Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Δημήτρης Παππάς: Τουριστική ανάπτυξη. Λόγια ή πράξη;

Δημήτρης Παππάς: Τουριστική ανάπτυξη. Λόγια ή πράξη;

19

Γεια σας είναι η πρώτη φορά που γράφω στην εφημερίδα σας είμαι φοιτητής στο τμήμα τουριστικών επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης είμαι φανατικός αναγνώστης σας και με αφορμή την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12/1/2006 στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου θα ήθελα να εκφράσω ορισμένους προβληματισμούς σχετικά με το θέμα.


Αποφάσισα να σπουδάσω στον τουριστικό τομέα λόγω της μεγάλης μου αγάπης για τον συγκεκριμένο οικονομικό κλάδο τον πλέον αναπτυσσόμενο στη χώρα μας αλλά και γιατί πίστευα και πιστεύω ότι αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές κυρίως εμείς οι νέοι άνθρωποι σε αυτό τον τόπο πάνω στο σπουδαίο ζήτημα της οικονομικής ανάπτυξης του νησιού θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο τουρισμός αποτελεί την μοναδική ισχυρή λύση για να μπορέσουμε τουλάχιστον κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας.
Είναι πραγματικά ευχάριστο το γεγονός ότι θέματα που αφορούν τον τουρισμό όπως επίσης και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού συζητιούνται ολοένα και περισσότερο τον τελευταίο καιρό κάτι που παλαιότερες εποχές όπου η Χίος δεν αισθανόταν τόσο πολύ αυτή την ανάγκη δεν γινότανε σχεδόν καθόλου. Ο δικός μου προβληματισμός είναι κατά πόσο αυτές οι πολύ επιστημονικές και βαθυστόχαστες αναλύσεις θα έχουν έμπρακτα αποτελέσματα ή και μάλλον αυτό είναι και το πιθανότερο όλα αυτά μένουν στα λόγια απλά για το τι πρέπει να γίνει.


Κατά τη δική μου άποψη τα πράγματα είναι πιο απλά. Το πρώτο βήμα είναι να γίνει μια αντικειμενική αποτίμηση της κατάστασης που βρίσκεται σήμερα ο τουρισμός στη Χίο και από εκεί και πέρα να ερευνήσουμε τα επόμενα βήματα. Μία μια μορφή αποτίμησης γενικότερου περιεχομένου είναι να δούμε σε ποια κατηγορία βρίσκεται η Χίος σαν τουριστικός προορισμός.
Αυτή τη στιγμή όσο αναφορά τους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας μπορούμε να διακρίνουμε 3 κατηγορίες με βασικά τα κριτήρια της ποσότητας της ποιότητας τις παρεχόμενες υπηρεσίες των αριθμό των τόπων προέλευσης τουριστών και κυρίως τις επιδιώξεις.

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τους λεγόμενους «Πρώτης Γραμμής» προορισμούς εκείνους οι οποίοι εδώ και αρκετά χρόνια έχοντας τη δυνατότητα να δέχονται κάθε χρονιά έναν πολύ μεγάλο αριθμό πελατών του μαζικού ή οργανωμένου τουρισμού παρέχοντάς τους έναν επίσης μεγάλο αριθμό κλινών σε όλα τα είδη επιχειρήσεων φιλοξενίας κυρίως σε μεγάλες κατηγορίες(4,5 αστέρια, κλειδιά),με έναν σημαντικό αριθμό ταξιδιωτικών γραφείων που ασχολούνται με τον εισερχόμενο τουρισμό(Δυστυχώς στη Χίο δραστηριοποιούνται πολύ λίγα σε αυτό το είδος τουρισμού),και αφού με την πάροδο του χρόνου κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την πελατεία τους κυρίως σε επίπεδο αγορών (τόποι προέλευσης) τώρα σιγά-σιγά, αλλά με συνεχώς αυξητικές τάσεις από χρονιά σε χρονιά, προχωρούν στο επόμενο βήμα, δηλαδή στην ανάπτυξη, άλλων μορφών τουρισμού, και στη νέα αλλά όχι ισοπεδωτική τάση αύξησης του μεριδίου τους σε μεμονωμένους ποιοτικότερους τουρίστες με την ανάπτυξη τακτικών και όχι τσάρτερ πτήσεων, από αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους πλήρως διαδεδομένες με όλο και μεγαλύτερο κομμάτι στις μετακινήσεις σε χώρες της Ε.Ε όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν η Κρήτη, η Ρόδος, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα, η Χαλκιδική κ.α
Στη δεύτερη κατηγορία έχουμε τους προορισμούς εκείνους που σαφώς αριθμητικά βρίσκονται χαμηλότερα από εκείνους που περιλαμβάνει η πρώτη κατηγορία. Όσο αναφορά τους επισκέπτες, έχουν εξίσου μεγάλη εξάρτηση από τους tour operators, όπως και αυτοί της πρώτης κατηγορίας, αλλά έχουν καταφέρει να σταθεροποιήσουν το μερίδιο τους σε αυτό το είδος τουρισμού, αποσπώντας έναν ικανοποιητικό αριθμό χωρών-δεξαμενών, από όπου αντλούν την πελατεία τους.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι και αυτοί οι προορισμοί θα κάνουν το επόμενο βήμα, ώστε να αναπτύξουν νέες μορφές τουρισμού. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν προορισμοί όπως η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Σκιάθος, αλλά και η γειτονική μας Σάμος, οπότε τίθεται θέμα λάθους τακτικής από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, διότι για να μπορέσει να γίνει εφικτή μία ενιαία τουριστική πολιτική θα πρέπει όλα τα νησιά της περιφέρειας να εξισωθούν ,κάτι που δεν υφίστανται μέχρι στιγμής ,και αυτή είναι η αιτία που δικαιώνει όσους πιστεύουν ότι ημερίδες , σαν κι αυτή που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία, δεν θα οδηγήσουν σε κανένα θετικό-χειροπιαστό αποτέλεσμα, για το νησί μας, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν πρέπει να γίνονται.


Η Χίος βρίσκεται στην τρίτη κατηγορία, δηλαδή στους προορισμούς εκείνους, οι οποίοι λόγω έλλειψης ποιοτικών ή επαρκών υποδομών, είτε όχι μόνο λιγοστών κλινών, αλλά και κλινών που σχεδόν οι μισές ανήκουν σε κατηγορίες, που δεν προτιμώνται ούτε από τους tour operators (Πολλές κλίνες 3ης κατηγορίας και κάτω),δεν έχουν φτάσει στο σημείο να σταθεροποιήσουν ακόμα την πελατεία τους στον μαζικό τουρισμό, με αποτέλεσμα να αντλούν από πολύ μικρό αριθμό αγορών.
Αρα λοιπόν πώς είναι δυνατόν, να μιλάμε για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, εάν δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να περάσουμε τουλάχιστον στο στάδιο της σταθεροποίησης του οργανωμένου τουρισμού; Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο ποιοτικός ή εναλλακτικός τουρισμός , προϋποθέτει, ακόμη πιο απαιτητικές υποδομές, σε ότι αφορά θέματα που σχετίζονται με αεροδρόμια, λιμάνια, ξενοδοχεία κ.λ.π


Για να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν της Χίου, θα πρέπει να, δοθεί προτεραιότητα, στην ανάπτυξη των έργων όπως π.χ στο θέμα του αεροδρομίου, να δοθεί έμφαση και γενικότερα να στραφεί το ενδιαφέρον όσων σχετίζονται στο θέμα αύξησης των αγορών, εισερχόμενου τουρισμού για το νησί μας, είτε αυτές αφορούν χώρες του εξωτερικού(Χώρες της Ε.Ε νέες, Γερμανία, Αγγλία), είτε περιοχές της Ελλάδας(Βόρεια Ελλάδα-Θεσσαλονίκη),καθώς και γενικότερη ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών επιχειρήσεων με τη βοήθεια του Ε.Ο.Τ ή μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων από διάφορους φορείς, και στελέχωση τους με εξειδικευμένο προσωπικό όταν υπάρχει διαθέσιμο.


Μεγάλο θέμα είναι ο σχεδιασμός για σωστή ή ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη νέων περιοχών στο νησί μας. Ο υπερσυγκεντρωτισμός του Καρφά, λόγω μη σωστού ή καθόλου σχεδιασμού ανάπτυξης εναλλακτικών περιοχών και αποτροπής των επενδυτών με προφάσεις από συγκεκριμένους φορείς(οικολόγοι, πολέμιοι της τουριστικής προοπτικής) μόνο ποιοτικά δεν αναβαθμίζει. Εξαίρεση αποτελούν οι πολύ ποιοτικές και με σεβασμό στο περιβάλλον επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη Βολισσό στα Αυγώνυμα και φυσικά στον κάμπο, όπου δόθηκε άλλη πνοή.


Ενδεικτικά όταν θέλουμε να αναφερθούμε σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού μπορούμε να αναφερθούμε στο θαλάσσιο τουρισμό με σκάφη αναψυχής αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες υποστηρικτικές υποδομές , όπως και στον όλο και πιο δημοφιλή τουρισμό ποδηλάτου, που αποτελεί και τη βασικότερη συνήθεια της μεγαλύτερης εδώ και πολλά χρόνια τουριστικής μας δεξαμενής των Ολλανδών, κάτι που θα μπορούσε να γίνει εφικτό ,εάν στο σχεδιασμό όλων αυτών των νέων δρόμων από τη νομαρχία, υπήρχε αυτή η αντίληψη, καθώς επίσης και από το δήμο της Χίου να μετατρέψει τα στενά του Κάμπου σε δρόμους ήπιας ή και καθόλου κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις. Φυσικά υπάρχουν και άλλες μορφές όπως αγροτουρισμός, που όπως πολύ σωστά ειπώθηκε στη ημερίδα από τον κ. Κιτριλάκη θα πρέπει να έχει σχέση με τη μοναδική μαστίχα , οδικός τουρισμός διοργάνωση πάρτυ τύπου Σαμοθράκης που τραβά κάθε χρόνο χιλιάδες νέους από όλη την Ευρώπη, καταδυτικός, συνέδρια σε μεγαλύτερες υποδομές, περαιτέρω ανάπτυξη περιπατητικού τουρισμού με την ανάδειξη ειδικών διαδρομών.


Εάν λυθούν κάποια στιγμή κάποια προβλήματα, και αυτοί οι οποίοι αποφάσισαν (Άραγε με τι κριτήρια επιλέχθηκαν κάποιοι από αυτούς; ) να καθορίσουν την τουριστική πολιτική του νησιού ,εκλάβουν τις νέες τάσεις και αντιλήψεις, χωρίς να μιλούν για ποιοτική αναβάθμιση έτσι απλά, τότε το όραμα για νέες εναλλακτικές μορφές τουρισμού θα γίνει πράξη. Όταν επιτέλους η Χίος αποκτήσει όχι μόνο καλύτερες υποδομές, αλλά και προβολή, με ένα σλόγκαν αντιπροσωπευτικό του ιδιαιτέρου χαρακτήρα της κάτι που δεν έχει αποφασιστεί δυστυχώς ακόμη, ξεφύγει από τον στενό και ορισμένες φορές χωρίς ουσία πυρήνα των εκθέσεων, με μία ιστοσελίδα κοινή με αποκλειστικό αντικείμενό της την προβολή της Χίου,και με παροχή πληροφοριών υπηρεσιών (κρατήσεις, διαδρομές, πληροφόρηση εκδηλώσεων), με διανομή έντυπου υλικού σε δημόσιους χώρους μεγάλων πόλεων της χώρας μας ή του εξωτερικού, σε έντυπα και σταθμούς με μεγάλη αναγνωρισημότητα.


Έτσι μόνο μπορεί να φτάσει ο τουρισμός σε νέα επίπεδα, να επιτευχθεί επιτέλους η αύξηση της αεροπορικής σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη, να αποκτήσει ένα όνομα η Χίος, και γιατί όχι να καταφέρουμε μελλοντικά την επίτευξη της αύξησης μεμονωμένων τουριστών όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό με τη δρομολόγηση πτήσεων εταιριών χαμηλού κόστους ,που αποτελούν κυρίως σε ιδιαίτερα ανεπτυγμένες τουριστικά της Ευρώπης όπως η Ισπανία και η Ιταλία την κύρια αιτία απεξάρτησης από τον μαζικό τουρισμό με την ταυτόχρονη ανάπτυξη της χρονομίσθωσης η απόκτησης κατοικίας σε τουριστικά θέρετρα των χωρών αυτών.


Όλα αυτά μοιάζουν μακρινά, όχι όμως και ανέφικτα. Ευχαριστώ πολύ για τη δημοσίευση. Εύχομαι να πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν ένα καλύτερο αύριο για τη Χίο μας. Επίσης θέλω με αυτή τη δημοσίευση να περάσω το μήνυμα ότι εμείς οι νέοι τουλάχιστον κάποιο από εμάς δεν μένουμε αδιάφοροι στα μεγάλα ζητήματα του νησιού μας. Θα ήθελα πάρα πολύ να αναφερθώ σε στα πολύ σημαντικά προβλήματα της μαρίνας και του εσωτερικού τουρισμού από τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό θα γίνει στο μέλλον.