Αρχική Νέα Τοπικά Ανησυχία για το αίτημα δημιουργίας Λυκείου στο βόρειο τμήμα της πόλης Χίου,...

Ανησυχία για το αίτημα δημιουργίας Λυκείου στο βόρειο τμήμα της πόλης Χίου, μετά τις δηλώσεις του αντινομάρχη Παιδείας

6

 Χίος 11-1-2007


Η δημιουργία Λυκείου στο βόρειο τμήμα της πόλης έχει συγκεντρώσει υπογραφές 2.500 πολιτών στο κάλεσμα που έκαναν οι φορείς που συμμετέχουν σε αυτή την επιτροπή, όταν πέρυσι την Άνοιξη άρχισε η συγκέντρωση αυτών.
Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή Χίου το είχε εντάξει στις προτάσεις για το Δ’ ΚΠΣ, ενώ και η Νομαρχία είχε δεχτεί να ακούσει το αίτημα.
Φαίνεται όμως ότι στη Νομαρχιακή Αρχή ποτέ δεν το έβαλαν σαν άμεση προτεραιότητα, παρά τα προεκλογικά λεγόμενα. Πως αλλιώς να εξηγηθούν οι δηλώσεις του αρμόδιο αντινομάρχη για θέματα παιδείας για την επέκταση του 2ου Λυκείου.
Χαρακτηριστική είναι η δημόσια επιστολή μέλους της επιτροπής για τη μετεγκατάσταση Λυκείου στα βόρεια της πόλης Χίου, Σαράντου Πιτσιλαδή:Την Παρασκευή 11-1- 2007, στο 2ο Λύκειο Χίου, ο αντινομάρχης κύριος Νύκτας αποκάλυψε δημόσια το παιχνίδι που ξεκίνησε η νομαρχιακή αρχή τον περασμένο Ιούλιο, προκειμένου να αποδυναμώσει το αίτημα 2500 κατοίκων του Βόρειου τμήματος της πόλης, που ζητούσαν τη δημιουργία ενός λυκείου στην περιοχή τους, δηλώνοντας σε δημοσιογράφο ότι προχωρούν στη δημιουργία μελέτης για την αγορά του κτιρίου της Αγροτικής Τράπεζας, που γειτνιάζει με το 2ο Λύκειο, προκειμένου να το γιγαντώσουν για να επιλύσουν τα μεγάλα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζει τώρα το σχολείο κι έτσι να αποφύγουν το σκόπελο της δημιουργίας ενός νέου.
Είχε αρχίσει να γίνεται φανερή η στάση τους , όταν σαν Επιτροπή για τη δημιουργία Λυκείου, επισκεφθήκαμε το Νομάρχη για να του επιδώσουμε το αίτημα κι εκείνος μας περιφρόνησε καθώς και όταν με απαράδεκτο τρόπο επεδίωξαν να μας φέρουν σε αντιπαράθεση με το διδακτικό προσωπικό και το Σύλλογο Γονέων του ΤΕΕ, προσπαθώντας να δημιουργήσουν εντυπώσεις ότι εμείς ζητούσαμε να μην κατασκευαστεί νέο ΤΕΕ, όπως εκείνοι επιθυμούν.
Βέβαια στην κεντρική προεκλογική του ομιλία ο κύριος Νομάρχης υποσχέθηκε ότι θα γίνει το Λύκειο, αν εκλεγεί. Πριν όμως « αλέκτωρ λαλήσει »και αφού πήραν τις ψήφους μας, ήρθε ο κύριος Νύκτας, υπεύθυνος αντινομάρχης παιδείας, να μας πει ολοκάθαρα την Παρασκευή με τη δήλωσή του, ότι η νομαρχιακή αρχή έχει γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις αγωνίες των οικογενειών μας , τα μεγάλα προβλήματα μετακίνησης που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας για να προσέλθουν στο σχολείο τους και να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τη δυσκολία επίσκεψης των γονέων τους στο σχολείο, τα κυκλοφοριακά προβλήματα που δημιουργούνται αφού όλοι μετακινούνται διασχίζοντας την πόλη, τους κινδύνους, τις καθυστερήσεις και την οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών τους, την έλλειψη λυκείου στην περιοχή, αν και σε αυτή λειτουργεί το 4ο Γυμνάσιο, ο αριθμός των μαθητών του οποίου έχει τη δυνατότητα να το επανδρώσει πλήρως .
Προτιμούν λοιπόν να δαπανήσουν ένα τεράστιο ποσό, που το έχουμε δώσει όλοι εμείς και να συνεχίσουν να ταλαιπωρούν τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζει η νομαρχιακή αρχή, πως κάνει ένα τεράστιο λάθος, όπως έκαναν παλαιότερα κάποιοι άλλοι, όταν μετέφεραν τα 2 λύκεια στην άλλη άκρη της πόλης, χωρίς να λάβουν υπ’ όψιν την χωροταξική κατανομή της πόλης και δημιούργησαν τόσα προβλήματα.
Κύριε Νομάρχη, δεν θα ανεχτούμε άλλο να υφίστανται τα παιδιά μας και όλοι εμείς , τις συνέπειες από το νέο λάθος που είναι τώρα δικό σας, του κυρίου Νύκτα και κάποιων οι οποίοι σας συμβουλεύουν.
Απαιτούμε να σεβαστείτε το αίτημα τόσων χιλιάδων συμπολιτών σας και άλλων πολύ περισσότερων, που μένουν στις περιοχές του Νοσοκομείου , των Λιβαδίων, του Λατομίου, του Φραγκομαχαλά, που δεν είχαν γράψει ακόμα το όνομά τους στον μακρύ κατάλογο που σας παραδώσαμε. Να σταματήσετε άμεσα τις σκέψεις και τις ενέργειες για την αγορά του κτιρίου της Αγροτικής Τράπεζας και να διαθέσετε τα λεφτά αυτά για την αγορά οικοπέδου στο Βόρειο μέρος της πόλης για την ανέγερση ενός σύγχρονου νέου Λυκείου, που θα επιλύσει τα προβλήματα των παιδιών μας και θα αποσυμφορήσει όλα τα άλλα λύκεια, έτσι ώστε να μην υπάρχει λόγος νέας επέκτασής τους, όπως σχεδιάζετε και όπως πράττεται σήμερα, τοποθετώντας κάθε τόσο προκάτ αίθουσες στους αύλιους χώρους των.

Το μέλος της Επιτροπής
για τη μετεγκατάσταση Λυκείου στο Β. τμήμα της πόλης
Σαράντος Πιτσιλαδής