Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ελπίδα Τσουρή: τοποθέτηση στη Βουλή για το μέλλον των αρτοποιών

Ελπίδα Τσουρή: τοποθέτηση στη Βουλή για το μέλλον των αρτοποιών

9


Πριν μερικές μέρες η βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή είχε συναντηθεί με τους αρτοποιούς για να μάθει από πρώτο χέρι τα προβλήματά τους και τις αλλαγές που πρόκειται να φέρει σχετικό νομοσχέδιο.

Ετσι στην ολομέλεια της Βουλής και επί της συζήτησης του νομοσχεδίου «Παραγωγή προϊόντων αρτοποιίας και συναφείς διατάξεις» τοποθετούμενη τόνισε μεταξύ άλλων:

“…Το υπό συζήτηση σ/ν σκοπό έχει, ή ορθότερα, θα έπρεπε να έχει τη διαμόρφωση ενός νομοθετικού πλαισίου, με γνώμονα την προστασία του καταναλωτή, του αρτοποιού και της αρτοβιομηχανίας, τέτοιο ώστε να επιτρέπει την ανάπτυξη των κλάδων της αρτοποιίας, των συνεργαζόμενων για την πώληση προϊόντων τους επιχειρήσεων, την εξασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, και την προστασία των καταναλωτών.
Εκτός από την αποσαφήνιση του τρόπου λειτουργίας των αρτοποιείων και πρατηρίων άρτου θα έπρεπε να επιδιώκεται και η ταυτόχρονη προστασία τους, αφού στην Ελλάδα οι φούρνοι είναι κάτι περισσότερο από μία απλή μικρομεσαία επιχείρηση, έχουν παράδοση αιώνων και γύρω τους δε ζουν μόνο χιλιάδες οικογένειες, αλλά ένας ολόκληρος κοινωνικός -οικονομικός και παραγωγικός περίγυρος του χωριού, της γειτονιάς, της πόλης,- ταυτίζεται δε σε πολλές περιπτώσεις με τις μικρές τοπικές κοινωνίες.

Παρόλα αυτά καθ’όλη τη διάρκεια της δικής σας διακυβέρνησης, ευρισκόμενοι υποτίθεται σε συνεχή διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς για την διαμόρφωση του σ/ν, οι στόχοι σας ήταν άλλοι και πολύ διαφορετικοί.


Πιο συγκεκριμένα:


Καταβάλατε μία αγωνιώδη, ομολογουμένως, προσπάθεια να αποσύρετε από πάνω σας κάθε πολιτική ευθύνη για το περιεχόμενο του νομοθετικού πλαισίου, επικαλούμενος τον μπαμπούλα της Ε.Ε.


Όλοι, όμως, γνωρίζουν ότι την υπόθεση της αιτιολογημένης γνώμης από την ΕΕ, τη χειριστήκατε εξ ολοκλήρου εσείς, μη προβάλλοντας καμία δικαιολογία, κανένα επιχείρημα και αποδεχόμενοι πλήρως την παράβαση. Δίκαια λοιπόν όλοι σας καταλογίζουν πλημμελή αντιμετώπιση και ανεπαρκή υποστήριξη του θέματος …


Παρόλα αυτά, σε καμία περίπτωση, η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας και η καταδίκη της χώρας μας, δεν δικαιολογούν και δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται ως ένα βολικό άλλοθι της πολιτικής σας, η οποία, κατά σύμπτωση, πάντα εξυπηρετεί του λίγους και ισχυρούς.


Η πραγματικότητα είναι ότι παραδοθήκατε συνειδητά, και όταν ήρθε η ώρα να συζητηθεί το σ/ν στη Βουλή, εν μέσω των ισχυρών αντιδράσεων από τους πάντες, προσπαθήσατε να υπερασπιστείτε τα ίδια συμφέροντα, με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος…


Αυτός ήταν και ό λόγος που προχωρήσατε σε δεκάδες νομοτεχνικές βελτιώσεις- διευθετήσεις, λίγες μόνο ώρες μετά από την έναρξη συζήτησης του ν/σ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, δημιουργώντας σύγχυση και θολώνοντας τα νερά.


Ειλικρινά πιστεύω ότι όλοι περιμέναμε μεγαλύτερη ευαισθησία, μεγαλύτερη προσοχή και υπευθυνότητα για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που αφορά την υγεία του καταναλωτή αλλά και χιλιάδες θέσεις εργαζομένων.


Είναι φανερό ότι πάνω από όλα αυτά, βρίσκονται τα τεράστια οικονομικά μεγέθη της αγοράς, ο τζίρος του 1 δισ. ευρώ, από τις πωλήσεις του άρτου, και οι μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες διακίνησης αγαθών, που μέσα σε ένα ευνοϊκό, αν όχι ανεξέλεγκτο, για αυτούς επιχειρηματικό περιβάλλον, στοχεύουν ασφαλώς στην μεγιστοποίηση των κερδών τους…”