Αρχική Νέα Τοπικά Αθήνα: Τρομοκρατικό χτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία

Αθήνα: Τρομοκρατικό χτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία

36

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Τρομοκρατικό χτύπημα
Επίθεση με ρουκέτα εναντίον της αμερικάνικης πρεσβείας στην Βασ.Σοφίας


Πρίσμα

Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 09:50
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Έκρηξη σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 06:00 την Παρασκευή στον τρίτο όροφο της αμερικάνικης πρεσβείας στη λεωφ. Βασ. Σοφίας στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για επίθεση με ρουκέτα, που δημιούργησε τρύπα πάνω από το θυρεό της αμερικάνικης πρεσβείας.


Από την έκρηξη δεν υπάρχουν τραυματίες, ενώ έχουν σπάσει τζάμια του κτιρίου. Οι ζημιές εντοπίζονται στον τρίτο όροφο και ειδικότερα στο γραφείο του Αμερικανού πρέσβη.


Ο Αμερικανός πρέσβης Τσαρλς Ρις έκανε λόγο για «πολύ σοβαρή επίθεση», που δεν μπορεί να αιτιολογηθεί. Σημείωσε ότι η συνεργασία με την ελληνική πλευρά είναι πολύ καλή και πως το συμβάν δεν θα επηρεάσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.


Από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανακοινώθηκε ότι στις «05:58 σήμερα (12-1-2007) πυροδοτήθηκε από τον έναντι της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα περιβάλλοντα χώρο, αυτοπροωθούμενο εκρηκτικό βλήμα εναντίον του κτιρίου. Το βλήμα προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές στον υαλοπίνακα της πρόσοψης και στην οροφή. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί.


»Υπήρξε άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων Υπηρεσιών, αποκλείστηκε η περιοχή και διεξάγεται ενδελεχής έρευνα του περιβάλλοντος χώρου. Προανάκριση ενεργείται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) και την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Η συνεργασία με τις Αρχές της Πρεσβείας των ΗΠΑ είναι στενή. Για νεότερες εξελίξεις θα υπάρξει ανακοίνωση».


Επί τόπου έσπευσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β.Πολύδωρας, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για πράξη βίας, που επιχειρεί να διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών, και η οποία είναι καταδικαστέα από όλους. Έκανε λόγο για πράξη συμβολισμού, επιχειρησιακά, η οποία ανησυχεί τις αρχές, αλλά δεν τις τρομοκρατεί και συνέστησε στην κοινή γνώμη και τις υπηρεσίες που ερευνούν την υπόθεση ψυχραιμία.


Για το θέμα της ρουκέτας, σημείωσε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ωστόσο απέκλεισε να ανήκει στην παρτίδα που είχε κλέψει από το στρατόπεδο του Σικουρίου η 17Ν.


Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετέβη, επίσης, στην πρεσβεία. «Ήρθα και εκ μέρους του πρωθυπουργού να δηλώσω τη συμπαράστασή μας στον πρέσβη. Φαινόμενα σαν αυτά στοίχισαν πάρα πολλά στη χώρα μας κατά το παρελθόν, τόσο κοινωνικά και οικονομικά όσο και πολιτικά. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε προσπάθεια, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, ώστε να μην επιτραπούν παρόμοια φαινόμενα».


Η Ντόρα Μπακογιάννη θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, αργότερα στο Μέγαρο Μαξίμου.


Το χρονικό της επίθεσης 


Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για επίθεση με ρουκέτα, πιθανότατα 2,36 ιντσών, ανατολικής προέλευσης.


Η ρουκέτα εκτοξεύθηκε από σημείο της οδού Λαμψάκου, ακριβώς απέναντι από το κτίριο της πρεσβείας. Στο σημείο βρίσκεται ένα οικόπεδο, με ένα μικρό εργοτάξιο, καλυμένο με λαμαρίνες. Η αστυνομία θεωρεί ότι η πυροδότηση έγινε από φορτηγάκι, που είχε σταθμεύσει στο σημείο.


Η ρουκέτα δημιούργησε τρύπα μεγέθους περίπου 10χ30 εκατ. ακριβώς πάνω από το θυρεό της πρεσβείας. Τα υπολείμματα της ρουκέτας εντοπίστηκαν από την αστυνομία στο εσωτερικού του κτιρίου της αμερικάνικης πρεσβείας, στον τρίτο όροφο, όπου βρίσκεται το γραφείο του Αμερικανού πρέσβη.


Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, με τηλεφώνημα αγνώστου στην ιδιωτική εταιρία φύλαξης της πρεσβείας. Ο κ. Πολύδωρας δήλωσε ότι υπήρξαν δύο τηλεφωνήματα αγνώστων που ισχυρίζονται ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη οργάνωση.


Από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοινώθηκε ότι σημειώθηκε έκρηξη στην πρεσβεία, χωρίς τραυματισμούς, και πως η πρεσβεία θα παραμείνει κλειστή στη διάρκεια της ημέρας.


Η αστυνομία απέκλεισε τη λεωφ. Βασ.Σοφίας για περίπου τρεις ώρες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας. Η λεωφόρος αποδόθηκε εκ νέου στην κυκλοφορία περίπου στις 09:00.

Η είδηση της έκρηξης στην αμερικάνικη πρεσβεία μεταδόθηκε με έκτακτα δελτία ειδήσεων από όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.


Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή στην Αθήνα έρχεται ο αμερικανός διπλωμάτης και ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς.


news.in.gr