Αρχική Νέα Οικονομία Πρόταση Ενωσης Ξενοδόχων Χίου για τον τουρισμό

Πρόταση Ενωσης Ξενοδόχων Χίου για τον τουρισμό

7

 Αυτοί που κατά πρώτο λόγο νιώθουν τις επιπτώσεις από τη μείωση ή αύξηση του τουρισμού είναι οι ξενοδόχοι. Έχουν λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι θέσεις τους και οι απόψεις τους στο πως βλέπουν την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.
Στην πρόσφατη ημερίδα της Νομαρχιακής κινητοποίησης για την καινοτομία, γραπτή πρόταση κατέθεσε η Ένωση Ξενοδόχων Χίου δια του προέδρου της Πέτρου Φεγγουδάκη, την οποία και κοινοποίησε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα μέλη της Ένωσης και στα μέσα μαζικής ενημέρωση ο Γιώργος Μισετζής. Την παραθέτουμε:
 ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ
ΣΤΟΧΟΣ: H ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ ΧΙΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩN AΠΟ ΔΙΚΤΥΩΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
  
   Χίος Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2007
   Eίναι γνωστό ότι οι υποψήφιοι πελάτες ενός προορισμού ανεξάρτητα από τον τρόπο που επιλέγουν να ταξιδέψουν είτε να κάνουν την κράτηση τους μεμονωμένα είτε μέσω ταξ. πρακτορείου συγκεντρώνουν πριν την αναχώρηση τους πληροφορίες για τον προορισμό τους που θα αξιοποιήσουν κατά την παραμονή τους στον τόπο αναψυχής που επέλεξαν.  Οι διαθέσιμες πηγές συνήθως είναι:
   Οι τουριστικοί οδηγοί, διαφημιστικά ταξιδιωτικά έντυπα εφημερίδες και περιοδικά, το διαδίκτυο
   Από εκεί θα συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία για τις τοποθεσίες, αξιοθέατα, καταστήματα, εκδρομές και άλλα ενδιαφέροντα σημεία ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τους αφού θα έλθουν σε επαφή τους με μεταφορικά μέσα, ξενοδοχεία, πρακτορεία, εστιατόρια, καταστήματα, βιοτεχνίες, εμπόρους, μουσεία, διαδρομές και άλλους τοπικούς προορισμούς
   Η πρόταση της Ένωσης ξενοδόχων ως κόμβος μεταξύ πελατών και άλλων επαγγελματιών ή υπηρεσιών προτείνη τη δημιουργία δικτύου επιχειρήσεων και υπηρεσιών τουρισμού από την οποία ο υποψήφιος πελάτης θα αγοράζει και θα πληροφιρείται για μια σειρά από υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής ποιότητας.
   Απαιτείται η λεπτομερής καταγραφή των επιχειρήσεων που πρόκειται εθελοντικά να συμμετάσχουν στο εγχείρημα ποιοτικής παροχής των υπηρεσιών και των προϊόντων που πωλούν και στη συνέχεια η εκπαίδευση τους, η συνέναιση τους και τέλος η δέσμευση τους για επίτευξη στόχων  στην παροχή υπηρεσιών και προϊόντων και τέλος η ετήσια πιστοποίηση της κάθε επιχείρησης για την ικανότητα της να συμμετέχει στο δίκτυο.
   Θα ακολουθήσει η λειτουργία ενός εξελιγμένου και έξυπνου διαδικτυακού τόπου, (site) που θα παρουσιάζεται πρώτο στις σελίδες αναζήτησης, όπου μέσα από αυτό ο πελάτης θα βρίσκει το ξενοδοχείο ή άλλο κατάλυμα  που του ταιριάζει στο ύψος και την τιμή που επιθυμεί με δυνατότητα κρατήσεως σε πραγματικό χρόνο και στη συνέχεια θα αναζητεί τις άλλες δικτυωμένες επιχειρήσεις και υπηρεσίες, ενώ θα κερδίζεί από ένα σύστημα ανταμοιβής για την διαδοχική προτίμηση του σε μέλη του δικτύου, ή με τη χρήση μίας έξυπνης κάρτας να εξυπηρετείται οικονομικότερα, αλλά και βαθμολόγηση των υπηρεσιών που αγόρασε όπως και αξιολόγηση για την οποία θα λαμβάνει απάντηση στα σχόλια ή παράπονα του.
   Επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν: Oλων των ειδών τα καταλύματα, πρακτορεία, εταιρίες, αεροπορικές ναυτιλιακές και ενοικιάσεως αυτοκινήτων, αναπτυξιακές εταιρίες, βιοτεχνίες και αγρότες που πωλούν οι ίδιοι τα προϊόντα τους, καταστήματα λιανικής, επισκέψιμοι μουσειακοί χώροι επιχειρήσεων, , ελεύθεροι επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών, (ξεναγοί οδηγοί βουνού κ.α.) Ο.Τ.Α. υπουργείο πολιτισμού, πολιτιστικά σωματεία και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς.
   Ένα παράδειγμα: Eστω πελάτης από την Γερμανία που επιθυμεί να ταξιδέψει για 10ημέρες,.
Δυνατότητες:
Να κρατήσει και ξενοδοχείο, να γνωρίζει ποια εστιατόρια προσφέρουν τις γεύσεις που επιθυμεί και μιλούν τη γλώσσα του, σε ποια απόσταση βρίσκονται από το κέντρο του νησιού και το κατάλυμα του, με ποια διαθέσιμα μέσα θα φθάσει ως εκεί. Nα δει καταγραμμένα λεπτομερώς όλα τα μουσεία  μνημεία.
Να γνωρίζει ποιες επιχειρήσεις μιλάνε τη γλώσσα του να  εκτυπώσει χάρτες και επί μέρους πληροφορίες σε διάφορες γλώσσες, να διαλέξει διαδρομές και οργανωμένες εκδρομές. Μετά την κράτηση του ξενοδοχείου του να λαμβάνει μια σειρά από κίνητρα για επίσκεψη σε επιχειρήσεις όπως κουπόνια προσφορών που μπορεί να εκτυπώσει από τον εκτυπωτή του και που θα τον οδηγήσουν σε συγκεκριμένες πιστοποιημένες επιχειρήσεις μέλη του δικτύου.
  
   Το Δ.Σ.