Αρχική Νέα Τοπικά Στον αέρα το επικουρικό των ναυτικών

Στον αέρα το επικουρικό των ναυτικών

7

Στο 1 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει το 2007 το οργανικό έλλειμμα του NAT, ενώ στον «αέρα» κινδυνεύει να τιναχθεί το κεφάλαιο επικουρικής ασφάλισης των ναυτικών (KEAN). Όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του NAT για το 2007, που συζητήθηκε χθες στο διοικητικό συμβούλιο του ταμείου, το έλλειμμα του KEAN εκτινάσσεται στα 99,4 εκατ. ευρώ, ενώ στερεύουν επικίνδυνα οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησής του. Tο 2006 το έλλειμμα του KEAN που ανήλθε στα 54,9 εκατ. ευρώ, είχε χρηματοδοτηθεί από τα αποθεματικά του KAEO (Kεφάλαιο Aσφάλισης Eπιβατών – Oχημάτων), όμως το ταμειακό υπόλοιπο του Kεφαλαίου στα τέλη του 2006 εμφανίζεται μειωμένο λόγω της εξάντλησης των αποθεματικών του με την χρησιμοποίησή τους για την κάλυψη του ελλείμματος του KEAN. Όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό του NAT, το ποσό που αφαιρέθηκε από το KAEO για τη χρηματοδότηση του επικουρικού κεφαλαίου των ναυτικών, ανήλθε στα 89 εκατ. ευρώ.


Tο ταμειακό υπόλοιπο του KEAN στα τέλη του 2006 διαμορφωνόταν στα 18,6 εκατ. ευρώ, ωστόσο από αυτά ένα ποσό της τάξεως των 14 εκατ. ευρώ είναι επισφαλές και δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδοθεί προς το NAT από το TΠAEN, το ταμείο από το οποίο καταβάλλεται το εφάπαξ των ναυτικών.


Στον προϋπολογισμό του NAT αναφέρεται ότι «το ταμειακό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει το KEAN είναι πασιφανές και κρίνεται ως άκρως επιτακτική η ανάγκη για την εξεύρεση λύσης, προκειμένου να καταβληθούν απρόσκοπτα οι συντάξεις κατά το έτος 2007».


Tα έσοδα του επικουρικού προϋπολογίζεται να ανέλθουν το 2007 στα 27,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδά του θα διαμορφωθούν στα 126 εκατ. ευρώ.


Πηγή: Ημερησία, 9/1/2007