Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΒΟΥΛΗ: Εξυπηρέτηση συμφερόντων κατήγγειλε η αντιπολίτευση για την αναθεώρηση του άρθρου 24

ΒΟΥΛΗ: Εξυπηρέτηση συμφερόντων κατήγγειλε η αντιπολίτευση για την αναθεώρηση του άρθρου 24

13

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 18/1/2007 

 

ΜΟΝΗ της θα ψηφίσει η Ν.Δ., αδύνατη η υπερψήφιση από 180 στην επόμενη Βουλή * ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ συμφερόντων κατήγγειλε η αντιπολίτευση

Δεν περνάει


Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ


Με «διαρροές» ακόμη και από τους ίδιους της τους κόλπους η κυβερνητική πλειοψηφία θα ψηφίσει μόνη στην παρούσα Βουλή υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων.


Στη συζήτηση του άρθρου χθες στην Επιτροπή Αναθεώρησης, εκτός σύσσωμης της αντιπολίτευσης που εξέφρασε την κατηγορηματική της αντίθεση, ήταν και η βουλευτής της Ν.Δ. Ελσα Παπαδημητρίου που δήλωσε: «Εχω μεγάλο πρόβλημα και δεν μπορώ να συναινέσω σε μια αλλαγή την οποία η δημόσια διοίκηση φοβάμαι ότι θα διαχειριστεί με τον ίδιο τρόπο που έκανε έως σήμερα».


Δεν θα είναι μόνη


Η κ. Παπαδημητρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα είναι η μόνη διαφωνούσα εν τέλει από τη Ν.Δ. Ανάλογες διαφωνίες αναμένεται να εκφραστούν και από άλλους βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής. Ευχέρεια που τους δίνεται και από τη ρητή δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου ότι «δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας».


Θεωρείται λοιπόν βέβαιο ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν θα συγκεντρώσει την αυξημένη πλειοψηφία των 180 ψήφων, οι οποίες θα απαιτηθούν για την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου στην ερχόμενη Βουλή.


Γιατί σύσσωμη η αντιπολίτευση κατέστησε σαφές ότι θα την καταψηφίσει, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων που συνδέονται με τουριστική αξιοποίηση και ειδικότερα με παραθεριστικές κατοικίες.


ΠΑΣΟΚ: Αχταρμάς


Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος χαρακτήρισε την πρόταση της Ν.Δ. «αχταρμά προκειμένου τα οργανωμένα συμφέροντα να κάνουν ό,τι, όπως και όπου θέλουν». Σε ανάλογο ύφος ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Στ. Μπένος μίλησε για «ξετσιπωσιά της κυβέρνησης που επιχειρεί να νομιμοποιήσει αυθαίρετες κατοικίες της ευμάρειας». Αλλά και οι υπόλοιποι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν αντίστοιχες επισημάνσεις. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε αντί αλλαγής να υπάρξει πλήρης εφαρμογή του άρθρου ως έχει σήμερα. Ο Σ. Κοσμίδης υποστήριξε ότι πίσω από την αναθεωρητική πρόταση της Ν.Δ. κρύβεται ο αποχαρακτηρισμός 30 εκατ. στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων σε όλη τη χώρα. «Η κυβέρνηση, είπε, εξυπηρετεί συμφέροντα εμπρηστών και καταπατητών». Ο Αν. Λοβέρδος τόνισε ότι με την αλλαγή του άρθρου «θα νομιμοποιηθούν έκνομες συναλλαγές».


Στους ίδιους σκληρούς τόνους κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αριστεράς.


Αριστερά: Ρουσφέτι


Για «παροχή της εκμετάλλευσης των δασών στα μεγάλα συμφέροντα» μίλησε ο Αντ. Σκυλλάκος (ΚΚΕ). Για «προκρούστεια λογική που ρυθμίζει δυσαναλογικά την εξυπηρέτηση συμφερόντων σε βάρος του δημόσιου πλούτου» έκανε λόγο και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, ενώ ο Φώτης Κουβέλης χαρακτήρισε την πρόταση το πιο μεγάλο ρουσφέτι καθώς διευκολύνεται η νομιμοποίηση ενός εκατ. οικοδομών στα πιο ελκυστικά σημεία της χώρας. Αντίθετος δήλωσε και ο ανεξάρτητος Στ. Μάνος με σκεπτικό αντίστοιχο της Ελσας Παπαδημητρίου. «Η συμπεριφορά του κράτους με πείθει να είμαι εξαιρετικά επιφυλακτικός», είπε.


Δεν έπεισαν


Ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος και ο εισηγητής της Ν.Δ. Π. Παναγιωτόπουλος επιχείρησαν να εξασφαλίσουν ένα μίνιμουμ συναίνεσης, προτείνοντας αρχικά ο προσδιορισμός των εννοιών δασών και δασικών εκτάσεων να γίνει με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1975.


Και ενώ η αρχική διατύπωση του υπουργού ήταν πως «δεν πρέπει να βλέπουμε την Αττική βάσει του 1940 γιατί τότε πρέπει να μετακομίσουμε όλοι στο κέντρο, καθώς τα προάστια θα θεωρούνται δάση», κατόπιν των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης έβαλε νερό στο κρασί του.


Συνεπικουρούμενος και από άλλους βουλευτές της Ν.Δ., κάλεσε τουλάχιστον την αξιωματική αντιπολίτευση να υποδείξει οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία ώστε «να μην πάει χαμένη η ευκαιρία».


Δεν κατάφεραν ωστόσο να πείσουν το ΠΑΣΟΚ, του οποίου οι εισηγητές ξεκαθάρισαν πως «υπάρχει σαφής διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα δύο κόμματα για το μοντέλο ανάπτυξης στη χώρα».


Υπήρξε πάντως και ένα σημείο συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής αναθεώρησης: ο χαρακτηρισμός ως πολύ θετικού του ρόλου του ΣτΕ για τις έως σήμερα απαγορευτικές αποφάσεις του στη νομιμοποίηση αυθαίρετων οικισμών παρά την έλλειψη κανόνων χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.


 


Οικολόγοι: Στο στόχαστρο 40-50 εκατ. στρέμματα


Με το δασοκτόνο άρθρο 24 οπλισμένο να στοχεύει 40 με 50 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης, αρκετοί αντιπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων, δημοτικών κινήσεων αλλά και συνδικαλιστικών σωματείων συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί έξω από τη Βουλή για να εκφράσουν την εναντίωσή τους στην επικείμενη τακτική τού «τσιμέντο να γίνουν».


«Εχουμε επικεντρωθεί στο άρθρο 16 και έχουμε ξεχάσει τα πνευμόνια μας», λέει ο Γιώργος Χριστοφορίδης από το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας. «Αφού πρώτα διέλυσαν τα νησιά, τώρα ακολουθούν τα δάση και βουνά ώστε να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα».


Πολίτες της «Πανελλήνιας Πρωτοβουλίας κατά της αναθεώρησης των άρθρων 24, 117 και 100», με πανό χθες έξω από τη Βουλή
Οπως είπαν αρκετοί από τους αντιπροσώπους, «αυτή η διαμαρτυρία είναι ένα πρώτο βήμα και σίγουρα όχι το τελευταίο, αφού θα είμαστε μπροστά από κάθε βήμα που θα κάνει η κυβέρνηση για να προωθήσει τη συνταγματική της αντιμεταρρύθμιση». Ηδη έχει δημιουργηθεί η «Πανελλήνια Πρωτοβουλία» κατά της αναθεώρησης των άρθρων 24, 117 και 100 του Συντάγματος που συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερες υπογραφές ως μέσο έκφρασης ενός μαζικού κοινωνικού κινήματος.


Στη χθεσινή διαμαρτυρία ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, Βασίλης Κελάρης, κατηγόρησε την κυβερνητική παράταξη ότι «παραδίδει στους καταπατητές εκατομμύρια στρέμματα δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων, την ώρα που το παγκόσμιο κλίμα πάει από το κακό στο χειρότερο». Αυτό που όλοι οι φορείς επισήμαιναν, είναι η ανάγκη σύνταξης δασολογίου καθώς και χωροταξικού σχεδιασμού ώστε σε συνδυασμό με τη μη αναθεώρηση να αποφευχθεί η νομιμοποίηση των καταπατήσεων.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις που παρουσίαζαν οι «Οικολόγοι Πράσινοι», τα εκατομμύρια των στρεμμάτων που θα χάσουν τη συνταγματική τους προστασία είναι περίπου το 1/4 όλης της χώρας, ενώ ο εκ των μελών τους Τάσος Κρομμυδάς χαρακτηριστικά είπε ότι «είναι πρωτοφανές να αλλάζει το Σύνταγμα για να μειωθεί η προστασία του περιβάλλοντος».


Παρ’ όλο που οι χθεσινοί εκπρόσωποι αντιπροσώπευαν μεγάλο αριθμό διαφωνούντων, δεν έλειψε και η αυτοκριτική, αφού, όπως ειπώθηκε, δεν έχουν ακόμα καταφέρει να οργανωθούν και να κινητοποιηθούν στο βαθμό που μπορούν.


ΑΛ. ΚΥΡ.


 


Πώς θα παραχωρείται σε ιδιώτες η χρήση αιγιαλού και παραλίας


Παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού, παραλίας και νησίδων σε ιδιώτες από το Δημόσιο, ακόμα και χωρίς διαγωνισμό, καθώς και αναγκαστική απαλλοτρίωση των ιδιωτικών ακινήτων εντός αιγιαλού και παραλίας υπέρ του Δημοσίου προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την άνοιξη.


Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, που είχε δοθεί για δημόσια διαβούλευση, έδωσε για άλλη μία φορά χθες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας.


Μεταξύ άλλων ορίζεται ότι η παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού και παραλίας για σκοπούς τουριστικούς και αναψυχής γίνεται με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και η παραχώρηση σε ιδιωτικό φορέα γίνεται με αντάλλαγμα και κατόπιν δημοπρασίας.


Η χρήση παραλίας και αιγιαλού μπορεί να παραχωρηθεί με δημοπρασία για δραστηριότητες, όπως εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία καντίνας και γενικά κατασκευών και εγκαταστάσεων αναψυχής προσωρινού χαρακτήρα. Η χρήση της παραλίας και του αιγιαλού μπορεί να παραχωρείται χωρίς δημοπρασία σε όμορες ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις και κέντρα αναψυχής.


Ρουσόπουλος: Προστασία με βάση τις αερο- φωτογραφίες του 1975


«Με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1975 μπορούμε να προστατεύσουμε τα εναπομείναντα δάση», δήλωσε χθες ο Θ. Ρουσόπουλος με αφορμή την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την προωθούμενη τροπολογία του άρθρου 24 με το οποίο θα αποχαρακτηρισθούν μεγάλες εκτάσεις που σήμερα θεωρούνται δασικές.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υιοθετώντας τις απόψεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά παρουσίασε την παλιότερη εισήγηση της Ν.Δ. για την αναθεώρηση του επίμαχου άρθρου, υποστηρίζοντας την πάγια θέση της σημερινής κυβέρνησης να αποχαρακτηρισθούν και επίσημα εκτάσεις που έχουν χάσει από πολλές δεκαετίες το δασικό τους χαρακτήρα. Σημείωσε ότι σήμερα χρησιμοποιούνται οι αεροφωτογραφίες του 1945 και «έχουμε φθάσει σε περιπτώσεις που δεν κάνουν υπερήφανο κανέναν πολίτη και καμία κυβέρνηση». Ζήτησε να δοθεί λύση, σε συνδυασμό με το δασολόγιο και το κτηματολόγιο και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει ευαισθησία για το περιβάλλον και θα αντιλαμβανόταν την κριτική που ασκείται, αν η κατάσταση ήταν καλή και δεν υπήρχαν προβλήματα στη μισή Ελλάδα.