Αρχική Πολιτισμός Κινηματογραφική Λέσχη: προβολής της ταινίας “Ο Αλιγάτορας”

Κινηματογραφική Λέσχη: προβολής της ταινίας “Ο Αλιγάτορας”

19

  ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΧΙΟΥ
  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  19/01/07
    8.30 μ.μ. στο ΟΜΗΡΕΙΟ


Il Caimano
Ο ΑΛΙΓΑΤΟΡΑΣ·


Είδος: Κωμωδία· Παραγωγής: 2006· Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 7 Σεπτεμβρίου 2006· Διάρκεια: 112’ · Γλώσσα: Ιταλικά


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : ΝΑΝΙ ΜΟΡΕΤΙ


ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Σίλβιο Ορλάντο – Μαργκερίτα Μπούι –Γιασμίν Τρίνκα – Νάνι Μορέτι


Με το IL CAIMANO ο Νάνι Μορέτι επιτίθεται κατά μέτωπο στον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό και νονό των ιταλικών media , Σίλβιο Μπερλουσκόνι και παρουσιάζει μια ταινία καυστικό πολιτικό σχόλιο . Με το γνωστό σατυρικό χιούμορ ο σκηνοθέτης των “Caro Diario “ και “Το Δωμάτιο του Γιου μου’ ήδη έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων  αλλά και υποστηρικτών στην πατρίδα του και ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη εκλογική ήττα του  Μπερλουσκόνι η ταινία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.


Ο παραγωγός ταινιών Μπρούνο Μπονόμο (Silvio Orlando) παίρνει διαζύγιο από τη γυναίκα του Πάολα (Margherita Buy) με την οποία έχει δύο αξιολάτρευτα παιδιά. Η εταιρεία παραγωγής μετά από μια σειρά από επιτυχημένες ταινίες πρόκειται να χρεοκοπήσει αν δεν χρηματοδοτηθεί κάποια καινούργια ταινία που θα φέρει πολλές εισπρακτικές επιτυχίες. Μετά από πολλαπλές άκαρπες προσπάθειες να πείσει τους συντελεστές να γυρίσουν μια ταινία εποχής που αφορά στον Κολόμβο, πέφτει στα χέρια του ένα σενάριο μιας νέας σκηνοθέτιδος της Τερέζας (Jasmine Trinca). Το σενάριο φέρει τον τίτλο Il Caimano, δηλαδή το όνομα ενός Νοτιο-Αμερικανού αλιγάτορα, που αναφέρεται όμως στον αντιφατικό πρωθυπουργό της Ιταλίας, Silvio Berlusconi.
Είναι ίσως η πρώτη ιταλική ταινία που άμεσα επιτίθεται τον Ιταλό πρωθυπουργό. Αν και δεν καταλαμβάνει παραπάνω από το ένα τρίτο της ταινίας, η κριτική κατά του Berlusconi αφορά στις κατηγορίες που δέχθηκε ο πρωθυπουργός για τις διασυνδέσεις του με τη Μαφία, για παράνομες μεταφορές χρημάτων, για δωροδοκίες και φυσικά για το χαμηλό επίπεδο τηλεόρασης που προέτρεψε. Η κριτική εναντίον του ‘Αλιγάτορα’ ακολουθεί την ιστορία του Μπρούνο, ο οποίος μετά από ένα δύσκολο διαζύγιο βρίσκεται σε απόγνωση, αντιμέτωπος τόσο με την οικογένειά του, όσο και με την δουλειά του αλλά και με την πατρίδα του. Η ταινία αντιπαραβάλλει το διαζύγιο του Μπρούνο με το διαζύγιο της Ιταλίας από μια σωστή διακυβέρνηση μετά την ανάδειξη του Berlusconi.
      
       Ο Moretti χειρίζεται ένα σενάριο πολλών επιπέδων συνδυάζοντας δύο διαφορετικές ιστορίες, αυτή του πρωθυπουργού Berlusconi και αυτή του παραγωγού Μπρούνο. Έξυπνα παρουσιάζει την ιστορία του Berlusconi σαν ‘ταινία μέσα στην ταινία’, ως μέρος των γυρισμάτων του Il Caimano. Μια μίξη προσωπικών και πολιτικών καταστάσεων που συχνά είναι αστεία και έξυπνη Εξαιρετικοί είναι οι ηθοποιοί που πλαισιώνουν την ταινία, οι οποίοι καταφέρνουν να δημιουργήσουν πολύ ρεαλιστικούς και ‘ανθρώπινους’ χαρακτήρες. Ο πρωταγωνιστής Silvio Orlando ερμηνεύει ένα νευρωτικό και απογοητευμένο μεσήλικα που είναι ταυτόχρονα συγκινητικός αλλά και κωμικός. Συχνά η κωμωδία έρχεται μέσα απο την συναισθηματική ανωριμότητα του Μπρούνο αλλά και τις κωμικοτραγικές καταστάσεις που προκαλεί ένας άνθρωπος που προσπαθεί να σώσει το γάμο του και την καριέρα του. Καταπληκτική είναι η μουσική που αποκορυφώνει τις κωμικές σκηνές, ενώ το δημοσιογραφικό υλικό με τηλεοπτικές εμφανίσεις του Berlusconi είναι πολύ καλά αξιοποιημένο και άριστα συνδεδεμένο με τη ροή της ταινίας.