Αρχική Νέα Τοπικά Αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή για το άρθρο 16 με νέο κύκλο...

Αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή για το άρθρο 16 με νέο κύκλο κινητοποιήσεων- Παρέμβαση Προέδρου Δημοκρατίας

6

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Παρέμβαση του Προέδρου
Αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή για το άρθρο 16 με νέο κύκλο κινητοποιήσεων


ΑΠΕ
Προετοιμασίες στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου για το συλλαλητήριο της Τετάρτης

Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 09/01/07 21:00
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Η Παιδεία είναι εθνική υπόθεση και πρέπει να έχει μια ευρύτατη βάση συναίνεσης, δήλωσε ο Κ.Παπούλιας μετά τις συναντήσεις του με την Μ.Γιαννάκου και την ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ.


Την Τετάρτη προγραμματίζονται κινητοποιήσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 που απαγορεύει τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων. Στην 24ωρη απεργία εκτός από την πανεπιστημιακή κοινότητα συμμετέχουν δάσκαλοι και οι καθηγητές των γυμνασίων και των λυκείων.


Συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις της χώρας στις οποίες υπάρχουν πανεπιστήμια. Στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχει και η ΑΔΕΔΥ, που ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει πανελλαδική στάση εργασίας την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, από τις 11:00 έως το τέλος του ωραρίου των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Στους κύκλους των πανεπιστημιακών που διαφωνούν με την αναθεώρηση, γίνεται λόγος για επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου, οπότε υπολογίζεται ότι θα έχει πραγματοποιηθεί η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή.


Κ.Παπούλιας: «Εθνική υπόθεση η Παιδεία»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΔΕΠ τόνισε ότι παρακολουθεί τους αγώνες τους, σημειώνοντας: «Είστε ένας δυναμικός εταίρος του διαλόγου για την παιδεία που αφορά όλους μας».


Συγκεκριμένα, ο Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε: «Η παιδεία είναι εθνική υπόθεση και νομίζω ότι πρέπει να έχει μια ευρύτατη βάση συναίνεσης. Μικρές ευρωπαϊκές χώρες επενδύοντας στην παιδεία είχαν άριστα αποτελέσματα και για την κοινωνική τους πρόοδο, αλλά και για την οικονομική τους πρόοδο και για το μέλλον των παιδιών τους.»


Ο καθηγητής του ΕΜΠ και πρόεδρος εκτελεστικής γραμματείας ΠΟΣΔΕΠ Λ. Απέκης εξέφρασε την ελπίδα το 2007 να είναι το έτος της παιδείας και να αποβεί θετικό για την παιδεία της χώρας μας.


Ο ίδιος εξήγησε ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο προκειμένου να του εκφράσει την αγωνία της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και της κοινωνίας, για το ζήτημα της παιδείας.


Τόσο ο πρόεδρος όσο και ο γγ της Ομοσπονδίας Γιάννης Μαΐστρος αναφέρθηκαν στην ενδεχόμενη αλλαγή του εξεταστικού συστήματος πρόσβασης στα Πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι το υπάρχον σύστημα νοσεί και πρέπει να αλλάξει στην κατεύθυνση της αποσύνδεσης των εξετάσεων από το λύκειο.


«Στην επόμενη κυβέρνηση το θέμα των εξετάσεων»


Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα για τα ΑΕΙ δήλωσε ότι το θέμα δεν θα συζητηθεί από την παρούσα κυβέρνηση.


Η ίδια συμπλήρωσε λέγοντας ότι είναι γνωστό πως τα Πανεπιστήμια έχουν ζητήσει την αποδέσμευση του λυκείου από τις εξετάσεις για τα ΑΕΙ.


Την ίδια θέση διατύπωσε αργότερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος.


Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γιαννάκου, ο υπεύθυνος Παιδείας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε: «Οι χθεσινές δηλώσεις της υπουργού είναι ενδεικτικές των κυβερνητικών προθέσεων για τη δημόσια δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τη στιγμή που ο δημόσιος διάλογος για το άρθρο 16 και τα πανεπιστήμια κορυφώνεται, η κυρία Γιαννάκου εξαγγέλλει περαιτέρω φραγμούς στην εισαγωγή των υποψηφίων.


» Είναι σαφές ότι η ΝΔ, επιτείνοντας όλο και περισσότερο τους αποκλεισμούς από το δημόσιο πανεπιστήμιο, επιχειρεί να προσθέσει ακόμη περισσότερους νέους στις 20.000 που φέτος οδηγήθηκαν λόγω της βάσης του 10, στο ’φαρ ουέστ’ των ιδιωτικών κέντρων σπουδών. Το ΠΑΣΟΚ, δηλώνει απερίφραστα την αντίθεσή του στα κυβερνητικά σχέδια.»


«Προεόρτια» και κινητοποιήσεις


Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας έγινε την Τρίτη εν όψει του μεγάλου συλλαλητηρίου της Τετάρτης. Το βράδυ φοιτητές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη με πανό και πλακάτ, ζητώντας να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος.


Στη Θεσσαλονίκη οι γενικές συνελεύσεις δύο φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ αποφάσισαν καταλήψεις των τμημάτων τους έως και την Παρασκευή.


Το πρωί φοιτητές κατέλαβαν για λίγη ώρα το κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, όπου ανήρτησαν πανό κατά του άρθρου 16.


Φοιτητές και καθηγητές δήλωσαν ότι προτίθενται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και στη δεύτερη φάση της συζήτησης στη Βουλή, στις 17 Ιανουαρίου.


news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ