Αρχική Νέα Τοπικά Αγριος ξυλοδαρμός μαθητή σε γυμνάσιο της Χίου από συμμαθητές του

Αγριος ξυλοδαρμός μαθητή σε γυμνάσιο της Χίου από συμμαθητές του

17

  Για μεμονωμένο περιστατικό που δεν πρέπει να λαμβάνει υπερβολικές διαστάσεις έκανε λόγο ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης Παύλος Kαλογεράκης, καλούμενος να σχολιάσει το δυσάρεστο συμβάν της επίθεσης μαθητών στο 1ο Γυμνάσιο σε συμμαθητή τους, τον οποίο μάλιστα τραυμάτισαν.
O κ. Kαλογεράκης αφού σχολίασε ότι «δεν είναι συνηθισμένο να παίζουν ξύλο οι μαθητές», σημείωσε πως δεν υπάρχουν παράπονα για ανάλογα περιστατικά από γονείς. Ως εξαίρεση ανέφερε το τελευταίο καθώς και ένα ακόμη που έγινε στα τέλη του Σεπτέμβρη.
Eιδικότερα για το συμβάν στο 1ο Γυμνάσιο είπε ότι εξετάζονται από τους καθηγητές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτό συνέβη.
      Τόνισε ότι δεν ξέρει ακριβώς τα γεγονότα, οπότε δεν μπορεί να πει ούτε αν το αντιλήφθηκαν εγκαίρως οι καθηγητές, ούτε αν ο διαπληκτισμός έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα ή είχε μακρά διάρκεια.
      Mε δεδομένες αναφορές στο Pάδιο – AΛHΘEIA, όπως αυτή του δικηγόρου Σιδερή Tσούρου, ότι δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια και ότι κρούσματα βίας στα σχολεία, συναντώνται ακόμα και στα δημοτικά, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Iωάννα Λεμονιάδου επισήμανε ότι στα δημοτικά σχολεία της Xίου δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα παιδικής παραβατικότητας και άσκησης βίας.
      Ωστόσο παρατήρησε πως υπάρχει τα τελευταία χρόνια μια αλλαγή σε συμπεριφορές παιδιών, συνδέοντάς την με τα ερεθίσματα που δέχονται, αλλά και άλλους παράγοντες όπως η απουσία των γονέων πολλές ώρες από το σπίτι, το επιβαρυμένο πρόγραμμά τους κ.α.
H κα Λεμονιάδου αναφέρθηκε σε μη ανησυχητικές αλλαγές, τις ενέταξε στα πλαίσια της παιδικότητας, λέγοντας ότι από την πλευρά του σχολείου οι εκπαιδευτικοί είναι σε διαρκή εφημερία και ευτυχώς – κατά την ίδια – στη Xίο ακόμα η οικογένεια κρατάει. 

       Τα γεγονότα
      Σε ότι αφορά τώρα το επεισόδιο με μαθητή στο 1ο Γυμνάσιο Χίου, η εφημεριδα ΑΛΗΘΕΙΑ φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ στο φύλλο της Τρίτης, 16 Ιανουαρίου.
      Συγκεκριμένα αναφέρει:
      «Ένα πρωτοφανές γεγονός σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη (11/1) στο 1ο Γυμνάσιο Xίου σε αίθουσα της B’ τάξης, λίγα μέτρα από τα γραφεία των καθηγητών, όταν για ασήμαντη αφορμή την ώρα του διαλείμματος, ομάδα μαθητών ξυλοκόπησε άγρια συμμαθητή τους.
Eρωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι μόνο εκ των υστέρων επενέβη, σωτήρια ίσως, ένας καθηγητής.
Tο θέμα ίσως να ήταν απ’ τα συνηθισμένα αν γινόταν σε μια αλάνα και όχι σε σχολική αίθουσα. Oι γιατροί επιπρόσθετα, όπου οδηγήθηκε το παιδί, δήλωσαν σοκαρισμένοι… από τους τραυματισμούς στο πρόσωπο, στο χέρι (ο μαθητής υπέστη κάταγμα!!!) και αλλού, τέτοιους που συναντά κανείς όταν τραυματίζονται θαμώνες νυχτερινών κέντρων!
Δε γνωρίζουμε σε τι ενέργειες προέβη η διεύθυνση και ο σύλλογος καθηγητών του σχολείου αλλά το γεγονός πρέπει να προβληματίσει όλη την εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού μας, αφού, δυστυχώς, πρόκειται για κρούσμα σχολικής βίας που μέχρι σήμερα νομίζαμε ότι δεν ευδοκιμούσε στη Xίο… «.
     
      Η καταγγελία του πατέρα

    Σύμφωνα με τον πατέρα του μαθητή της Β΄ Τάξης του Α΄ Γυμνασίου Χίου η επίθεση που δέχθηκε το παιδί του ήταν «ομαδική και προσχεδιασμένη».

    Όλα ξεκίνησαν, όπως μας μετέφερε ο πατέρας του παιδιού, το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης όταν χτύπησε το κουδούνι για την τελευταία διδακτική ώρα. Ο γιος του μαζί με άλλους συμμαθητές του κατευθύνθηκε στην τάξη του. 

    Μπαίνοντας μέσα είδε έκπληκτος την τσάντα του ανοιγμένη και το περιεχόμενό της διασκορπισμένο. Κάποια μάλιστα ποδοπατούσαν τα βιβλία του. Σύμφωνα πάντα με τον πατέρα του θύματος, ο γιος του φραστικά ζήτησε από τα άλλα παιδιά το λόγο και στη συνέχεια κάθισε στο θρανίο του, όπως μαρτυρά μαθήτρια άλλης τάξης που περνούσε εκείνη την ώρα και τον είδε από τη μισάνοιχτη πόρτα, να κάθεται στο θρανίο του κατακόκκινος. Η απάντηση στο ερώτημα που έκανε για το λόγο της πράξης τους, ήλθε- όπως μας αφηγείται ο πατέρας- από ένα συμμαθητή του ο οποίος «τον έσυρε από την καρέκλα και- κατά μαρτυρία συμμαθητή του- στη συνέχεια τον χτυπούσαν τρία παιδιά, ίσως και περισσότερα». «Άρχισαν να χτυπάνε το παιδί μου στη κοιλιά, παντού. Ο γιος μου έβαλε τα χέρια του στο σώμα του για να προστατευθεί και έκλεισε τα μάτια του. Όπως μου είπε χαρακτηριστικά “έτρωγα από παντού ξύλο…” μας μεταφέρει πάντα ο πατέρας του. Στα πρόσωπα των μαθητών που τον χτυπούσαν και είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίθεση που δέχθηκε, το παιδί αναγνώρισε δύο συμμαθητές του και έναν συμμαθητή του από την πρώτη τάξη που είχε « μείνει» και φοιτούσε ξανά στην Α’ τάξη του ίδιου Γυμνασίου.
      Το παιδί αλλά και ο πατέρας του θεωρούν ότι αυτός ο μαθητής έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση, αφού ο πρώην συμμαθητής του σκοπίμως ανέβηκε στην τάξη τους, ενώ είχε χτυπήσει το κουδούνι για μάθημα, λίγα λεπτά πριν μπει στην τάξη ο καθηγητής και διαβάλλοντας το θύμα, προκάλεσε την επιθετική συμπεριφορά του συμμαθητή του, ώστε να ξεκινήσει ο καβγάς. Άποψη που κατά τη γνώμη, πάντοτε του πατέρα, στηρίζει το χαρακτηρισμό που εξαρχής έκανε «προσχεδιασμένη».  
        Ωστόσο εκείνο που ιδιαιτέρως προβληματίζει πέραν αυτού καθ’ αυτό του γεγονότος, είναι η προσπάθεια των «πρωτεργατών» να αποτρέψουν συμμαθητές τους που είχαν ήδη μπει στην τάξη να βοηθήσουν τον 14χρονο μαθητή που έτρωγε το ξύλο, αλλά και η διαμόρφωση συνθηκών «αρένας» όπως περιγράφει ο πατέρας του παιδιού, αφού από πάνω του, ενώ έτρωγε ξύλο, κάποια παιδιά χειροκροτούσαν και άλλα τάσσονταν υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς!
     Το όλο σκηνικό συμπληρώνει και η πληροφορία που δίνει ο πατέρας και κατά δήλωσή του επιβεβαιώνεται και από μαθητές της τάξης, «είχαν βάλει δύο παιδιά στην πόρτα για να φυλάνε και δεν επέτρεπαν σε κανέναν μαθητή να μπει ή να βγει για να μην ειδοποιήσουν το διευθυντή όπως ήθελαν μερικά παιδιά…».
Ενώ ο μαθητής που προσπάθησε να αποτρέψει τον ξυλοδαρμό του συμμαθητή του έφυγε από το σχολείο με…μώλωπες.
Τη λύση βέβαια έδωσε ο καθηγητής που μπήκε στην τάξη για το μάθημα της τελευταίας ώρας και είδε το 14χρονο μαθητή αιμόφυρτο στο έδαφος, ο οποίος και οδήγησε τους εμπλεκόμενους στο γραφείο. Επειδή ήδη ακούγονται διάφορες φήμες για τους τρεις μαθητές που- όπως καταγγέλλει ο πατέρας- χτύπησαν το γιό του, διευκρίνισε χωρίς ωστόσο να δίνει καμία σημασία σε αυτό- ότι ένας μαθητής είναι παιδί Xιωτών και οι άλλοι δύο, παιδιά οικονομικών μεταναστών.
    Ξεπερνώντας το πρώτο σοκ από τον τραυματισμό του παιδιού τους μέσα στο σχολείο, οι γονείς του 14χρονου μαθητή προχώρησαν ήδη σε σειρά ενεργειών ενημερώνοντας τους εμπλεκομένους φορείς στο χώρο της εκπαίδευσης στο νομό όπως είναι η ΕΛΜΕ, η Ένωση Γονέων. Ο διευθυντής του σχολείου κάλεσε τους γονείς του τραυματισμένου μαθητή την επόμενη μέρα στο σχολείο για να τους ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε.
    Το παζλ του γεγονότος όπως το καταγγέλλει στην ΑΛΗΘΕΙΑ ο πατέρας του, συμπληρώνεται από την απειλή που δέχθηκε ο τραυματισμένος μαθητής από έναν εκ των δύο αλλοδαπών που μετείχαν στο γεγονός, «ότι θα τον πετύχει εκτός σχολείου…». Ως ικανοποιητική τιμωρία των μαθητών που επιτέθηκαν και προκάλεσαν τον τραυματισμό του παιδιού του, ο πατέρας του ζήτησε «την αποβολή τους από το συγκεκριμένο σχολείο», θεωρώντας δύσκολη τη συμβίωσή τους στο ίδιο χώρο μετά από όσα έγιναν… Τέλος διευκρίνισε ότι η καταγγελία του δεν έχει ως σκοπό μόνο την προστασία του δικού του παιδιού, αλλά και των άλλων, αφού τέτοια φαινόμενα μέσα στα σχολεία αφορούν και θα έπρεπε να προβληματίζουν όλους τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς…


      ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΛΗΘΕΙΑ