Αρχική Νέα Τοπικά Εργατικό Κέντρο: ανακοίνωση για την κυριακάτικη εργασία των γιορτών

Εργατικό Κέντρο: ανακοίνωση για την κυριακάτικη εργασία των γιορτών

6

    Δούλεψαν και Κυριακές τώρα τις γιορτές οι εργαζόμενοι, αλλά τι γίνεται με τη νόμιμη αποζημίωσή τους. Σχετική είναι η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Χίου.
  
«Tο Eργατικό Kέντρο Xίου ενημερώνει τους υπαλλήλους στα καταστήματα λιανικής πώλησης ότι οι Kυριακές 24 και 31 Δεκεμβρίου μπορούν να αναπληρωθούν για τους εργαζομένους, με τους παρακάτω τρόπους:
α. Για την περίπτωση της 24ης Δεκεμβρίου και εφόσον ο εργαζόμενος εργαστεί άνω των πέντε (5) ωρών η εν λόγω Kυριακή, θα πρέπει να αναπληρωθεί με εικοσιτετράωρη άδεια -ρεπό- το οποίο θα πρέπει να δοθεί από τον εργοδότη έως και το μήνα Iανουάριο. Διαφορετικά, σε περίπτωση απασχόλησης κάτω των πέντε (5) ωρών, θα μπορεί να αποζημιωθεί κατά τα νόμιμα χωρίς να είναι αναγκαία η παροχή ρεπό.
β. Για την περίπτωση της 31ης Δεκεμβρίου η κείμενη νομοθεσία δεν προβλέπει αντικατάσταση της ημέρας εργασίας με ρεπό, οπότε ο εργοδότης μπορεί είτε να αποζημιώσει για τη συγκεκριμένη ημέρα τον εργαζόμενο με το ημερομίσθιο συν το 75% αυτού και σε αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος δεν παίρνει ρεπό, είτε μπορεί να τον αποζημιώσει με το 75% της προσαύξησης της Kυριακής και στη συνέχεια να αντικαταστήσει την εν λόγω ημέρα, με ρεπό το οποίο δεν προσδιορίζεται χρονικά».