Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Συλλαλητήριο την Τετάρτη για το άρθρο 16

Συλλαλητήριο την Τετάρτη για το άρθρο 16

7

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή
Νέες κινητοποιήσεις κατά της αλλαγής του άρθρου 16


Eurokinissi
Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση των φοιτητών κατά της αλλαγής του άρθρου 16

Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Προηγούμενο άρθρο:
Στις 10 Ιανουαρίου -τελικά- η συζήτηση στη Βουλή για το άρθρο 16 (13/12/2006)
Επόμενο άρθρο:
Κλιμάκωση κινητοποιήσεων για το άρθρο 16 αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα (6/1/2007)
Την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Την ίδια μέρα ξεκινά και ο νέος γύρος κινητοποιήσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας με τη συμμετοχή και της ΑΔΕΔΥ.


Η υπουργός Εθνικής Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι το υπουργείο δεν φοβάται τις αντιδράσεις κανενός, ούτε καθορίζει την πολιτική του από αυτές.


«Ζούμε σε κοινοβουλευτική δημοκρατία και ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφράζεται όπως επιθυμεί» εξήγησε.


H υπουργός Παιδείας μιλώντας στη ΝΕΤ επισήμανε την ανάγκη άρσης της απαγόρευσης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που υπάρχει στο άρθρο 16, καθώς αυτό δεν συμβαίνει σε καμιά άλλη χώρα, ενώ για το νόμο πλαίσιο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συναίνεση και προσδιόρισε το χρόνο κατάθεσής του εντός της κυβερνητικής θητείας.


Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο υπεύθυνος αναθεώρησης από το ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος, χαρακτήρισε δευτερεύουσας σημασίας το άρθρο 16 και κολοσσιαίο το θέμα της Παιδείας, και τόνισε ότι υπάρχουν 2 διαφορετικές προτάσεις για την αναθεώρηση και το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει τη δική του.


Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, ενώ την ίδια μέρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας θα γίνουν συλλαλητήρια.


Στην Αθήνα θα γίνει συμβολική περικύκλωση της Βουλής στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ θα προηγηθούν (τη Δευτέρα και την Τρίτη) γίνουν γενικές συνελεύσεις στις πανεπιστημιακές σχολές προκειμένου να αποφασίσουν οι φοιτητές αν θα προχωρήσουν και σε καταλήψεις των σχολών τους.


Φοιτητές και καθηγητές δήλωσαν ότι προτίθενται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και στη δεύτερη φάση της συζήτησης στη Βουλή, στις 17 Ιανουαρίου.


Την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει 4ωρη στάση εργασίας σε ένδειξη συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και των φοιτητών.


Εκδήλωση του ΠΑΜΕ


Την αντίθεσή τους στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος εξέφρασαν εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι συμμετείχαν σε εκδήλωση για την Παιδεία, που διοργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Οι ομιλητές τάχθηκαν υπέρ «ενός ενιαίου, δημόσιου και δωρεάν εκπαιδευτικού συστήματος», επισημαίνοντας ότι η εκπαίδευση είναι κοινωνικό αγαθό, που το δικαιούνται όλοι.


news.in.gr