Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη ΠΟΣΔΕΠ: κεντρικός στόχος εκπαιδευτικού κινήματος, η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της...

ΠΟΣΔΕΠ: κεντρικός στόχος εκπαιδευτικού κινήματος, η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας

5

Το μεγάλα συλλαλητήρια της εκπαιδευτικής κοινότητας πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα (17-01-07) με μεγάλη επιτυχία και έδειξαν τον κεντρικό στόχο του εκπαιδευτικού κινήματος που είναι η υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν Πανεπιστημίου και η μη αναθεώρηση του άρ. 16 του Συντάγματος.


Οι επανειλημμένες προκλήσεις και επιθέσεις στους πιο ευαίσθητους θεσμούς του δημόσιου Πανεπιστημίου, ακαδημαϊκές ελευθερίες και πανεπιστημιακό άσυλο, δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τους συλλογικούς αγώνες και τις κινητοποιήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας.


Άλλη μια φορά επιχειρήθηκε κατά το χθεσινό συλλαλητήριο αλλά και τη σύσκεψη των φοιτητικών συντονιστικών επιτροπών στο ΕΜΠ, η συκοφάντηση των αγώνων της εκπαιδευτικής κοινότητας και η δημιουργία ευνοϊκού κλίματος γα να επιβληθεί ο περιβόητος Νόμος Πλαίσιο (εκτελεστικός Νόμος του υπό αναθεώρηση άρ. 16 του Συντάγματος!) ο οποίος μετατρέπει τα Πανεπιστήμια σε αυταρχικά εκπαιδευτήρια και τους επιβάλλει να λειτουργούν σαν ιδιωτικές επιχειρήσεις.


Η δυναμική συλλογική έκφραση για την υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων και των συλλογικών δικαιωμάτων δεν ακυρώνονται με τις μεθοδεύσεις αυτές, αλλά αντίθετα δυναμώνουν το κίνημα και την αντίσταση σε κάθε θεσμική επίθεση, με ή χωρίς προσχηματικό διάλογο.  
Η πανεπιστημιακή κοινότητα με τις αποφάσεις των ακαδημαϊκών και συλλογικών οργάνων έχουν εκφραστεί.   Το πανεπιστημιακό κίνημα πέτυχε την απόσυρση του Ν. Πλαίσιο και επιμένει σ’ αυτή τη θέση.   Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να σταματήσει την επικίνδυνη τακτική που ακολουθεί.
 
Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ, βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και συντονισμό με το φοιτητικό κίνημα, τις άλλες ομοσπονδίες εκπαίδευσης και τα κοινωνικά κινήματα και ορίζει στη συνεδρίαση, διευρυμένη με τους εκπροσώπους των συλλόγων διδασκόντων και του φοιτητικού κινήματος από όλη την Ελλάδα, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου ’07, 13:00, ώστε να οργανωθεί η κλιμάκωση της κινητοποίησης και οι πολύμορφες εκδηλώσειςΟ Πρόεδρος


Λ. Απέκης


Ο Γραμματέας


Γ. Μαΐστρος