Αρχική Νέα Τοπικά Θα γίνει της… εφημερίας

Θα γίνει της… εφημερίας

9

Κανείς δεν ξέρει αν από αύριο οι ασθενείς που θα μεταφέρονται στα επείγοντα των νοσοκομείων θα βρίσκουν εφημερεύοντες γιατρούς.


Από αύριο οι ασθενείς δεν θα ξέρουν αν θα βρίσκουν γιατρούς στα επείγοντα των νοσοκομείων.
Την ευθύνη για την «έκπληξη» έχει το υπουργείο Υγείας, που έδωσε ξαφνικά μια ενδιαφέρουσα «λύση» στο πρόβλημα των εφημεριών στα νοσοκομεία: αποφάσισε 6μηνη αναστολή της εφαρμογής 48ωρης εβδομαδιαίας εργασίας των γιατρών, χωρίς βέβαια να διασφαλίσει πώς ακριβώς θα πληρωθούν οι εφημερίες.


*Το Ελεγκτικό Συνέδριο, σε εφαρμογή Προεδρικών Διαταγμάτων του ’99 και του 2005, έχει αποφασίσει ότι από 1/1/2007 απαγορεύεται να πληρωθούν οι εφημερίες αν το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας ξεπερνά τις 48 ώρες για τους ειδικευμένους γιατρούς και τις 58 για τους ειδικευόμενους.


Τα Π.Δ. που εναρμονίζουν ουσιαστικά το εθνικό δίκαιο με αυτό της Ε.Ε. στο θέμα των ωραρίων των γιατρών παρέμεναν ανενεργά, η απόφαση όμως του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα θέτει αναγκαστικά σε εφαρμογή.


*Με έγγραφο που απέστειλε το υπουργείο δύο μέρες πριν από την αλλαγή του χρόνου προς τους διοικητές των νοσοκομείων, τους καλούσε να καταρτίσουν τα προγράμματα εφημεριών του Ιανουαρίου. Τους ενημέρωνε για την απόφασή του «να διευθετήσει το θέμα των εφημεριών με επικείμενη νομοθετική ρύθμιση που θα συμπεριληφθεί στο πρώτο υπό συζήτηση νομοσχέδιο και θα προβλέπει την 6μηνη αναστολή των δύο Π.Δ.».


*Μέχρι την «επικείμενη» ρύθμιση και το «υπό συζήτηση νομοσχέδιο», όμως, οι γιατροί θα κάνουν κανονικά εφημερίες, χωρίς να πληρώνονται. Οπως λέει ο Δημήτρης Βαρνάβας, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ):


«Οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας έχουν καταθέσει προγράμματα εφημεριών μόνο για όσες μέρες του Ιανουαρίου μπορούν να καλυφθούν με βάση το 48ωρο/58ωρο. Αυτό πρακτικά σημαίνει αδυναμία εφημερίας των περισσότερων νοσοκομείων και κέντρων υγείας μετά τις 10 πρώτες ημέρες του μήνα!»


 Ογδόντα ώρες την εβδομάδα!


*Με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι ειδικευμένοι δεν μπορούν να εφημερεύουν περισσότερες από δύο φορές το μήνα ενώ οι ειδικευόμενοι τέσσερις. Μέχρι τώρα, οι γιατροί κάνουν περίπου 7-15 εφημερίες το μήνα, συμπληρώνοντας σχεδόν 80 ώρες κάθε εβδομάδα.


Για να τηρηθούν αυτές οι ώρες εργασίας και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις, θα έπρεπε να προσληφθούν άμεσα 5 χιλιάδες γιατροί, ενώ αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα παραμένουν κενές 3.000 θέσεις ειδικευμένων και 1.000 ειδικευόμενων. Με άλλα λόγια, το υπουργείο ζητά πρακτικά από τους γιατρούς να εργαστούν 70-80 ώρες την εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι από 1ης Ιανουαρίου δεν θα πληρώνονται για τις επιπλέον ώρες.


*Στο έγγραφο του υπουργείου αναφέρεται ότι η ηγεσία του έχει συμφωνήσει για τις αποφάσεις αυτές με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, όμως στην πραγματικότητα η ομοσπονδία τους έχει διακόψει εδώ και καιρό τις διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό.


«Η απόφαση είναι παραπλανητική και προφανώς δεν διασφαλίζει ότι θα πληρωθούν οι εφημερίες», εξηγεί ο Δ. Βαρνάβας. «Οσο για πώς ακριβώς αναστέλλονται δύο Π.Δ. και μία απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου απομένει στο υπουργείο να το εξηγήσει».


*Σοβαρότερα προβλήματα θα εμφανιστούν στα νοσοκομεία της περιφέρειας, στα οποία ο αριθμός των γιατρών δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες. Στο νοσοκομείο Χανίων, για παράδειγμα, οι ειδικευόμενοι αναγκάζονται να κάνουν 8-10 εφημερίες το μήνα. Οι ώρες των εφημεριών μέσα στην εβδομάδα ξεπερνούν κατά μέσο όρο τις 100. Αν εφαρμοστεί το νέο ωράριο, θα κάνουν μόνο τις μισές, επομένως για το υπόλοιπο διάστημα δεν θα υπάρχει γιατρός στο νοσοκομείο για να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα.


Ηδη η ένωση των γιατρών στα Χανιά έστειλε εξώδικο στο υπουργείο Υγείας, αναφέροντας ότι τόσο το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων όσο και τα Κέντρα Υγείας (Βάμου, Κανδάνου και Κισσάμου) εφημερεύουν καθημερινά, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες όλου του νομού. «Οι διευθυντές των τμημάτων δεν μπορούν να ζητήσουν από τους επιμελητές και τους ειδικευόμενους», αναφέρει το εξώδικο, «να εργαστούν παραπάνω του νομίμου ορίου, ώστε να καταστεί δυνατή η εφημερία του νοσοκομείου».


Προβλήματα στο τέλος του μήνα


*Οι γιατροί της Πάτρας που στα περισσότερα νοσοκομεία έχουν προγράμματα εφημεριών μόνο για τις 10 πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου θα συνεδριάσουν αύριο για να αποφασίσουν τη στάση τους. Ο πρόεδρος της ένωσής τους, Στάθης Τερζής, λέει ότι το υπουργείο Υγείας δεν διασφαλίζει ότι με τη «νομοθετική ρύθμιση» θα πληρωθούν οι εφημερίες. Αλλωστε, όπως σχολιάζει, «η αναστολή για περιορισμένο χρόνο των προεδρικών διαταγμάτων προϋποθέτει τουλάχιστον τη συμφωνία μεταξύ υπουργείου και πανελλήνιας ομοσπονδίας γιατρών, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει».


*Μετά την απόφαση του υπουργείου για αναστολή, σε αρκετά νοσοκομεία της Αθήνας, που έχουν και μεγαλύτερη επάρκεια ιατρικού προσωπικού, έχουν καταρτιστεί τα προγράμματα εφημεριών για όλο το μήνα.


Το πρόβλημα όμως θα αρχίσει να φαίνεται στο τέλος του μήνα, που δεν θα υπάρχουν χρήματα για εφημερίες. «Την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση ανακοινώνει την αναστολή της απόφασης, χωρίς να έχει προχωρήσει τουλάχιστον σε νέες προσλήψεις ειδικευομένων για να λυθεί το πρόβλημα», λέει ο γ.γ. της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Παναγιώτης Κοντολέων.


*Το ενδιαφέρον είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε ξεκινήσει διαδικασία δίωξης κατά της Ελλάδας, επειδή καθυστερούσε την ενσωμάτωση της οδηγίας του 2000. Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε τον Μάιο ότι οι υπερωρίες των γιατρών θα πληρώνονται κανονικά μέχρι το τέλος του 2006, αναγνωρίζοντας ότι πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί το Π. Δ. του 2005.


*Τα δημόσια νοσοκομεία έπρεπε ουσιαστικά να εφαρμόζουν όλες αυτές τις αποφάσεις για το 48ωρο/58ωρο ωράριο από την πρώτη ημέρα του Αυγούστου. Το υπουργείο, όμως, αποφάσισε να ασχοληθεί με το πρόβλημα λίγο πριν λήξει το έτος απλώς και μόνο για να αποφύγει προσωρινά το εφημεριακό έμφραγμα. Από την 1η Φεβρουαρίου, που δεν θα υπάρχουν τα λεφτά για τις υπερωρίες, βλέπουμε…

 

Πηγή: Ελευθεροτυπία, 7/1/2007