Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Δυο Χιώτισσες μαθήτριες βραβεύθηκαν σε διεθνή διαγωνισμό Αστρονομίας

Δυο Χιώτισσες μαθήτριες βραβεύθηκαν σε διεθνή διαγωνισμό Αστρονομίας

5

Ταξιδεύοντας στον κόσμο του διαστήματος


Δύο χιώτισσες μαθήτριες είναι νικήτριες – τρίτες σε σειρά κατάταξης-  του διεθνούς  επιστημονικού διαγωνισμού Αστρονομίας SKY WATCH 2007, στα πλαίσια του έργου “discovery  space”(ανακαλύπτω το διάστημα).
Πρόκειται για τη μαθήτρια της Γ’ τάξης του 2ου Γυμνασίου  Ιωάννα Ψαραδάκη  και την Ευτυχία Καμενάκη,  που φοιτά στην Α’ Λυκείου του 2ου Λυκείου Χίου, οι οποίες εργάστηκαν από κοινού για τη συγκεκριμένη εργασία.
Η φιλοσοφία αυτής της διοργάνωσης βασίζεται στην χρήση εξειδικευμένων πειραμάτων από το σπίτι μέσω διαδικτύου.
Καθένας έχει τη δυνατότητα – βάσει αυτής της εφαρμογής – να χρησιμοποιεί ρομποτικά τηλεσκόπια από το χώρο του, να τα κατευθύνει, να τα χειρίζεται, να παρακολουθεί και να φωτογραφίζει τους αστερισμούς του γαλαξία μας.
Η δράση αυτή γίνεται στα πλαίσια ενός ευρωπαικού προγράμματος, που έχει τον τίτλο «δίκτυο ρομποτικών τηλεσκοπίων» με τη συνεργασία της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Είναι λοιπόν χρήσιμο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα, να διδάξουν και να κατευθύνουν τους μαθητές σε σύγχρονα μοντέλα εκπαίδευσης, που θα φάνταζαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας για τις παλιότερες γενιές.
Η συγκεκριμένη εργασία των 2 μικρών αστρονόμων μας είχε τον τίτλο-όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού- «γέννηση και θάνατος των αστεριών» και αφού χρησιμοποίησαν το πρόγραμμα των ρομποτικών τηλεσκοπίων , κατέγραψαν τις παρατηρήσεις τους και πήραν εικόνες μέσα από την περιήγηση τους στον κόσμο του διαστήματος!
Αξίζουν συγχαρητήρια στα κορίτσια που εργάστηκαν σ’ αυτό το διαγωνισμό και κατέκτησαν μια διακριτή θέση σε διεθνές επίπεδο στην κατηγορία των 15-18 ετών, οι άλλοι δύο νικητές της κατηγορίας αυτής είναι από το Ισραήλ και τη Βουλγαρία.
Όπως μας ενημέρωσε ο υπεύθυνος του διαγωνισμού κ. Νίκος  Δαλαμάγκας, η  συμμετοχή ήταν μεγάλη  και είχαν ενημερώσει σχετικά όλες τις Δ/νσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  γι’ αυτή τη  διοργάνωση.
Άλλωστε ο συγκεκριμένος διαγωνισμός γίνεται για Τρίτη συνεχή χρονιά.
 Για όποιον ενδιαφέρεται να περιηγηθεί στον κόσμο των πλανητων, ο διαδικτυακός τόπος  είναι: www.discoveryspace.net

 της Ελενης Τάτση, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ 19/1/2007 (ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ)