Αρχική Νέα Τοπικά Πέτρος Δούκας: «Ιδού οι μνηστήρες της Ολυμπιακής»

Πέτρος Δούκας: «Ιδού οι μνηστήρες της Ολυμπιακής»

8

Κατάλογο με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές της «Ολυμπιακής» έχει στείλει η κυβέρνηση στην Κομισιόν, όπως αποκαλύπτει σήμερα στην «Κ.Ε.» ο Πέτρος Δούκας.


Στη λίστα υπάρχουν ονόματα ελλήνων εφοπλιστών, αράβων επιχειρηματιών αλλά και μιας ξένης αεροπορικής εταιρείας κι αναμένεται συνάντηση με την Ε.Ε., με στόχο να βρεθεί λύση. Ο υφυπουργός Οικονομικών, παρ’ ότι επαναλαμβάνει τη δήλωση του πρωθυπουργού για εκλογές το 2008, συμπληρώνει με νόημα ότι «κάποιοι τις βλέπουν λίγο νωρίτερα». Και προσθέτει ότι υπάρχει συνεχής πίεση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για μεγαλύτερες πιστώσεις.


*Ποιος είναι ο μεγάλος οικονομικός στόχος της κυβέρνησης για το 2007;


-Φυσικά η επίτευξη του στόχου για 2,4% έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Επίσης, η αύξηση των επενδύσεων, η μείωση της ανεργίας, η άρση της «επιτήρησης». Λάβετε υπόψη ότι στον προϋπολογισμό αυτόν εμπεριέχονται σχεδόν όλες οι προγραμματικές δεσμεύσεις της Ν.Δ.: μείωση φορολογικών συντελεστών, αύξηση επιδομάτων ΕΚΑΣ, ΟΓΑ, ανέργων, βελτίωση των αμοιβών των συνταξιούχων.


*Ομως, όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν δυσαρέσκεια για την οικονομική πολιτική και απαισιοδοξία…


-Λογικό είναι να είναι «κουμπωμένος» ο κόσμος, γιατί η βελτίωση στα οικονομικά -για να είναι διατηρήσιμη- έχει σχεδιαστεί και πρέπει να είναι σταδιακή. Απ’ την άλλη πλευρά οι πολίτες δείχνουν να εμπιστεύονται την κυβέρνηση και τον Κ. Καραμανλή, ενώ την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε έρευνα, σύμφωνα με την οποία το 56% των ερωτηθέντων απάντησε πως το 2006 «ήταν μια καλή ή πολύ καλή χρονιά», έστω σε προσωπικό επίπεδο! Οσον αφορά τα οικονομικά, το όφελος στην τσέπη το βλέπει κανείς όταν π.χ. η μείωση της φορολογίας ή οι αυξήσεις στα επιδόματα (ΟΓΑ, ΕΚΑΣ κ.ά.) πραγματοποιούνται συνεχώς για ορισμένους μήνες και όταν τονώνεται η οικονομική δραστηριότητα. Οχι όταν θεσμοθετούνται οι μεταρρυθμίσεις. Μέχρι το φθινόπωρο αυτά τα οφέλη θα είναι πιο «χειροπιαστά».


*Σε ποιους τομείς θα θέλατε εσείς πιο γρήγορα βήματα;


-Σε όλους, γιατί ζητάμε πάντα το καλύτερο. Δεν μας αρκεί να νοικοκυρεύουμε τα δημόσια οικονομικά και να περιορίζουμε τα ελλείμματα και τα χρέη του Δημοσίου. Θέλουμε να φθάσουμε να έχουμε προϋπολογισμούς χωρίς ελλείμματα που θα μας οδηγήσουν σε πιο δραστική μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Θέλουμε η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων να φτάσει το 100%. Να βελτιώσουμε τις υποδομές στην παιδεία, να βελτιώσουμε τις συντάξεις, την περίθαλψη για όλους κ.λπ.


*Μιλάτε για προσέλκυση επενδύσεων, όμως αυτές παραμένουν ακόμη σε χαμηλό επίπεδο. Τι φταίει;


-Η ροή των επενδύσεων έχει αυξηθεί σημαντικά, αν και έχει αλλάξει κάπως ο χαρακτήρας τους. Δηλαδή με περισσότερο βάρος στις εξαγορές και στον εκσυγχρονισμό υπαρχουσών εγκαταστάσεων και όχι στο κτίσιμο νέων εργοστασίων. Με τη βελτιωμένη επενδυτική νομοθεσία που έχουμε περάσει, έχουν ήδη εγκριθεί σχεδόν 2.500 επενδυτικά σχέδια, ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Αυτά οδηγούν σε πάνω από 10.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ στην τετραετία 2000-2003 οι καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν ελάχιστες (μόνο 50 εκατ. ευρώ το 2003). Ομως δεν εφησυχάζουμε. Χρειάζονται πολύ περισσότερες επενδύσεις και μάλιστα στους κλάδους που έχουν μέλλον: ενέργεια, πληροφορική, βιοτεχνολογία.


*Θα υποβάλουμε νέα πρόταση στην Κομισιόν για την Ολυμπιακή; Εχει μέλλον η εταιρεία;


-Ναι, η εταιρεία έχει μέλλον, όμως δεν πρέπει να θεωρείται αυτομάτως δεδομένο. Χρειάζεται όλοι να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Εμείς, η διοίκηση και οι εργαζόμενοι. Είμαστε σε συνεχή διαβούλευση με τις ευρωπαϊκές αρχές. Αυτές είχαν πάρει τη θέση ότι αν η Ολυμπιακή αποκρατικοποιηθεί, ακόμα και τότε οι επενδυτές θα ήταν υποχρεωμένοι να επιστρέψουν πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ «παρανόμων ενισχύσεων του Δημοσίου προς την Ολυμπιακή». Αυτό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην εξεύρεση οριστικής λύσης. Ετοιμάζουμε διευκρινίσεις στα νέα ερωτήματα που μας έχουν θέσει και θα συναντηθούμε μαζί τους όταν έχουν μελετήσει τις απαντήσεις και τις προτάσεις μας.


*Εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες για αγορά;


-Βεβαίως. Μάλιστα έχουμε στείλει τα ονόματα και τις επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος των πρώτων ομίλων με τους οποίους συζητήσαμε (διότι εν τω μεταξύ έχουν εμφανισθεί και άλλοι) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αλλά πρέπει πρώτα να υπάρξει μια συνολική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εμείς είμαστε έτοιμοι.


*Ποιοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον;


-Ελληνες επιχειρηματίες (κυρίως εφοπλιστές), άραβες, διεθνή funds και μια ξένη αεροπορική εταιρεία.


*Τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί η εισοδηματική πολιτική: Οι αυξήσεις στους συνταξιούχους θα κινούνται πάνω από τον πληθωρισμό;


-Σαφώς πάνω από τον πληθωρισμό.


*Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι 4%.


-Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τις προσεχείς εβδομάδες. Νομίζω όμως ότι θα κινούνται σαφώς σε αυτή την περιοχή.


*Πολλά έχουν λεχθεί για «χτύπημα της σπατάλης». Τι πρέπει να αλλάξει στις κρατικές δαπάνες;


-Κατ’ αρχάς πρέπει να σημειώσω ότι η σπατάλη επί ΠΑΣΟΚ αφορούσε κυρίως τις τεράστιες υπερβάσεις στα δημόσια και στα ολυμπιακά έργα, την πολύ χαμηλή απορροφητικότητα στα κοινοτικά προγράμματα, τις τεράστιες δαπάνες για εξοπλισμούς, τις αγορές κτιρίων που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ από φορείς του Δημοσίου, την υπερφόρτωση των υπηρεσιών με υπαλλήλους, τις εξαγωγές όπλων που δεν πληρώθηκαν, την αδιαφάνεια στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων κ.λπ. Βάλαμε τέρμα σε αυτές τις πρακτικές. Βραχυπρόθεσμα πάνω από το 95% των δαπανών είναι σχεδόν ανελαστικές: μισθοί, συντάξεις, νοσήλια, επιδοτήσεις, τόκοι, χρεολύσια. Και η ανάγκη για δημόσιες επενδύσεις είναι τόσο μεγάλη, που και αυτές είναι σχεδόν ανελαστικές! Ωστόσο, με το σημαντικό συμμάζεμα που έγινε, οι δαπάνες αυξήθηκαν το 2006 πολύ λιγότερο απ’ ό,τι το εθνικό εισόδημα. Δηλαδή, η μείωση του ελλείμματος από 7,8% το 2004 σε 2,6% το 2006, οφείλεται κυρίως στη συγκράτηση των δαπανών. Μεγάλη ήταν και η συμβολή της προσπάθειας για αύξηση των εσόδων.


*Παρά τις διαβεβαιώσεις για εκλογές το 2008, πολλοί εξακολουθούν να μιλούν για πρόωρες κάλπες. Πότε πιστεύετε ότι θα γίνουν εκλογές;


-Ο,τι είπε και ο πρωθυπουργός. Με αυτό τον χρονικό ορίζοντα προγραμματίζουμε τη δουλειά μας, αν και βλέπω πως πολλοί θεωρούν ότι ίσως γίνουν και λίγο νωρίτερα.


*Με ποιον τρόπο εισπράττετε το εκλογικό κλίμα στο υπουργείο;


-Στο Γενικό Λογιστήριο πληρώνουμε, δεν εισπράττουμε. Υπάρχει συνεχής πίεση για μεγαλύτερες πιστώσεις. Ομως η πολιτική μας είναι σαφής. Αυτά τα χρήματα είναι διαθέσιμα και με αυτά πρέπει ο καθένας να κάνει τη δουλειά του. Σωστή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, καλό μάνατζμεντ, χρηστή διαχείριση του κάθε ευρώ.


*Πρέπει να τερματιστεί η πολιτική αβεβαιότητα με εκλογές την άνοιξη;


-Το ξεκαθάρισε αυτό ο πρωθυπουργός. Η καλύτερη απάντηση δεν είναι οι εκλογές, αλλά το να πέσουμε «με τα μούτρα στη δουλειά».


*Η επιτήρηση θα αρθεί την άνοιξη;


-Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αρθεί. Πιο πιθανό είναι τον Ιούλιο ή στις αρχές του φθινοπώρου.


*Θα υπάρχει περιθώριο για πιο «απλόχερη» πολιτική στη συνέχεια;


-Μόνο μέσα στο πλαίσιο της νοικοκυροσύνης, των χαμηλών ελλειμμάτων, και των υποχρεώσεών μας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η πιο φιλολαϊκή πολιτική είναι αυτή που κάνει όλη την οικονομία να δουλεύει σωστά και παραγωγικά. Ετσι δημιουργούνται θέσεις εργασίας και αυξάνονται τα εισοδήματα όλων.


*Είδατε, φαντάζομαι, την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσέιν. Δεν σας θύμισε Μεσαίωνα;


-Πέρα από την ανθρωπιστική πλευρά του θέματος, νομίζω πως και η απόφαση και η μεθόδευση θα προκαλέσουν νέα επιδείνωση της κατάστασης στην πολύπαθη αυτή χώρα. Τι να πω! Κάποιοι θέλησαν να δώσουν το μήνυμα της καταπολέμησης της τυραννίας και της τρομοκρατίας με λάθος τρόπο.


Πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 7/1/2007