Αρχική Νέα Αθλητικά Καταγγελία Σπύρου Κωστάλα για τα εμπόδια στην ποδοσφαιρική μεταγραφή του γιου του

Καταγγελία Σπύρου Κωστάλα για τα εμπόδια στην ποδοσφαιρική μεταγραφή του γιου του

7

Το θέμα δεν είναι κάτι άγνωστο με όσους ασχολούνται με τα αθλητικά. Ερχεται για να αποδείξει ότι και τα τοπικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα δεν είναι παράδεισος.
Στη συνέχεια δημοσιεύουμε το δελτίο τύπου που υπογράφει ο Σπύρος Κωστάλας και αφορά στην υπόθεση της ελεύθερης μεταγραφής του γιου του Νικόλα Κωστάλα και τη μη παραχώρησή της από την ΑΕ Χίου Βροντάδου λόγω υπερβολικών οικονομικών απαιτήσεων.
 
“Επειδή θεωρούμε ότι το ζήτημα είναι σημαντικό και εγείρει πολύ σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το πόσα χρήματα και με τι σκοπούς διαχειρίζονται τα ερασιτεχνικά σωματεία, και τελικά τι είδους αθλητισμό και προοπτικές δίνονται στα παιδιά μας στη Χίο, αποφασίσαμε να προβούμε στη δημοσιοποίησή του.
 
Παρακαλούμε για τη δημοσίευση του παρόντος και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.
 
Με εκτίμηση,
 
Σπύρος Κωστάλας
17/1/2007″

Ακολουθεί το αναλυτικό δελτίο


ΘΕΜΑ: «Το θέμα της μεταγραφής του Κωστάλα και οι τοπικοί αθλητικοί παράγοντες της Χίου: Ποιοι και με ποια κριτήρια αποφασίζουν για το μέλλον των παιδιών μας στον αθλητισμό».


Ο Νικόλας Κωστάλας υπήρξε παίκτης της ομάδας Αθλητικός Όμιλος Βροντάδου, μετέπειτα Αθλητικής Ένωσης Βροντάδου, από το 2001 μέχρι το 2006, οπότε και μετακόμισε στην Αθήνα για να φοιτήσει στα ΤΕΦΑΑ. Στον Α.Ο. Βροντάδου πήγε με τη συμφωνία  ότι το δελτίο του θα του επιστρεφόταν οποιαδήποτε στιγμή το ζητήσει, και ότι η ομάδα δεν θα εμπόδιζε την μεταγραφή του σε περίπτωση που του δινόταν κάποια ευκαιρία. Η δέσμευση αυτή συμφωνήθηκε προφορικά μεταξύ του Γιώργου Τσούρου, τότε προέδρου της ομάδας και του Σπύρου Κωστάλα, πατέρα του ποδοσφαιριστή Νικόλα Κωστάλα.


Από τον Ιούλιο του 2006 ο Νικόλας Κωστάλας έχει πάει με υποσχετική ενός χρόνου στην ομάδα νέων της Καλλιθέας. Στην ομάδα αυτή πήγε μετά από προσωπική έρευνα του ιδίου και του πατέρα του Σπ. Κωστάλα, και όχι μετά από κάποια επαφή που έκανε η ΑΕ Χίου Βροντάδου, στην οποία μοιραία περιήλθε το δελτίο του μετά την περιβόητη συγχώνευση των δύο ομάδων: της ΑΕ Βροντάδου και του ΑΠΟ Χίος.


Πριν από δύο μήνες, παράγοντες της Καλλιθέας εξέφρασαν την επιθυμία να γίνει ο Ν. Κωστάλας μέλος της επαγγελματικής ομάδας της Καλλιθέας στην ερχόμενη μεταγραφική περίοδο, δηλ. αυτή του Ιανουαρίου 2007, η οποία λήγει σε λίγες μέρες. Η ΑΕ Χίου – Βροντάδου επί δύο μήνες δεν εξέφραζε ξεκάθαρη θέση στο αίτημα της οικογένειας Κωστάλα για ελεύθερη μεταγραφή. Την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από ένα δίμηνο εμπαιγμού, το μέλος του Δ.Σ. Γιώργος Τσούρος πραγματοποίησε συνάντηση με παράγοντες της Καλλιθέας χωρίς να ενημερώσει την οικογένεια του ποδοσφαιριστή, κατά την οποία ζήτησε 25.000 ευρώ για να δώσει την μεταγραφή.


Όλα αυτά συνέβησαν χωρίς να έχει ενημερωθεί ούτε ο παίκτης, αλλά ούτε και ο πατέρας του Σπύρος Κωστάλας, που εκτός των άλλων είναι και μέλος του Δ.Σ. της ΑΕ Χίου – Βροντάδου. Να σημειωθεί ότι ο κ. Κωστάλας δεν εκλήθη στη συνεδρίαση του Δ.Σ. που θα αποφάσιζε για την τύχη του γιου του, ούτε καν ως απλώς ακροατής! Δεν ενημερώθηκε για το ραντεβού του κ. Τσούρου στην Καλλιθέα, ούτε και για τις αξιώσεις της ομάδας. Αντίθετα, σε πρόταση του κ. Κωστάλα στην αρχική φάση των διαπραγματεύσεων, με την οποία πρότεινε να καταβάλει το αντίτιμο που εκτιμάει η ομάδα για να του παραχωρηθεί το Δελτίο, του απάντησαν ότι «το ζήτημα δεν είναι οικονομικό». Για τα τεκταινόμενα στη συνάντηση του κ. Τσούρου με την Καλλιθέα, σημειώνουμε ότι η οικογένεια του Ν. Κωστάλα ενημερώθηκε από την Καλλιθέα και όχι από την Χιώτικη ομάδα, από την οποία ζητούσε με αγωνία τις πληροφορίες που θα καθόριζαν την τύχη και το μέλλον του παιδιού της, όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά στο γενικότερο προγραμματισμό της ζωής του.


Αποφασίζουμε να δημοσιοποιήσουμε τα γεγονότα, διότι θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση του Δ.Σ. της ΑΕ Χίου Βροντάδου απέναντι σε έναν νέο ποδοσφαιριστή, ο οποίος κατά γενική ομολογία προσέφερε πολλά στην ομάδα, χωρίς ποτέ να αξιώσει αμοιβή. Αντιθέτως, ο Α.Ο. Βροντάδου κέρδισε 2.500 ευρώ δίνοντας τον Ν.Κωστάλα στην ομάδα του Αγίου Γεωργίου την περίοδο 2004 – 2005. Θεωρούμε προκλητική και ανέντιμη τη στάση του Δ.Σ. της ΑΕ Χίου Βροντάδου η πλειοψηφία των μελών του οποίου είχε δεσμευθεί να δώσει στον παίκτη το δελτίο του όποτε τους ζητηθεί, και οι οποίοι μετά από δίμηνο εμπαιγμού απέναντι στον παίκτη και στον πατέρα του ξαφνικά θυμήθηκαν το νόμο, που τους επιτρέπει αξιώσεις της τάξης των 30.000 ευρώ.


Ποιοι είναι αυτοί που μη σεβόμενοι την προσωπική επιλογή του Ν. Κωστάλα να παίξει στην Καλλιθέα καλούνται σήμερα να διαπραγματευτούν με οικονομικούς όρους την επιλογή του και ενδεχομένως το μέλλον του; Ποιοι είναι αυτοί που βασιζόμενοι στην ιστορία ενός ερασιτεχνικού σωματείου όπως η ΑΕ Βροντάδου, αλλά και στην καλή διάθεση των δωρητών Φαφαλιών να παραχωρήσουν στην ομάδα του Βροντάδου το ανακαινισμένο Φαφάλιειο Στάδιο, εμφανίζονται σήμερα ως εκείνοι που θα αποφασίσουν για την τύχη ενός νέου ποδοσφαιριστή που του δίνεται μία ευκαιρία σε μία Αθηναϊκή ομάδα;


Και τέλος, ας απαντήσουν οι ιθύνοντες της ΑΕ. Πώς σκοπεύουν διαχειριστούν τα 30.000 ευρώ με τα οποία «τιμολογούν» το Ν. Κωστάλα, εφόσον τα εισπράξουν; Πώς διαχειρίστηκε ένα ερασιτεχνικό σωματείο 135.000 ευρώ μέσα σε ένα χρόνο; Με τι ανταπόδοση για την τοπική κοινωνία;


Η οικογένεια του Νικόλα Κωστάλα στήριζε και στηρίζει τις επιλογές του. Στη διάρκεια της πορείας του δεν έκρυψε τίποτα για τις επιλογές του από κανέναν. Και για το λόγο αυτό διεκδίκησε και θα συνεχίσει να διεκδικεί να παραχωρηθεί στον παίκτη το Δελτίο του. Διεκδικεί το δικαίωμα του ποδοσφαιριστή Νικόλα Κωστάλα να αποφασίζει ο ίδιος για την αθλητική του πορεία και να έχει την ευθύνη των επιλογών του.


Ο βασικός προβληματισμός της οικογένειας δεν είναι ποιος θα πάρει τι, αλλά αν μπορούν οι τοπικοί αθλητικοί παράγοντες να επιτρέψουν σ’ ένα νέο άνθρωπο να αποφασίσει μόνος για το μέλλον του. Αν το μέλλον των παιδιών μας θα γίνει πεδίο κερδοφορίας, όσων θέλουν να αυτοχαρακτηρίζονται παράγοντες του τόπου αυτό είναι θέμα όλης της τοπικής κοινωνίας. Και επάνω σε αυτό όλοι πρέπει να πάρουν θέση.


Υ.Γ. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η Καλλιθέα έχει ήδη υπαναχωρήσει στο ενδιαφέρον της να εντάξει τον Ν. Κωστάλα στην επαγγελματική ομάδα λόγω των υπερβολικών αξιώσεων της Α.Ε. Χίου Βροντάδου. Εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο η παραχώρηση του δελτίου στον Ν. Κωστάλα.Για την οικογένεια του Νικόλα Κωστάλα


Σπύρος Κωστάλας