Αρχική Νέα Τοπικά Με λιγότερους Ελληνες πλήρωμα τα ποντοπόρα

Με λιγότερους Ελληνες πλήρωμα τα ποντοπόρα

11

Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας ελαστικοποιούν συνθέσεις πληρωμάτων – επιδοτούν ασφαλιστικές εισφορές .

 

ΠΑΣΟΚ: Εξυπηρετεί επιταγές

«Χριστουγεννιάτικος μποναμάς» για τους εφοπλιστές ήταν η απόφαση του ΥΕΝ Μ. Κεφαλογιάννη να υλοποιήσει λίγο πριν από την εκπνοή του 2006 τα μέτρα υπέρ της ανταγωνιστικότητας των υπό ελληνική σημαία ποντοπόρων πλοίων.


Η πλήρης εφαρμογή των μέτρων αυτών θα οδηγήσει στην ανεργία πολλούς Ελληνες ναυτικούς.


Τα μέτρα ελαστικοποίησης των συνθέσεων μαζί με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των ναυτολογημένων Ελλήνων ναυτικών στα πλοία με τη «γαλανόλευκη» έθεσε ήδη σε εφαρμογή η δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως -αριθ. φύλλου 1865/22-12-2006- και η οποία αφορά υπό ναυπήγηση δεξαμενόπλοιο, η πλοιοκτήτρια του οποίου ζήτησε διά εγγράφου της από τον κ. Κεφαλογιάννη την ένταξη του πλοίου στο εθνικό νηολόγιο.


Ετσι ο Μ. Κεφαλογιάννης επισημοποίησε την υλοποίηση των μέτρων με το ΦΕΚ 1865, το οποίο ορίζει σαφέστατα ότι το νεότευκτο πλοίο των 83.722 κόρων που θα ονομαστεί μετά την καθέλκυσή του σε Minerva Symphony θα «ταξιδεύει» ανά τους ωκεανούς με λιγότερους Ελληνες ναυτικούς.


Συγκεκριμένα, η υπογραφείσα νέα εγκριτική πράξη ορίζει σαφέστατα ότι το νέο δεξαμενόπλοιο εταιρείας που εδρεύει στη Λιβερία θα έχει ως «πλήρωμα» αντί για 10 Ελληνες ναυτικούς -6 αξιωματικοί, 4 κατώτεροι- μόνο 6, τους οποίους μάλιστα δεν προσδιορίζει αν θα είναι αξιωματικοί -πλην του πλοιάρχου- ή κατώτερο πλήρωμα.


Ετσι, εκμεταλλευόμενοι την ασάφεια των μέτρων υπέρ της ανταγωνιστικότητας, για τα οποία η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία είναι αντίθετη, δεν θα είναι λίγοι εκείνοι οι εφοπλιστές που έχουν τα γραφεία τους εκτός Ελλάδος και θα ναυτολογήσουν και αλλοδαπούς αξιωματικούς, οπότε και θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των Ελλήνων ανέργων ναυτικών, που σήμερα ξεπερνούν τους 4.000 χιλιάδες.


Οπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού -ΠΕΜΕΝ- οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις ισχύουν και σε επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν δρομολόγια μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, με αποτέλεσμα όπως τονίζεται να τίθεται σε καθημερινό κίνδυνο τόσο η ασφάλεια των ναυτικών όσο και των χιλιάδων επιβατών, ενώ ως παράνομο πλοίο κατονομάζεται το πλοίο της ΑΝΕΚ «Κρήτη 2».


Περισσότερες γαλανόλευκες


Πάντως, ο ΥΕΝ Μ. Κεφαλογιάννης σε πρόσφατη εορταστική εκδήλωση του ΝΕΕ τόνισε ότι είναι σίγουρος ότι μετά την εφαρμογή των μέτρων υπέρ της ανταγωνιστικότητας ο υπό ελληνική σημαία εμπορικός στόλος θα αυξηθεί κατά 1.000 και πλέον πλοία.


Ομως αν κανείς ανατρέξει στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου του θα διαπιστώσει ότι οι Ελληνες ναυτικοί που το 1981 αριθμούσαν τους 85.000, έφτασαν το 2005 στους 17.197, ενώ τα υπό ελληνική σημαία εμπορικά πλοία από 3.710 το 1981 το 2005 ήταν 1.491. Αντίθετα, και πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπάρχει κατακόρυφη αύξηση των υπό ξένη σημαία αλλά ελληνικών συμφερόντων πλοίων που από 2.456 που ήταν το 1990 το 2005 έφτασαν στα 3.338.


Το θέμα της ελαστικοποίησης των συνθέσεων έφεραν χθες στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ανωμερίτης και Γιάννης Διαμαντίδης, οι οποίοι μαζικά στην ερώτησή τους κατηγορούν τον Μ. Κεφαλογιάννη για πρακτικές που ούτε στη χούντα δεν είχαν συμβεί και οι οποίες μειώνουν κατά 40% τις θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτικών.


Επίσης, τον κατηγορούν ότι στέλνει άμεσα στην ανεργία 5.600 αξιωματικούς και ναύτες, καταργεί τις ασφαλιστικές εισφορές προς το ΝΑΤ και ότι με αυτό τον δικτατορικό τρόπο εξυπηρετεί επιταγές ορισμένων εκ Λονδίνου χρηματοδοτών της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, 16/1/2007