Αρχική Νέα Τοπικά Το ΥΕΝ στοχεύει στην προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα

Το ΥΕΝ στοχεύει στην προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα

6

Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ της ναυτικής εκπαίδευσης και η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα είναι από τις πρώτες προτεραιότητες του ΥΕN για το νέο χρόνο σε ό,τι αφορά την ποντοπόρο ναυτιλία, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται η πρακτική υλοποίηση των εξαγγελθέντων από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας.


Σε ό,τι αφορά το «μέτωπο» της ναυτικής εκπαίδευσης στο ΥΕΝ εντείνονται οι διαδικασίες, υπό την επίβλεψη του γενικού γραμματέα κ. Ιωάννου Τζωάννου, ενίσχυσης των σχολών με τον απαραίτητο αριθμό εκπαιδευτικού προσωπικού με βάση το νέο νόμο.


Παράλληλα κατά τη φετινή χρονιά ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην ενημέρωση των νέων σε όλη την επικράτεια μέσω ειδικών εκδηλώσεων για τις προοπτικές στο ναυτικό επάγγελμα. Ήδη προετοιμάζονται οι πρώτες επισκέψεις κλιμακίων στην περιφέρεια με επικεφαλής τον κ. Τζωάννο.


Τα δυο αυτά θέματα βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα του ελληνικού εφοπλισμού και αυτό αναμένεται να γίνει φανερό και σήμερα στην εκδήλωση του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.


Ηδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου το ΝΕΕ με σχετικό υπόμνημα του είχε θέσει τους προβληματισμούς τους στον ΥΕΝ επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική ναυτιλία χωρίς αρκετούς Ελληνες αξιωματικούς ενδεχομένως στο μέλλον να συρρικνωθεί εφ’ όσον θα απολέσει την ναυτική τεχνογνωσία.


Εύρωστες ναυτιλιακές εταιρείες μέλη μας, επενδύουν μεγάλα ποσά σε νέας τεχνολογίας πλοία με μακρόχρονο προγραμματισμό, που βασικό στοιχείο αποτελεί η στελέχωση πλοίων και γραφείου με καλά εκπαιδευμένους και καταρτισμένους Ελληνες αξιωματικούς».


Το ποσοστό του Ελληνικού Εφοπλισμού στο Κεφάλαιο της Ναυτικής Εκπαίδευσης ΚΝΕ έχει θεσπισθεί με τη φιλοσοφία συμμετοχής του στην εξασφάλιση αριθμητικά και ποιοτικά ικανών αξιωματικών. Επί χρόνια έχει δοθεί μάχη να διατηρηθούν οι ΑΕΝ ανά την επικράτεια για να παράγονται αξιωματικοί καλού επιπέδου.


Το σήμερα παραγόμενο έργο έχει ελλείψεις, αλλά καταφέρνει όμως να εξασφαλίσει εργατικό δυναμικό για τη στελέχωση της μεγαλύτερης ναυτιλίας του κόσμου εις όφελος της εθνικής οικονομίας.


Επιβάλλεται, όμως να παράγονται ακόμη καλύτερα καταρτισμένοι αξιωματικοί και να αναβαθμισθεί η ναυτική εκπαίδευση». υπογράμμιζε μεταξύ άλλων το ΝΕΕ.


Επίσης κατ’ επανάληψη έχει τονιστεί η ανάγκη συγκροτημένης στρατηγικής για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα γεγονός που φαίνεται πλέον να ενστερνίζεται και η Πολιτεία.


Τέλος ο ελληνικός εφοπλισμός αναμένει και την υλοποίηση των μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας δηλαδή την άμεση ελαστικοποίηση των οργανικών συνθέσεων και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Πηγή: Ναυτεμπορική, 10/1/2007