Αρχική Νέα Οικονομία Επένδυση 200 εκ. της Ρόκας για αιολικά πάρκα στην Κύπρο

Επένδυση 200 εκ. της Ρόκας για αιολικά πάρκα στην Κύπρο

65

ΣΤΗΝ ανάπτυξη και κατασκευή των 4 πρώτων αιολικών πάρκων στην Κύπρο συνολικής ισχύος 179,4 KW, επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ προχωρεί η Χ. Ρόκας ΑΕ μετά τη σχετική έγκριση από τις αρχές του νησιού.


Συγκεκριμένα η Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Rokas Aeoliki Cyprus Ltd έλαβε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) άδειες παραγωγής για την εγκατάσταση 4 νέων αιολικών πάρκων στην Κύπρο, συνολικής ισχύος 179,4 MW. Το συνολικό ύψος της επένδυσης εκτιμάται σε περίπου 200 εκατ.


Η κατασκευή των τεσσάρων αιολικών πάρκων θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις: Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την ανάπτυξη-κατασκευή αιολικών πάρκων στο υφιστάμενο δίκτυο συνολικής ισχύος 89,7 MW, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει έως το τέλος του 2007 με προοπτική ολοκλήρωσης μέχρι το τέλος του 2008. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την κατασκευή αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 89,7 MW που θα στηριχθεί στην ανάπτυξη νέου δικτύου μελλοντικά. Η χρηματοδότηση θα γίνει με ίδια κεφάλαια και τραπεζικά αλλά και κρατική επιχορήγηση.


Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι χθες η μέτοχος ισπανική εταιρεία Iberdrola ανακοίνωσε την απόφασή της να διαθέσει το διάστημα 2007-2009 κεφάλαια ύψους 3,2 δισ. ευρώ για επενδύσεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας, μεγάλο μέρος των οποίων κεφαλαίων θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα.


Οπως είπε στη «Ν» υψηλόβαθμό στέλεχος της εταιρείας εάν και εφόσον από τη ΡΑΕΚ αποφασισθεί να δοθούν και άλλες άδειες, η Ρόκας θα είναι παρούσα για να τις διεκδικήσει. Το ίδιο στέλεχος μίλησε «για μια μικρή μεν σε σχέση με την Ελλάδα αγορά στον τομέα αιολικής ενέργειας, αλλά με άριστες προοπτικές και με ικανά περιθώρια κέρδους».


Σε ερώτηση της «Ν» για το πού βρίσκεται το θέμα της επιδιωκόμενης συνεργασίας Ρόκα – Iberdrola και της ΔΕΗ [DEHr.AT]  Ενεργειακή απάντησε ότι «αναμένουμε τη σύγκληση συμβουλίου από τη ΔΕΗ για να αποφασίσει. Πάντως νομίζω ότι το θέμα είναι σε καλό δρόμο δεδομένης αφενός της θέλησης και των τριών πλευρών αφετέρου δε της πληρότητας της πρότασης συνεργασίας».


Με τη ΔΕΗ Ενεργειακή


Υπενθυμίζεται ότι όπως προ εβδομάδων είχε γίνει γνωστό από τη διοίκηση της Ρόκας, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεις μεταξύ του ομίλου Ρόκα – Iberdrola και της ΔΕΗ Ενεργειακή, θυγατρικής της ΔΕΗ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο οι επαφές να καταλήξουν σε υπογραφή μνημονίου (με τη μορφή προσυμφώνου) για τη συμμετοχή της θυγατρικής της ΔΕΗ στο μεγαλύτερο έργο που έχει εκπονηθεί για την Ελλάδα στον τομέα των ΑΠΕ, ύψους 2,4 δισ. ευρώ το οποίο αφορά στη δημιουργία αιολικών πάρκων 1.650 μεγαβάτ και διασύνδεση των νησιών Λήμνος, Λέσβος και Χίος.


Πιθανότατα, εφόσον όλα πάνε καλά, η ΔΕΗ Ενεργειακή θα συμμετέχει με ποσοστό έως και 30% τόσο στο κομμάτι της διασύνδεσης των τριών νησιών με υποθαλάσσια καλωδίωση όσο και – πιθανότατα – στην κατασκευή τριών εργοστασίων στη Θράκη (Κομοτηνή, ή Αλεξανδρούπολη αλλά ίσως και στην Καβάλα) στα οποία θα κατασκευάζονται οι ανεμογεννήτριες, οι πύργοι και τα φτερά των αεροστροβίλων.


Πρόκειται για ένα έργο – μαμούθ το οποίο θα ξεκινήσει σε δύο χρόνια από τώρα και η ολοκλήρωσή του θα απαιτήσει τουλάχιστον μια πενταετία, ενώ το κόστος των 2,4 δισ. ευρώ έχει αποφασισθεί να χρηματοδοτηθεί – έχουν κατατεθεί στην ΡΑΕ οι σχετικές επιστολές των τραπεζών -κατά 75% αρχικά από γκρουπ μεγάλων ξένων τραπεζών και κατά το υπόλοιπο 25% από τη Ρόκας μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. «Αύξηση για την οποία η ισπανική μέτοχος Iberdrola έχει δεσμευτεί ότι θα διαθέσει άμεσα 500 εκατ. ευρώ», είπε ο κ. Ρόκας.


Αξίζει να επισημανθεί ότι αναμένεται σύντομα η διοίκηση να είναι σε θέση να ανακοινώσει την έναρξη για ένα ακόμη έργο στον τομέα των ΑΠΕ «ισάξιο αυτού της διασύνδεσης των τριών νησιών του Αιγαίου», όπως έχει πει χαρακτηριστικά ο κ. Χ. Ρόκας.

Πηγή: Ναυτεμπορική, 13/1/2007