθεναρή άρνηση του Νικολά Σαρκοζί.
Ποιοι επιθυμούν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη λοιπόν; Κυρίως οι Αμερικανοί, οι οποίοι προέβαλαν κατά κόρον την τελευταία τριακονταετία τα «φιλελληνικά» τους αισθήματα και την μεγάλη τους αγωνία για παγκόσμια επικυριαρχία. Την ένταξη της Τουρκίας επιδιώκει με ένταση το Ισραήλ. Την επιδιώκει όμως και μια μερίδα ευρωπαίων. Αυτοί είναι οι οικονομικώς ισχυροί, είναι τα κυρίαρχα μέλη του διεθνούς οικονομικού κατεστημένου που επιδιώκουν πλούτο και πολλά αλλά φτηνά εργατικά χέρια. Τέτοια ασφαλώς θα είναι τα τουρκικά. Υπάρχουν και μερικοί άλλοι, οι οποίοι ονειρεύονται μια νέα Τουρκία με διαφορετικά γεωγραφικά όρια από τα σημερινά, την οποία επιθυμούν να  κηδεμονεύσουν και να την απομακρύνουν από την επιρροή και αγκάλη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για λόγους πολύ σκοτεινούς και επικίνδυνους.
Βεβαίως υπάρχουν και πάρα πολλοί «επιφανείς» έλληνες, ένθερμοι υποστηρικτές της Τουρκικής εντάξεως. Κατά σύμπτωση (κοίτα βρε αδελφέ τι σου είναι οι συμπτώσεις) είναι οι ίδιοι που με υπερβάλλοντα ζήλο υποστήριξαν το σχέδιο Ανάν!!!
Κύριοι Δήμαρχοι, μέσα στους επόμενους μήνες θα κληθείτε εκ των πραγμάτων να πάρετε θέση επί του σημαντικοτάτου αυτού θέματος, το οποίον και θα σημαδέψει για πολλά χρόνια τον ελληνισμό, αν αυτός βεβαίως επιθυμεί να επιβιώσει.
Ίσως θα περιμένετε από τα κόμματα σας, να σας στείλουν ενημερωτικές επ΄ αυτού εισηγήσεις. Φοβούμαι ότι αυτό θα πράξετε, μια και θα αναλώνεστε καθημερινώς για την επίλυση των προβλημάτων των Δήμων και ημών των δημοτών σας!
Προφανώς εμπιστεύεστε υπερμέτρως την… κομματική αυθεντία. Τότε, λυπούμαι που θα σας το πω, αλλά δεν εμπιστεύομαι εγώ εσάς.
Ευελπιστώ όμως (με αγωνία, δεν το κρύβω), με αφορμή το άρθρο αυτό να ανοίξετε μαζί μας, μια γόνιμη και ωφέλιμη συζήτηση. Τότε θα… υποψιαστούμε ότι μάλλον καλώς επράξαμε και σας παραδώσαμε τα κλειδιά των πόλεων μας και σας εμπιστευτήκαμε το μέλλον των παιδιών μας…

       Λεωνίδας Ζ. Κωστάλας