Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Καλημέρα από Στοκχόλμη…, ανακύκλωση, του Θοδωρή Πυλιώτη

Καλημέρα από Στοκχόλμη…, ανακύκλωση, του Θοδωρή Πυλιώτη

35

     

        Καλημέρα από Στοκχόλμη…
       
        Ανακύκλωση σημαίνει παιδεία και προγραμματισμός 
        
       

 Μπαμπά τι είναι η ανακύκλωση; Μια ερώτηση που αρκετά συχνά μου έκαναν τα παιδιά μου και που πολλές φορές ξανασκέφτηκα κατά τις πρώτες μέρες της παραμονής μου στη Στοκχόλμη.
        Τελικά ανακύκλωση είναι μόνο να μαζεύω σωρό τις παλιές εφημερίδες και να τις πηγαίνω στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης των παιδιών στον Κοφινά;
        Όχι, γιατί σε αντίθεση με ότι γίνεται στην Ελλάδα (δεν έχει μόνο η Χίος αυτό το προνόμιο), εδώ το θέμα δεν εξαντλείται σε ιλουστρασιόν φυλλάδια και τοποθέτηση νέων κάδων αλλά σε πρακτικά ζητήματα.
        Έτσι σε διάφορα σημεία υπάρχουν συγκεντρωμένοι μεγάλοι κάδοι ανακύκλωσης, ξεχωριστοί για γυαλιά, αλουμίνια, χαρτιά, εφημερίδες, πλαστικές συσκευασίες, μπαταρίες. Οι κάδοι αδειάζονται τακτικά και δεν ξεχειλίζουν ώστε να απογοητεύεσαι και να μην έχεις διάθεση να ξεχωρίσεις πάλι τα σκουπίδια!
        Σε περιφερειακούς μάλιστα Δήμους η ανακύκλωση έχει προχωρήσει περισσότερο. Εκτός του διαχωρισμού των παραπάνω σκουπιδιών, τα νοικοκυριά έχουν ξεχωριστές σακούλες για τα αποφάγια και ξεχωριστή για τα άλλα μη ανακυκλώσιμα σκουπίδια τους! Ποιος άραγε από εμάς κάθεται να κάνει τόσο διαφορετικό διαχωρισμό; Και αν το κάνει που θα πάει να τα πετάξει;
        Ειδική μεταχείριση έχουν και τα ογκώδη αντικείμενα, που δεν τα κατεβάζει ο Σουηδός στο δρόμο αλλά σε συνεργασία με το Δήμο του οδηγούνται σε ανάλογους κεντρικούς χώρους ανακύκλωσης τέτοιων αντικειμένων.
        Το θέμα της ανακύκλωσης το παρατηρεί το παιδί ακόμα και στο σούπερ μάρκετ όπου υπάρχουν ειδικοί χώροι για την τοποθέτηση των γυάλινων μπουκαλιών και των αλουμινένιων κουτιών π.χ. από αναψυκτικά.
        Η στροφή αυτή στην ανακύκλωση στην ουσία επιβάλλεται στην Ε.Ε., αφού σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (7/1/07) έχουμε «…αλλαγή στην πολιτική της Κομισιόν, αφού στην προγραμματική περίοδο 2007-2013 μπορούν να ενταχθούν μόνον εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων και όχι χώροι υγειονομικής ταφής όπως επέβαλλε το Γ’ ΚΠΣ».
        Για να μάθουμε όμως να σκεπτόμαστε οικολογικά και να εφαρμόζουμε στην πράξη την ανακύκλωση, χρειάζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει σωστά πάνω σε αυτό το θέμα. Και να μην αναλώνεται μόνο στη συζήτηση για τα… καθαρά πεζοδρόμια.
Όμως για αυτό το θέμα θα μιλήσουμε σε επόμενο σημείωμά μας από τη Στοκχόλμη.


        
        9 μήνες
        Χθες συμπληρώθηκαν 9 μήνες από την ημέρα του μοιραίου επεισοδίου που οδήγησε τη σύντροφό μου Αγγελική Χατζηδημητρίου να δίνει καταρχήν αγώνα για τη ζωή της και σήμερα αγώνα για την αποκατάσταση της υγείας της σε Κέντρο Αποκατάστασης νοσοκομείου στη Στοκχόλμη.
        Με την εγκαινίαση αυτής της τακτικής-ελπίζω- στήλης, θα ήθελα να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστήσω σε όσους επώνυμα ή ανώνυμα στάθηκαν και στέκονται δίπλα μας όλο αυτό το διάστημα.
       
       
        ΛΕΖΑΝΤΑ ΦΩΤΟ: κάδοι ανακύκλωσης (η φωτογράφηση έγινε πρωί Κυριακής λίγο μετά το άδειασμα των κάδων. Πρωί Δευτέρας ήταν καθαρός ο γύρω χώρος).

 

Σ.σ.: Η στήλη του Θοδωρή Πυλιώτη “Καλημέρα από Στοκχόλμη…” αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ (8/1/2007), σε μια προσπάθεια εβδομαδιαίας επικοινωνίας και έκφρασης κατά τη διάρκεια της πολύμηνης και αναγκαστικής παραμονής του συναδέλφου στην πρωτεύουσα της Σουηδίας…