Αρχική Απόψεις Aρθρα Νίκος Γιόμελος: ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤ

Νίκος Γιόμελος: ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤ

14

 ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤΕδώ και δεκαπέντε χρόνια άρχισε η οργανωμένη και συστηματική επίθεση στα κοινωνικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα και κατακτήσεις, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των επιχειρήσεων, είτε αυτές είναι εμπορικές, βιομηχανικές, τραπεζικές, εφοπλιστικές κ. α.
Η οργανωμένη επίθεση άρχισε με τους αντιασφαλιστικούς νόμους Σιούφα, οι οποίοι παρά τις μαζικές αντιδράσεις και υποσχέσεις για κατάργησή τους, εν τούτοις ζουν και βασιλεύουν και μάλιστα εξελίχθηκαν σε πραγματικό βραχνά και αποτελούν τη Δαμόκλειο σπάθη ενάντια σε κάθε απαίτηση εργαζομένων και συνταξιούχων, από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, είτε αυτές ήταν σοσιαλιστικές, είτε συντηρητικές, είτε αντιπροσώπευαν το νέο ύφος και ήθος, είτε σεμνότητα και ταπεινότητα.
Όλα αυτά, στοίχισαν σε εργαζόμενους και συνταξιούχους τεράστιες απώλειες με μείωση των εισοδημάτων τους και με καταστροφικές επιπτώσεις στο βιοτικό τους επίπεδο. Πολλοί ακολούθησαν τις στρατιές αυτών που βρίσκονταν κάτω από τα όρια φτώχειας, γνώρισαν την κοινωνική αναλγησία ης πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας και την κοινωνική απομόνωση.
Όσον αφορά το ΝΑΤ, εφαρμόζεται και εδώ η πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των εφοπλιστικών επιχειρήσεων με πολλά προνόμια και κίνητρα. Αυτή η ναυτιλιακή πολιτική , ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, άρχισε να ροκανίζει τα θεμέλια του ΝΑΤ και η αναγγελία του ναυαγίου του δεν θα αργήσει, εάν όλοι εμείς δεν δούμε με καθαρό μυαλό, πού πάει η κατάσταση και τι πρέπει να κάνομε.
Πέρα και έξω από την κακή οικονομική διαχείριση, ουσιαστικά την καταλήστευση των πόρων του ΝΑΤ, οι εγκριτικές πράξεις νηολόγησης, βάσει του αποικιοκρατικού νόμου 2687/53 και των νόμων 89/67 και 27/75, σηματοδότησαν την ασυδοσία των εφοπλιστών και έτσι, τα τελευταία 25 χρόνια, είχαμε 9 φορές μειώσεις των οργανικών συνθέσεων με απώλεια περίπου 85.000 θέσεων εργασίας, τεράστια μείωση των εσόδων του ΝΑΤ προς μέγιστο όφελος των εφοπλιστών. Ο εύσχημος τρόπος μείωσης των ασφαλιστικών τους εισφορών προς το ΝΑΤ.
Όλα αυτά μέχρι πρότινος, διότι από την αρχή του 2006, οι προσπάθειες κατά των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και από τη σημερινή κυβέρνηση. Μάλιστα με νομοθετική ρύθμιση στις 10/12/05, απάλλαξε από ασφαλιστικές εισφορές προς το ΝΑΤ τους εφοπλιστές κρουαζιερόπλοιων, με νέα μείωση των οργανικών τους συνθέσεων και παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών των πληρωμάτων. Ακολούθησε το Γενάρη του 2006 προσπάθεια μείωσης των συντάξεων, με το περιβόητο άρθρο 28, για κατάργηση του επιδόματος των Κυριακών, ενέργεια η οποία ξεσήκωσε όλο το ναυτόκοσμο, συνταξιούχους και εν ενεργεία ναυτικούς. Όμως η νέα άνευ προηγουμένου δήλωση του κ. Υπουργού Ε. Ν. στις 8/11/06 για απαλλαγή των εφοπλιστών των υπό ελληνική σημαία ποντοπόρων πλοίων, των ασφαλιστικών τους εισφορών προς το ΝΑΤ, με παράλληλη μείωση των οργανικών τους συνθέσεων και παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών των πληρωμάτων, αποτελεί βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια του ΝΑΤ. Αυτή η απαράδεκτη, αψυχολόγητη και καταστροφική πράξη στερεί το ΝΑΤ των φυσικών αιμοδοτών του, των απαραίτητων πόρων για την ύπαρξή του. Ίσως να είναι αυτό που εδώ και πάνω από 10 χρόνια ζητούν οι εφοπλιστές. Ένα ΝΕΟ ΝΑΤ.
Τελευταία προσπάθεια μείωσης των συντάξεων έγινε μέσω του ΔΣ/ΝΑΤ για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, που θα είχε σαν αποτέλεσμα οι συντάξεις να μειωθούν κάτω του 70%. Κατόπιν έντονων διαμαρτυριών μας και κατ’ απαίτηση των εκπροσώπων μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΑΤ , το θέμα δεν συζητήθηκε και διαγράφηκε οριστικά.
Ο προϋπολογισμός του ΝΑΤ για το 2007, δεν μπορεί να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όταν αυτή η συνεχιζόμενη κυβερνητική πολιτική χαρίζει οφειλές των εφοπλιστών προς το ΝΑΤ και τους απαλλάσσει από τις ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη. Ως εκ τούτου το οργανικό έλλειμμα του ΝΑΤ, θα είναι πολύ μεγαλύτερο του αναφερομένου στον προϋπολογισμό του 2007. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει.
Γίνεται λοιπόν φανερό, ότι από τώρα και όχι στο απώτερο μέλλον, βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα από την καλοσχεδιασμένη επίθεση ενάντια στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα.
Καλούμαστε λοιπόν, συνταξιούχοι και εν ενεργεία ναυτικοί να οργανώσουμε και να συντονίσουμε την πάλη μας για να υπερασπίσομε τα δικαιώματά μας. Οι αντίπαλοί μας είναι σκληροί και ανελέητοι. Όμως και εμείς έχουμε μάθει να παλεύουμε και με μεγάλες φουρτούνες

Χίος, 13 Γενάρη 2007 
Νίκος Γιόμελος
Συνταξιούχος ΝΑΤ