Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις ΜΕΓΑΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2007, από τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

ΜΕΓΑΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2007, από τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

32

ΜΕΓΑΣ  ΚΑΖΑΜΙΑΣ  2007

της Ευγενίας Ασλανίδη

 

αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ


Με το ΘΕΟΦΙΛΟΣ ταξιδεύει  ο Νέος Χρόνος για το  νησί και φτάνει τρεις ημέρες μετά την πρωτοχρονιά, αλλά κανείς δεν τον περιμένει στο λιμάνι. Όλοι είχαν στρωθεί στο φαγοπότι γύρω από την  τηλεόραση, και μετά αφού έφαγαν μέχρι σκασμού το έριξαν στον ύπνο. Αποκαμωμένος όπως ήταν από το μακρύ ταξίδι  ο νεαρός χρόνος πήγε κατευθείαν στη νομαρχία, όπου ευτυχώς είχαν μείνει κάτι μελομακάρονα από την ημέρα της ορκωμοσίας, και στυλώθηκε. Το νομάρχη δεν τον είδε γιατί εκείνη την ώρα βρισκόταν σε αγαστή συνεργασία με το Δήμαρχο Ομηρούπολης.
Το Νέο Χρόνο τον υποδέχτηκε τελικά ο Παντελής Στεφάνου και εκεί επί τόπου τον ανακήρυξε επίτιμο πρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών. Κατόπιν επιμορφωτή αγωγής των καταναλωτών, μέσα από τα προγράμματα της ΝΕΛΕ.
Ο Νέος Χρόνος γερνάει πριν της ώρας τους. Καλύτερα να αναλάμβανα την κυκλοφοριακή αγωγή των Χιωτών, αναφωνεί αποχωρώντας απογοητευμένος από τους ανθρώπους- καταναλωτές , δώδεκα μήνες μετά.
Με αλκυονίδες ημέρες μας αποχαιρετά ο πρώτος μήνας, κι εκεί μέσα στη λιακάδα και στην καλή χαρά, άλλοι κόβουν πίτες και άλλοι ντύνονται μασκαράδες.


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Με το άνοιγμα του τριωδίου φτάνει και το τέταρτο πακέτο. Το παραλαμβάνει ο Νύκτας καθότι ο Νομάρχης απουσιάζει στα Ψαρά σε αγαστή συνεργασία με τον Αγαπούση. Το ανοίγει και τι να δει: Μια γαιδουροκεφαλή! Τη σημασία της ανέλαβε να τους εξηγήσει ο Μακριάς.
Στο Δήμο Χίου επικρατεί αναστάτωση από την εγκατάσταση της νέας αρχής. Ο Βρουλής δεν αλλάζει τίποτα στο γραφείο του, αν μπορούσε θα κρατούσε και το Μεννή λέει να του δείχνει, αλλά …
Αρχές του μήνα    δύο κοντέινερς σταθμεύουν έξω από το Δημαρχείο Χίου. Μεταφέρουν την καινούρια  επίπλωση για το γραφείο του νέου προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.
Εν τω μεταξύ ο  υδράργυρος κοντεύει να περάσει στην ιστορία. Ενθουσιάζεται ο Βρουλής που του πάνε όλα δεξιά και πέφτει με τα μούτρα στη δουλειά. Την πρώτη τσαπιά για το γκρέμισμα των διευρυμένων πεζοδρομίων  στις  οδούς Βενιζέλου και Ροδοκανάκη τη ρίχνει  ο ίδιος. Στη δεύτερη κτυπά φλέβα νερού  Στην τρίτη δεύτερη φλέβα. Στην τέταρτη κατάλαβε ότι έβρισκε στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης. Στην Πέμπτη  φωνάζει το Φυτούση και του αναθέτει το υδρευτικό. Το κυκλοφοριακό δεν το αναλαμβάνει κανείς.


ΜΑΡΤΙΟΣ
Η άνοιξη στο Δήμο Αμανής βρίσκει το Χρίτη να φτιάχνει ΣΠΑ στα Αγιάσματα. Μέχρι το καλοκαίρι θα τα έχει έτοιμα. Το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα ΣΠΑ του Τσεσμέ. Στη θέση τους ανοίγουν καταστήματα με φωτεινές επιγραφές «Η Ωραία Χίος», «Η Μυροβόλος», και άλλα οικεία ονόματα. Πατείς με πατώ σε, η κίνηση για τα απέναντι παράλια. Κάποιες φήμες που λένε πως σχεδιάζεται γέφυρα τύπου Ρίο για να ενώσει τις δύο πλευρές παραμένει αδιασταύρωτη.
Στις εκδηλώσεις  της εθνικής επετείου για την απελευθέρωση της Χίου από τον τουρκικό ζυγό, την κυβέρνηση ανακοινώνεται ότι θα εκπροσωπήσει ο  υπουργός ναυτιλίας Μανόλης Κεφαλογιάννης, πλην ο ίδιος αρνείται γιατί τον πειράζει η θάλασσα. Προτίμησε να πάει στα Τρίκαλα με το ΚΤΕΛ. Όχι η Ελπίδα Τσουρή δεν φέρει καμία ευθύνη γι αυτό. Ποτέ δεν ασχολήθηκε με το ΚΤΕΛ Τρικάλων.    
H ΔHMOKRATIKH  γίνεται είκοσι χρονών και ακόμα μπουσουλάει. Πάσχει από χρόνια ηθικήτιδα αναφέρει η ιατρική γνωμάτευση. Στην καθομιλουμένη αυτό λέγεται αλλιώς αλλά ο Καζαμίας αδυνατεί να το εκφράσει καθότι κύριος.
Στο συνεδριακό κέντρο Γ.ΚΑΛΟΥΤΑΣ  εγκαινιάζεται έκθεση βιβλίου νέων Χίων συγγραφέων. Ευτυχώς ο καιρός είναι καλός και στρώνονται πάγκοι και απέξω.


ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Φτάνουν στη Χίο τα τρία πρώτα τσάρτερς της σεζόν με τουρίστες. Το ένα πέφτει μέσα σε μια λακκούβα του διαδρόμου προσγείωσης και τα άλλα δύο τραβούν  άλλο για Σμύρνη κι άλλο για Μυτιλήνη. Και με τις δύο πόλεις η Χίος έχει άριστη συγκοινωνία, εκτιμά η κυβέρνηση και η   πορεία καθιερώνεται. Τα επόμενα τσάρτες πάνε κατευθείαν εκεί. Στη Χίο  έρχονται τα κρουαζιερόπλοια γιατί εν τω μεταξύ αποκτούμε μεγάλο λιμάνι στα Μεστά. Η ανάπτυξη γύρω από το λιμένα εξελίσσεται ραγδαία. Τα αγροτεμάχια μετατρέπονται   σε οικόπεδα. Η πόλη της Χίου κλαίει τη μοίρα της. Ομοίως και ο δήμαρχος της πόλης που πήγαινε για φιλέτο και του  βγήκε καπαμάς.
Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στα Μεστά υποδέχεται ο Νομάρχης, που είχε βρεθεί εκεί όλως τυχαίως στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας του με το Δήμαρχο Μαστιχοχωρίων. Οι τουρίστες ξεχύνονται στα πέριξ του λιμένος χωριά και γίνεται στα νοτιόχωρα της Απλωταριάς.
Στην Απλωταριά γίνεται της Αμανής τα Χριστούγεννα., Ούτε καν το Πάσχα.
Νύχτα της Ανάστασης η Βολισσός γεμίζει  ξένο κόσμο ξαφνικά. Όπως μαθεύτηκε αργότερα τους είχε καλέσει ο Μαλαφής να δουν τον ρουκετοπόλεμο στο δήμο του.
         

ΜΑΙΟΣ
Η πρωτομαγιά μας βρίσκει με πανό και ντουντούκες στα χέρια να υψώνουμε φωνή ενάντια στο εξηντάωρο εργασίας, και στην καταστρατήγηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων το απόγευμα της Κυριακής. Τα αυτοκίνητα πλέον σπανίως κυκλοφορούν διότι δεν υπάρχει χρόνος ελεύθερος.
Η ελεγχόμενη στάθμευση καταργείται. Ομοίως και τα πάρκινγκ περιμετρικά της πόλης.   Το περίφημο πάρκινγκ της Φάρκαινας μετατρέπεται σε ανοικτή πισίνα. Πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες η «Αλήθεια» ξεσκεπάζει το σκάνδαλο: Η πισίνα  έγινε για να ρίχνουν τις βουτιές τους  οι πελάτες των πολυκαταστημάτων της περιοχής, και να μη χάνουν χρόνο από τις αγορές, τρέχοντας για μπάνια στη θάλασσα.
Διευρύνεται το ωράριο των καταστημάτων ως τα μεσάνυχτα. Το υιοθετούν πρώτα τα σούπερ μάρκετ και ακολουθούν τα πολυκαταστήματα. Η Απλωταριά σε συνεργασία με τη Βενιζέλου και τη Ροδοκανάκη, κατεβάζουν ρολά, με «σύνθημα κάτω τα χέρια από τη νύχτα μας». Ακολουθεί το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων σε συνεργασία με το εργατικό κέντρο. Με σύνθημα «ο καπιταλισμός έβαλε χέρι στα όνειρά μας». Το μέτρο βολεύει τη νοικοκυρά που κοιμίζει τα παιδιά και τρέχει νυχτιάτικα για τα εβαπορέ της επομένης μέρας  Το καλάθι της, επιτέλους χαμογελά. Της νύχτας τα καμώματα γαρ…


ΙΟΥΝΙΟΣ
Αρχίζει η άφιξη των πρώτων παραθεριστών που στην πλειοψηφία τους είναι εξηντάρηδες και άνω. Είναι οι συνταξιούχοι νέας γενιάς που άφησαν άναυλα τις δουλειές τους και βγήκαν στη σύνταξη φοβούμενοι μην τους κρατήσουν εκεί αμανάτι. Η ύπαιθρος αποκτά άλλον αέρα ξαφνικά, Τον αέρα των εξηντάρηδων αγροτών που κάνουν τη γη και κελαηδά.
Η Χίος γίνεται πρώτη δύναμη στη γεωργία, αν και αυτό δεν περιμέναμε τον Καζαμία να μας το πει, και  παίρνει πίσω το αίμα της από την περιφέρεια που τις πέταξε τις επενδυτικές της προτάσεις στον κάλαθο των αχρήστων.
Γίνεται η δεύτερη σύσκεψη για τις ιχθυοκαλλιέργειες. Η πρώτη έγινε πέρυσι με τα γνωστά αποτελέσματα. Επιτόπου χωροθετήται η νέα τους θέση. Σιμά στην ιχθυόσκαλα. Όπως λέμε σιμά στη φλαμουριά. Το ακούνε οι χωραϊτες και γίνεται στα Ταμπάκικα της Λαγκάδας.
Ακολουθεί η σύσκεψη για τον Κάμπο και αποφασίζεται η ίδρυση γραφείου από το Δήμο Χίου  για την προώθηση των θεμάτων της περιοχής. Επίσης και η δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης του Κάμπου. Ακόμα η πίεση προς τους κυβερνώντες για την φορολογική ελάφρυνση των ιδιοκτητών του Κάμπου, και μια σειρά ακόμα μέτρα που πιστοποιούν το ενδιαφέρον των τοπικών αρχόντων για το μοναδικό αυτό κόσμημα του νησιού.

ΙΟΥΛΙΟΣ
Τα μπάνια του λαού βρίσκονται στην άψη τους. Δημιουργείται παρατηρητήριο ναυαγοσώστη στην πλαζ του Ναυτικού Ομίλου. Βάρδιες εκτελούν εναλλάξ σχολικοί φύλακες και δημοτικοί αστυνόμοι.
Δημοτική Αστυνομία ετοιμάζεται να συστήσει ο Ξενάκης στα Μαστιχοχώρια. Με το άνοιγμα του λιμανιού των Μεστών το κυκλοφοριακό της πόλης μεταφέρθηκε  νότια.
Οι επόμενες πολυεθνικές ,είκοσι τον αριθμό που εγκαθίστανται στο νησί πάνε κατά  Πυργί και κάτω μεριά. Η τιμή της μαστίχας έχει φτάσει πεντακόσιες δραχμές το κιλό. Όποιος έχει μαστίχια  έχει καράβι στη στεριά, είναι η γενική διαπίστωση.
Στη χάρη της Αγίας Μαρκέλλας φέτος γίνεται το αδιαχώρητο. Μετά τα εννιάμερα η Μητρόπολη κάνει ταμείο και παθαίνει πλάκα. Μοιράζει τα μισά στους κατοίκους των βορειοχώρων και τα άλλα μισά  τα δίνει στο Δήμο Χίου για τα έξοδα που έκανε τόσα χρόνια στη φωταγώγηση των εκκλησιών. «Δεν θα θέλω, θα τα πάρεις» ακούγεται  ένας διάλογος μεταξύ Δήμαρχου και Δεσπότη μέσα από το γραφείο του δεύτερου. Τόσο μεγάλο θαύμα δεν ξανάκανε η Μεγαλόχαρη γράφει την άλλη μέρα ο τοπικός τύπος. Ο Γιώργος Παπαδόπουλος δεν έγραψε τίποτα εκείνη την ημέρα.
Τέλη του μήνα μπαίνει στη γραμμή Χίου Τσεσμέ το νεότευκτο ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ. Πρώτο ταξίδι  επιστρέφει φορτωμένο  πλακάκια και μάρμαρα. Α, και μια ντουζίνα νυφικά για τις νύφες του Αυγούστου. Η ώρα η καλή!


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Ημέρες δόξης παλιές γνωρίζει το κέντρο της πόλης με τη γιορτή του αγροτουρισμού που απλώνεται μέχρι μέσα στην Απλωταριά. Στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας με το Δήμο Χίου ο νομάρχης αφήνει το Βρουλή να την εγκαινιάσει. Σε ανταπόδοση εκείνος τον αφήνει να εγκαινιάσει το ΡΕΞ που ξεκινά τη λειτουργία του με την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ «Φέτος αυτοσχεδιάζουμε».
Κατακαλόκαιρο σκάει μύτη για πρώτη φορά και η Θεατρική Ομάδα Χίου. Ανεβάζει στου Καστρομηνά  ένα καινούριο έργο που υπογράφει κάποιος Μάρκος Μεννής (καμία σχέση με τον πρώην δήμαρχο) με τίτλο «Υπόγειες διαδρομές».
Οι ηθοποιοί παίζουν με μάσκες και έτσι δεν τους αναγνωρίζει κανείς.
Στην τούρλα του μήνα πανηγυρίζουν όλα τα χωριά. Τα κλαρίνα και τα λαούτα αντηχούν ως τα απέναντι παράλια και ανησυχούν τους τουρίστες. Τα παράπονά σας στους γκιαούρηδες- ευρωπαίους βγάζουν το άχτι τους οι αποκλεισμένοι της έψιλον- έψιλον(Ε.Ε)
Αρχαιολογικά ευρήματα βασιλικού τάφου ανακαλύπτει επισκέπτης τις, στο σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος. Στα εννιάμερα της  Παναγίας γίνεται εκεί της …Αγίας Μαρκέλλας. Οι μισοί από τους παρευρισκόμενους δεν επιστρέφουν στα σπίτια τους. Μένουν και πιάνουν δουλειά στα αμπέλια του ΑΡΙΟΥΣΙΟΥ.


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Τα φετινά αποτελέσματα των πανελλαδικών  εξετάσεων φέρνουν τη Χίο πρώτη των πρώτων. Η είδηση  που δεν απασχολεί πια κανένα, μόνο κάτι μαμάδες και φροντιστές, φτάνει στη Χίο με το καράβι που φέρνει την τελευταία φουρνιά ανέργων επιστημόνων. Είναι η περίοδος του τρύγου ακόμα, και στην Αμανή ζητούν εργατικά χέρια. Έτσι ένα μέρος της ανεργίας πατάσσεται.  Ένα άλλο μέρος πάει στα επιμορφωτικά επιδοτούμενα προγράμματα. Εκατό αιτήσεις δέχεται το πρόγραμμα επιμόρφωσης στον τομέα της αμπελουργίας. Από αυτές οι εξήντα είναι γιατροί. Οι υπόλοιποι δικηγόροι, και ένα  δυο είναι  μαθηματικοί. Από τους πολιτικούς μηχανικούς δεν έμεινε κανένας άνεργος, καθότι η άνθηση της οικοδομής τους απορρόφησε όλους.
Ως και οι αγρότες της Λάρισας παράτησαν τη γη τους και ήρθαν να δουλέψουν στα γιαπιά της Χίου. Ετοιμοπαράδοτες μεζονέτες και με το κλειδί στο χέρι, γεμίζουν οι πλαγιές από το Μερσινίδι ως ως τον Κορακάρη. Αλλά ο χαι- λουξ οικισμός γίνεται στο Ίσιο μια περιοχή του Βασιλεώνοικου που κάααποτε έλεγε ο ΟΕΚ πως δεν ήταν κατάλληλος για εργατικές κατοικίες.
Για βίλες όμως…
Τα σχολεία ανοίγουν στο μεταξύ αλλά κανείς δεν ασχολείται. Όλοι περιμένουν να δουν τι θα κάνουν οι δάσκαλοι. Κάνουν το σταυρό τους την ημέρα του αγιασμού και ξεκινούν νέα απεργία, μασώντας συμβολικά  μαστίχα χιώτικη, και διαμηνύοντας στη Μαριέττα «εμείς μασσάμε!»

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
 Η αντίστροφη μέτρηση για τις εθνικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης αρχίζει από τώρα. Στα κομματικά γραφεία μπαίνουν απάνω τα καζάνια και αρχίζει το μαγείρεμα. Στο ΠΑΣΟΚ αναζητούν εναγωνίως δύο που να μην κάνουν συνολικά μία Ελπίδα. Στη Ν. Δ. αναζητούν εναγωνίως λόγους να κάνουν το ίδιο και για τον Πίττα.
Σαν φθινοπωρινό φύλλο κυκλοφορεί το περιοδικό «Στροφή» του αριστερού ΠΑΣΟΚ με την Ελπίδα στο Εξώφυλλο. Ο Πίττας κυκλοφορεί το φυλλάδιο που έβγαλε πέρσι με τα έργα του ΠΑΣΟΚ στις εσωτερικές σελίδες. Ο Νομάρχης το μήνα αυτό παραδόξως δεν κυκλοφορεί τίποτα.
Την πόλη κυκλοφορούν μοναχά ποδήλατα. Περιμετρικά του κήπου γίνεται ποδηλατοδρόμος, τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν από τους περιφερειακούς, οι πεζοί επιτέλους ανασαίνουν και ερωτεύονται στους ήσυχους δρόμους της πόλης που είναι όλοι δικοί τους, λάθος, σε άλλη πόλη βρέθηκε ο Καζαμίας, επιστροφή στα δικά μας, η Χίος μοιάζει, καζάνι που βράζει, όλο απεργίες, διαμαρτυρίες, συντάξεις πείνας, μισθοί ξεφτίλας, ένα μας μένει, όλοι ενωμένοι…


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Τα πρώτα κρύα  σκάνε μύτη και μάγουλο μαζί. Το πετρέλαιο φτάνει στα ύψη, το νερό φτάνει ακόμα πιο ψηλά γιατί  έχει να βρέξει από τον περσινό Μάρτη, και οι αφαλατώσεις δουλεύουν στο φουλ. Δύο έγγραφα διαμαρτυρίας που φεύγουν από το Μαλαφή για το υπουργείο εσωτερικών είναι για την επιδότηση των αφαλατώσεων το ένα και το άλλο…κάτι για οφειλές εργαζομένων σε μια τεχνική εταιρεία γράφει, δεν τα βγάζω καλά.
Το Ομήρειο ανεβάζει τη φετινή παραγωγή του θεατρικού εργαστηρίου με το έργο του Ψαθά «Φον Δημητράκης». Στο ρόλο του Φον ο Δημήτρης Μάντικας. Την παράσταση προλογίζει ο Αντώνης Λάρδας, δανειζόμενος ένα ποίημα του Καβάφη: Σαν έτοιμος από καιρό, μπαίνει ο Δημήτρης στο χορό…
Ο Νομάρχης παρουσιάζει το έργο της νομαρχιακής αρχής της χρονιάς που φεύγει, στο ΟΜΗΡΕΙΟ μέσα από έντυπο υλικό που έχει εκδώσει. Έξω από το Πνευματικό Κέντρο την ημέρα της εκδήλωσης έχουν παρκάρει δύο κοντεινερς και ξεφορτώνουν τόμους.


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Χειμωνιάζει για τα καλά. Ο Κάμπος μοσχοβολά  ανθούς και σπιτική μαρμελάδα. Οι Καμπούσαινες το ρίχνουνε  στην παραγωγή γλυκών  του κουταλιού, γιατί αν περιμένουνε από το κράτος… Το mastihashop μετά τα μανταρίνια αναλαμβάνει και τα τσίκουδα. Οσονούπω θα αναλάβει και την ελιά θρούμπα, ενώ κάτι λέγεται ότι θα αναλάβει και το χιώτικο πρόβατο.
 Το τέταρτο πακέτο έρχεται  με τσάρτε κατευθείαν από τις Βρυξέλες αλλά δεν είναι κανείς στο Αεροδρόμιο να το παραλάβει. Ο Νομάρχης λείπει  στις Οινούσσες σε αγαστή συνεργασία με τον Αγγελάκο,   ο Δήμαρχος Χίου δεν δύναται να το πάρει μόνος του, κι ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ λείπει για ψάρεμα…
Παραμένει εκεί μέχρι που γυρίζει ο χρόνος κι ωστόσο η Χίος πορεύεται με δανεικά.
Δανεικά από τον πατέρα, τη μάνα, το φίλο,  την τράπεζα.
Τους τρεις πρώτους τους ξετινάξαμε. Μας έμεινε η τράπεζα.
Τη νύχτα της αλλαγής του χρόνου όλοι είναι σπίτια τους μόνο κάτι μοναχικοί τύποι γυρνάνε κατάκοποι από τη δουλειά.
Είναι τραπεζοϋπάλληλοι.
Στη Χίο τη χρονιά αυτή μετρούμε τριάντα  τράπεζες.
Εμείς και η Ελβετία.

Και του χρόνου καλύτερα!