Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Φορητός υπολογιστής με έκπτωση 500 ευρώ σε 13.500 πρωτοετείς

Φορητός υπολογιστής με έκπτωση 500 ευρώ σε 13.500 πρωτοετείς

9

Τη δυνατότητα να αποκτήσουν φορητό υπολογιστή με έκπτωση 500 ευρώ θα αποκτήσουν 13.500 πρωτοετείς φοιτητές και σπουδαστές, στο πλαίσιο προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας.Το πιλοτικό σχέδιο περιορίζεται στο 20% των επιτυχόντων με μοναδικό κριτήριο τη βαθμολογία εισαγωγής τους σε κάθε τμήμα ή σχολή. Με τον τρόπο αυτό το πρόγραμμα θα καλύψει όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, αντίθετα με την αρχική πρόταση που μιλούσε για περιορισμό του προγράμματος σε συγκεκριμένες σχολές της περιφέρειας.


Στην εφαρμογή του το πρόγραμμα αναμένεται να λειτουργήσει αρκετά απλά, ώστε να μην υπάρξουν και γραφειοκρατικές επιπλοκές. Ο δικαιούχος φοιτητής ή σπουδαστής θα απευθύνεται στη γραμματεία της σχολής του, από την οποία θα παραλαμβάνει ένα κουπόνι αξίας 500 ευρώ. Ακολούθως θα πηγαίνει σε κάποιο κατάστημα, θα επιλέγει το φορητό υπολογιστή της αρεσκείας του και καταθέτοντας το κουπόνι θα έχει αυτομάτως ισόποση έκπτωση. Το ποσοστό της έκπτωσης εξαρτάται βέβαια από τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή που επιλέγεται κάθε φορά, πάντως στην αγορά πωλούνται σήμερα φορητά συστήματα με ικανοποιητικές επιδόσεις αντί περίπου 800 ευρώ. Η μόνη προϋπόθεση που τίθεται είναι ο υπολογιστής να διαθέτει τα απαραίτητα υποσυστήματα για ασύρματη δικτύωση, ενώ δεν υπάρχουν προδιαγραφές για συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα, τύπο επεξεργαστή, χωρητικότητα μνήμης κ.λπ.


Στελέχη της Κοινωνίας της Πληροφορίας σημειώνουν ότι το σχέδιο θα υλοποιηθεί μέσω του Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), το οποίο έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία από το «Δίοδος» για τη φθηνή πρόσβαση των φοιτητών στο διαδίκτυο μέσω ευρυζωνικών δικτύων. Προσθέτουν ότι για τη διαμόρφωση του προγράμματος αξιολογήθηκε η εμπειρία από την εφαρμογή παρόμοιων πρωτοβουλιών στο εξωτερικό. Ετσι εφαρμόζονται ορισμένες δικλίδες ασφαλείας για να αποφευχθούν τυχόν προσπάθειες εκμετάλλευσης του μέτρου. Συγκεκριμένα, ο φοιτητής που θα έχει προμηθευθεί τον υπολογιστή δεν θα μπορεί να τον επιστρέψει στο κατάστημα για να τον ανταλλάξει με κάποια ηλεκτρική συσκευή. Επίσης, η εγγύηση που συνοδεύει τον υπολογιστή θα ακυρώνεται στην περίπτωση που ο δικαιούχος επιχειρήσει να τον πουλήσει σε τρίτο.


Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 7,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 6 εκατ. προέρχονται από τα κοινοτικά ταμεία. Το συνολικό κόστος, όμως, αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, όταν το πρόγραμμα θα επεκταθεί προκειμένου να καλύψει όλους τους νεοεισερχόμενους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.


Πηγή: Ελευθεροτυπία, 15/1/2007