Αρχική Νέα Τοπικά Θεοφάνεια: απαγόρευσαν οι Τούρκοι τον αγιασμό στη Σμύρνη, έγινε όμως στο Αϊβαλί!

Θεοφάνεια: απαγόρευσαν οι Τούρκοι τον αγιασμό στη Σμύρνη, έγινε όμως στο Αϊβαλί!

24

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Για τυπικούς λόγους
Απαγορεύθηκε από τον νομάρχη της Σμύρνης η τελετή αγιασμού τον υδάτων στο λιμάνι


ΑΠΕ
Πλήθος προκυνητών στο Φανάρι, αλλά και στο Αϊβάλι για πρώτη φορά

Μυτιλήνη
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Τυπικούς λόγους επικαλέστηκε ο νομάρχης Σμύρνης προκειμένου να απαγορεύσει την τελετή αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι της πόλης. Τελικά ο αγιασμός έγινε στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής. Κανονικά η τελετή στο Αϊβαλί με μεγάλη συμμετοχή από τη Μυτιλήνη.


Σημειώνεται ότι το 2006 πραγματοποιήθηκε κανονικά η τελετή αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι της Σμύρνης. Φέτος, όμως, ο νομάρχης απάντησε στον Έλληνα πρόξενο ότι δεν μπορεί να δώσει άδεια «γιατί η αίτηση δεν υποβλήθηκε γραπτά παρά μόνο προφορικά».


Τελικά, η τελετή πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής από τον αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου πατέρα Κύριλλο.


Παρέστησαν ο Έλληνας πρόξενος Γιώργος Καταπόδης με το προσωπικό του προξενείου και αξιωματικούς του ΝΑΤΟϊκού στρατηγείου με τις οικογένειές τους, ο καταγόμενος από τη Σμύρνη νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής μαζί με επισκέπτες από τη Λέσβο και τη Χίο, αλλά και τα μέλη της ολιγάριθμης κοινότητας των Ελλήνων της Σμύρνης μαζί με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.


Το απόγευμα των Θεοφανίων πραγματοποιήθηκε αγιασμός από προσκυνητές από τη Μυτιλήνη μαζί με τον αρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκή στο λιμάνι του Αϊβαλιού.


Και ήταν φέτος η πρώτη φορά μετά το 1922 που αγιάστηκαν τα νερά στο λιμάνι της Μικρασιατικής ιστορικής πόλης απέναντι από τη Λέσβο.


Προσκυνητές στο Φανάρι


«Μεταξύ του ελληνικού λαού και της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως υπάρχει ένας πνευματικός ομφάλιος λώρος, ένας ακατάλυτος δεσμός, τον οποίο κανείς, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, δεν μπορεί να κόψει, διότι βρίσκεται μέσα στο DNA του κάθε πιστού» ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδεχόμενος στο Φανάρι προσκυνητές των εορτών των Φώτων.


ις σκέψεις αυτές διατύπωσε απευθυνόμενος σε δύο νέους που ήλθαν από τη Φλώρινα για να συναγωνιστούν με τους νέους της Πόλεως κατά τη ρίψη του Σταυρού στα νερά του Κεράτιου.


«Πρέπει να θυμόμαστε όλοι τι προσέφερε η Μαρτυρική Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως στο Γένος μας: έδωσε το αίμα της για να ζήσουν τα παιδιά της, συρρικνώθηκε και αντιπαλεύει σήμερα με τα γνωστά προβλήματα» είπε ο Πατριάρχης.


news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ