Αρχική Νέα Τοπικά Κτηματολόγιο: Υπογραφή σύμβασης για υπηρεσίες αεροφωτογράφισης, εντός και η Χίος

Κτηματολόγιο: Υπογραφή σύμβασης για υπηρεσίες αεροφωτογράφισης, εντός και η Χίος

5

ΣΥΜΒΑΣΗ για υπηρεσίες αεροφωτογράφισης και παραγωγής έγχρωμων ψηφιακών ορθοφωτοχαρτών μεγάλης κλίμακας (LSO2), συνολικού κόστους 1,5 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, θα υπογράψει σήμερα η εταιρεία του Κτηματολογίου με την ανάδοχο κοινοπραξία των εταιρειών Geomatics Α.Ε.-Γεωανάλυση Α.Ε.-Ερατοσθένης Α.Ε.


Είναι η πρώτη από τις τέσσερις συμβάσεις που θα υπογράψει στο αμέσως επόμενο διάστημα η εταιρεία του Κτηματολογίου για την παραγωγή ενιαίων εθνικών χαρτογραφικών υποβάθρων που θα χρησιμοποιηθούν στα νέα προγράμματα κτηματογράφησης.


Έχει αντικείμενο την παραγωγή των χαρτογραφικών υποβάθρων του Εθνικού Κτηματολογίου για το 1/3 περίπου της χώρας (επιφάνεια περίπου 48.830 km2) και καλύπτει τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Γρεβενών, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Μαγνησίας, Πρέβεζας, Σάμου, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου.


Το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2008 και εκτελείται στα πλαίσια του Προγράμματος «Υποδομή Δεδομένων και Τεχνολογίας Πληροφοριών για ένα Σύγχρονο Κτηματολόγιο», συνολικού προϋπολογισμού 79.670.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ που υλοποιεί η Κτηματολόγιο Α.Ε. στο μέτρο 2.9 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας».


Υπογραμμίζεται ότι οι άλλες τρεις συμβάσεις που θα υπογράψει η εταιρεία του Κτηματολογίου στο επόμενο διάστημα αφορούν σε:


* «υπηρεσίες αεροφωτογράφισης και παραγωγής έγχρωμων ψηφιακών ορθοφωτοχαρτών μεγάλης κλίμακας (LSO1)», συνολικού προϋπολογισμού 2.15 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) με στόχο τη παραγωγή των χαρτογραφικών υποβάθρων του Εθνικού Κτηματολογίου για το 1/3 περίπου της χώρας, και ειδικότερα για τους νομούς Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λάρισας, Λέσβου, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Φλώρινας και Χαλκιδικής,


* «υπηρεσίες αεροφωτογράφισης και παραγωγής έγχρωμων ψηφιακών ορθοφωτοχαρτών μεγάλης κλίμακας (LSO3)», συνολικού προϋπολογισμού 1,97 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). με στόχο τη παραγωγή των χαρτογραφικών υποβάθρων του Εθνικού Κτηματολογίου για το 1/3 περίπου της χώρας, και ειδικότερα για τους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δωδεκάνησου, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Κορίνθιας, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Ρεθύμνης και Χανίων,


* «υπηρεσίες αεροφωτογράφισης και παραγωγής έγχρωμων ψηφιακών ορθοφωτοχαρτών πολύ μεγάλης κλίμακας (VLSO)» συνολικού προϋπολογισμού 2,93 εκατ. ευρώ με στόχο τη παραγωγή των χαρτογραφικών υποβάθρων του Εθνικού Κτηματολογίου για τις αστικές περιοχές της χώρας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή ενιαίων εθνικών χαρτογραφικών υποβάθρων, που έχει συνολικό προϋπολογισμό 9,5 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ενέργειες για την υλοποίηση των νέων προγραμμάτων κτηματογράφησης αλλά και μια σημαντικότατη χαρτογραφική υποδομή που μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και να συμβάλει ουσιαστικά στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας.


Στο πλαίσιο αυτό, στόχος της εταιρείας είναι το απαιτούμενο χαρτογραφικό υπόβαθρο να παράγεται από υψηλής διακριτικής ικανότητας και ακρίβειας ορθοανηγμένες εικόνες:


– Για τις μεγάλες αστικές περιοχές κάθε νομού θα παραχθούν έγχρωμοι ψηφιακοί ορθοφωτοχάρτες με μέγεθος ψηφίδας (pixel) της τάξεως των 20 εκ.


– Για το σύνολο της Επικράτειας, θα παραχθούν έγχρωμοι ψηφιακοί ορθοφωτοχάρτες με μέγεθος ψηφίδας (pixel) 50 εκ. περίπου.

Πηγή: Ναυτεμπορική, 12/1/2007