Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη ΠΟΣΔΕΠ: Αγωνιζόμαστε για δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση – παιδεία

ΠΟΣΔΕΠ: Αγωνιζόμαστε για δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση – παιδεία

8

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ της ΠΟΣΔΕΠ
της 13ης Ιανουαρίου 2007

Αγωνιζόμαστε για δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση – παιδεία, ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16.
Οι πανεπιστημιακοί διεκδικούμε δημόσιο Πανεπιστήμιο που παρέχει δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση υψηλής ποιότητας στους Έλληνες πολίτες.  
Πιστεύουμε ότι τα δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας μπορούν να ανταποκριθούν στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ανώτατη εκπαίδευση ώστε να αντιμετωπιστεί ακόμη και η φοιτητική μετανάστευση. 
Γι’ αυτό, απαιτούμε η πολιτεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για το δημόσιο Πανεπιστήμιο, όπως ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 16), και να εξασφαλίσει τις επαρκείς προϋποθέσεις σε υποδομή, αξιοπρεπώς αμειβόμενο διδακτικό προσωπικό και πόρους για τη διδασκαλία και τη βασική έρευνα. 

Η κινητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας συνολικά
Η πανεπιστημιακή κοινότητα
* με την απεργιακή κινητοποίηση των πανεπιστημιακών στις 10 Ιανουαρίου ’07,
* με τις 230 καταλήψεις των Φοιτητικών Συλλόγων
*  με τις αποφάσεις ευθύνης που πήραν οι περισσότερες Σύγκλητοι των δημοσίων ΑΕΙ της χώρας κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, και την αναστολή λειτουργίας των περισσοτέρων στις 10  και 17 Ιανουαρίου ’07, και
* με τη συνέχιση των συζητήσεων και εκδηλώσεων μέσα στα Πανεπιστήμια
συντονίστηκε με την εκπαιδευτική κοινότητα συνολικά, και τα κοινωνικά κινήματα, πρωτοβουλίες και κινήσεις και διοργανώθηκαν στις 10 Ιανουαρίου ’07 μεγάλα συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και πολύπλευρες εκδηλώσεις,
με αποτέλεσμα
*         να συνεχίζεται και να διευρύνεται μέσα στην κοινωνία ο δημόσιος διάλογος για τα θέματα της δημόσιας παιδείας, ειδικότερα της ανώτατης, και να βρίσκεται στο κέντρο της πολιτικής ζωής του τόπου
*         να γίνει ευρύτατα κατανοητή η πολιτική της κυβέρνησης και της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι οποίες, με την αναθεώρηση του άρ. 16 του Συντάγματος, επιδιώκουν να ιδιωτικοποιηθεί το δημόσιο Πανεπιστήμιο και να επιτραπεί στους ιδιώτες να ιδρύσουν κερδοσκοπικές εταιρίες, πουλώντας πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ισότιμα με των δημοσίων Πανεπιστημίων, σε πλήρη αντίθεση με την εκπαιδευτική κοινότητα στο σύνολό της, τα συνδικάτα των εργαζομένων και γενικότερα το δημόσιο και λαϊκό συμφέρον,
*         την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ώστε, παρά την εκστρατεία συκοφάντησης που συνεχίζεται, μετά από πρωτοβουλία – κάλεσμα της ΠΟΣΔΕΠ, να εκδηλωθεί η ευρύτατη έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη προς το εκπαιδευτικό κίνημα και η δυναμική συμπαράταξη στον αγώνα για την «μη αναθεώρηση του άρ. 16», με τη σύσταση πρωτοβουλιών και κινήσεων που πλαισίωσαν, δυνάμωσαν ή και οργάνωσαν κινητοποιήσεις, σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας, και
*         τη δημιουργία προϋποθέσεων ευρύτατης κοινωνικής υποστήριξης για την αποτροπή της αναθεώρησης του άρθρου 16, αλλά και για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας που κατεδαφίζεται από την πολιτική της κυβέρνησης σε σύμπνοια με την αξιωματική αντιπολίτευση.
 
Το Πρόγραμμα Δράσης
 
Συνεχίζουμε τον αγώνα διαρκείας:
* 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΠΟΣΔΕΠ στις 17 Ιανουαρίου ’07
Τα Πανεπιστήμια: ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Παν. Πάτρας, Παν. Κρήτης, Παν. Ιωαννίνων, με αποφάσεις των ακαδημαϊκών τους οργάνων, αναστέλλουν τη λειτουργία τους στις 17-01-07 και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, σε συντονισμό με τους συλλόγους διδασκόντων και φοιτητών.
* συλλαλητήρια στις 17 Ιανουαρίου ’07 οργανώνει το εκπαιδευτικό κίνημα για την υπεράσπιση του δημόσιου Πανεπιστημίου και τη μη αναθεώρηση του άρ. 16 του Συντάγματος
Με αφορμή τη συζήτηση για το άρθρο 24 (εκποίηση των δασών), συμπαρατασσόμαστε με τα κοινωνικά κινήματα που αγωνίζονται να μην εκποιηθούν και άλλοι δημόσιοι χώροι και να μην ακυρωθούν συνταγματικά κατοχυρωμένα συλλογικά δικαιώματα (η αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι αιχμή σε ένα σύνολο αντιδραστικών αλλαγών του Συντάγματος).
* Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ, βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και συντονισμό με το φοιτητικό κίνημα, τις άλλες ομοσπονδίες εκπαίδευσης και τα κοινωνικά κινήματα και ορίζει επόμενη συνεδρίαση διευρυμένη με τους εκπροσώπους των συλλόγων διδασκόντων και του φοιτητικού κινήματος από όλη την Ελλάδα, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου ’07, 13:00, ώστε να οργανωθεί η κλιμάκωση της κινητοποίησης και οι πολύμορφες εκδηλώσεις για:
o τη συζήτηση και ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής για το άρ. 16
o την ενδεχόμενη επαναφορά στη Βουλή του προσχεδίου Νόμου Πλαίσιο (εκτελεστικού νόμου του υπό αναθεώρηση άρ. 16), του οποίου την απόσυρση επέβαλε το πανεπιστημιακό κίνημα.
 
Το 8ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ μετατίθεται για τις 9 – 11 Φεβρουαρίου 2007, ώστε να ολοκληρωθούν οι προσυνεδριακές διαδικασίες σε όλους τους Συλλόγους.
 
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ
 
Ο Πρόεδρος
 
Λ. Απέκης
 
Ο Γραμματέας
 
 
Γ. Μαΐστρος


* Ψήφισμα για ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης φοιτητών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο (09-01-07) {doc, pdf}.